27 februari 2017

Arcomas Q4-rapport

Arcoma levererade en helt OK Q4-rapport, men idag så valde jag stiga av. Rapporten var bra tycker jag och kursen handlades upp en bit. För ett tag sedan gick jag in strax under 4 SEK och jag steg av på 4,30 SEK.

Det var egentligen två anledningar till att jag sålde. För det första så är det inte så mycket aktier som omsattes så nu efter rapporten när det verkar vara lite fokus på bolaget så uppstod ett läge att sälja. Om det skulle bli lite tuffare läge generellt på börsen är det möjligt att det kommer att vara en del som vill kliva av samtidigt och då kan det bli läge att återkomma.

Den andra anledningen till att jag klev är att jag inte är helt säker på att bordsförsäljning är en så lysande affär även om den verkar vara sunt att renodla verksamhet. Enligt de siffror som jag har sett så fick Arcoma 8,5 MSEK från Stille. Arcoma North America Inc omsatte 10 MSEK under 2015, och så som jag läser Q4-rapporten så har verksamheten levererat ett nollresultat. Eftersom Stille köper verksamheten för 8,5 MSEK och det levererades ett nollresultat så antar jag att omsättningen under 2016 inte var mindre än 10 MSEK, snarare någon miljon mer. Om man antar att omsättningen var 10 MSEK, dvs oförändrad, så skulle det innebära en minskning av omsättningen på 10% under 2017 allt annat lika för Arcoma. Omsättningen för Arcoma var nämligen 102 MSEK för 2016. Nu tror jag att Arcoma kommer att leverera tillväxt från den kvarvarande verksamheten, men en tillväxt på 10% skulle nu utan Arcoma North Amerca Inc sammantaget innebära en nolltillväxt. Allt detta är naturligtvis känt och marknaden har kanske tagit höjd för detta, men jag tror att det kan komma en eller annan besvikelse.

En intressant iakttagelse är att Bengt Julander, som är storägare både i Arcoma och Stille, har sålt 5% av sitt innehav i Stille till Lannebo Fonder. Man kanske inte ska dra för stora slutsatser av en sådan affär, men om Lannebo Fonder skulle tro att Arcoma North America Inc skulle vara en belastning för Stille eller att de 8,5 MSEK som betalades var för mycket så hade man kanske resonerat annorlunda.

Arcoma är ett turn-around case som jag ser det. Även om bolaget handlas på relativt låga nivåer så har få personer med insyn handlat. Yvonne Mårtensson som sitter i styrelsen valde istället för att handla aktier i Arcoma att köpa aktier Synthetic MR, ett annat bolag där hon sitter i styrelsen. Risken som jag ser det är att man säljer Arcoma North America halvt om halvt i desperation för att kunna driva vidare verksamheten och det är så klart inte bra.

Även om jag låter negativ så tycker jag fortsatt bolaget kan vara värt en chansning. Q4-rapporten var ett steg i rätt riktning och om man kan visa fina siffror under Q1 så kan bolaget uppvärderas. Det är inte alls omöjligt att jag hoppar på igen om det blir en liten dipp till 4,10-4,20 SEK.

Arcomas Q4-rapport:
https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/02/24/arcoma-arcoma-ab-full-effekt-av-omorganisation-och-forbattrade-marginaler-okar-ebitda-med-26.html

Pressrelease angående Stilles förvärv av Arcoma North America Inc
https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/01/20/stille-stille-ab-har-forvarvat-arcomas-amerikanska-dotterbolag.html

26 februari 2017

Elcyklar, lastcyklar och "vanliga" cyklar

Den senaste tiden så har jag tänkt mycket kring elcyklar och cykling generellt. Det handlar dels om ett eget behov, dels om att jag tycker att cyklingstrenden som för närvarande råder är väldigt intressant. Här i Sverige har vi inte sett elcyklar i samma utsträckning som man har gjort i andra länder. Vad jag förstår är föregångslandet när det kommer till elcyklar Nederländerna. Jag såg någon uppgift som sa att mer än varannan cykel som säljs idag i Nederländerna är en elcykel. Dubbelkolla gärna och om du vet att sanningen är en annan så lägg gärna en kommentar. Hur som helst, det råder en cykeltrend påeldad av ett antal sub-trender. Elcyklar är en trend som driver cykelförsäljning och cykelanvändande och en annan trend är att landsvägscykling de senaste åren har blivit allt vanligare. En ytterligare trend, som jag ser det, är att lådcyklar och andra typer av lastcyklar har blivit allt vanligare. En bloggare som gärna visar sin Bullit-hoj är Onkel Tom, och förhoppningsvis har det inspirerat många. Jag blir jättesugen på en Bullit när jag ser Onkel Toms videoklipp och inlägg om sin cykel.

För att knyta tillbaka till elcyklar så tror jag att trenden fortfarande är i sin linda. Bosch, Yamaha och Shimano har alla tagit fram intressanta elmotorer för elcyklar och de flesta märken har elcyklar i sin produktportfölj. Det finns så klart undantag, men elcyklar är sedan ett par år tillbaka en viktig del av cykelvärlden, som jag ser det. Som så ofta när det kommer en ny typ av produkter på marknaden så uppstår det även nya företag som fullt ut satsar på denna trend. Ett sådant svenskt företag är EcoBike som har funnits några år. EcoBike må vara relativt ensamma i Sverige, men sett utanför Sveriges gränser så finns det många exempel på dedikerade elcykelmärken. Priserna på elcyklar är idag ganska höga skulle jag vilja säga. Min gissning är att det inte är cykelmärkena som gör stora vinster utan jag tror att motortillverkarna tar ganska bra betalt för motorerna och batterierna. I takt med att marknaden växer så kommer förmodligen priserna att sjunka en del. En anledning är att mittmotorerna som idag nästan alla premiumelcyklar har är en ganska ny företeelse på bred front.

Om man tittar på en annan trend - lastcykeltrenden - så är denna trend inte skild från elcykeltrenden utan de sammanfaller ganska ofta. Det är inte så konstigt. De som köper en lastcykel gör det för att kunna cykla med barn eller annan last och en hel del, precis som Onkel Tom, gör det för att kunna slippa köra bil. Om man inte gillar att svettas eller av annan anledning känner att man behöver lite extraskjuts så överväger man säkerligen ofta att ha en elassisterad lastcykel. Om man antar att siffran att varannan cykel som säljs i Nederländerna är en elcykel så skulle jag anta att den siffran är ännu högre för lastcyklar. Vad gäller pris på en elassisterade lastcykel så är det ganska högt, runt 30-40 000 SEK är inte någon superhög siffra även om det naturligtvis finns billigare alternativ. Min gissning är att denna siffra kommer att gå ner. Precis som att det finns dedikerade elcykelmärken så finns det även dedikerade lastcykelmärken. För en tio år sedan så kallade jag lådcyklar helt enkelt för Christiania-cyklar för att de var de enda lådcyklarna som jag kände till. Idag har Christiania-cyklarna fått sällskap av många andra märken.

Det roliga i sammanhanget är att lådcyklar och Long John-cyklar, som Bullit-Onkel Tom-cykeln är ett exempel på, inte är några nya innovationer på något sätt. Istället är det de exempel på slumrande cykeltyper som har väckts till liv igen och som har förfinats med nya material, anpassats efter dagens behov och i vissa fall fått en elmotorer. Cyklar med hjälpmotorer är förresten inte heller något nytt egentligen. Precis som elbilar så har det funnits sådana för väldigt länge sedan, men av olika anledningar, bl a för att bensin/diesel-bilkörande blivit den dominerande transportformen, så har de fallit i glömska, men på senare år fått en liten revansch.

Om det hade funnits något bolag på börsen som hade varit del av cykeltrenden så hade jag gärna investerat, förutsatt så klart att de verkade vara välskötta och att de hade framtidsplaner som kändes genomarbetade och genomförbara. Det verkar dock som att de flesta bolagen som verkar inom denna marknad är ganska små och inte är noterade.

Ett märke som jag lite grann har fastnat för är tyska Riese & Müller. Det finns säkert många andra bra märken, men deras cyklar verkar vara trevliga tycker jag. De är inga budgetalternativ. I Sverige säljs de bland annat från Elcykelbutiken.

För egen del så har jag i princip bestämt mig för att inte köpa en elcykel. Det blir lite för dyrt tycker jag och jag är inte heller helt bekväm med att parkera en elcykel var som helst, vilket så klart begränsar användningsområdet. En cykel som jag tycker verkar vara en väldigt trevlig cykel är Canyon Commuter 5.0, se nedan.

Det är möjligt att jag uttrycker mig som att jag har koll på det här. I så fall är det väldigt missvisande. Jag har inte provat någon av cyklar jag pratar om och jag har ganska nyligen fått upp ögonen för denna trend. Om du tycker att något är fel så kommentera gärna.

Nedan finns lite intressanta länkar och filmer.

Riese & Müller Packster/Load
https://www.youtube.com/watch?v=FVR4z3rAOzI
https://elcykelbutiken.se/produkt/packster/



Riese & Müller Charger Touring
https://www.youtube.com/watch?v=NGf73KrvY2U
https://elcykelbutiken.se/produkt/riese-muller-charger-touring/



Canyon Commuter 5
https://www.canyon.com/sv/urban/commuter/commuter-5.html



TrioBike Cargo Plus
http://www.cargobike.se/produkt/TrioBike-Cargo-plus

19 februari 2017

Arcoma: Vad kan man vänta sig av den kommande rapporten

Arcoma kommer om inte så lång tid med sin rapport för Q4 och det ska bli intressant läsning. Pressreleasen om samarbetet med Canon tycker jag är väldigt lovande. För det första så skrev man att man tror att det kommer att leda till ökade intäkter, och för det andra så visar det att Canon kan leva med det "nya" Arcoma som säljer under eget varumärke. Jag kan Arcoma dåligt ska jag erkänna och jag håller på att lära mig om bolaget, men jag vet så mycket att man har samarbetat med Canon tidigare, men det har varit under andra former som jag ser det.

En sak som jag tycker är värt att lyfta är att Arcoma inte gör själva bildbehandlingsdelen utan det runt omkring, vilket är anledningen till samarbetet med Canon, utan att man gör brits, röntgenapparathållare mm, se t ex http://arcoma.se/wp-content/files/Precision/ARCOMA%20Precision.mp4.

Ofta lyfter man upp mjukvarubolag för att de kan sälja sina produkter med hög marginal och det finns jättemånga exempel på bolag som har gjort det, men det behöver inte betyda att ett bolag som Arcoma som ser till att mjukvaran får bra input är ointressanta, tvärtom. Hur fantastisk bildbehandlingen som Canon tillhandahåller än är så kommer den att behöva bra material att jobba med för att kunna leverera något användbart och där kommer Arcomas produkter in. Jag tycker att Arcoma verkar vara mer high tech än vad som är konsensus och jag förstår egentligen inte varför det värderas så lågt som det görs. Det finns så klart anledningar - minskande omsättning och förluster är några - men bolaget verkar göra bra grejer för en marknad som växer och jag hoppas att det snart ska synas i siffrorna och i kursen.

15 februari 2017

Pendla med elcykel

Ett av de bästa spartipsen som jag ser det är att cykla istället för att köra bil. Det finns absolut tillfällen då det inte är lämpligt eller går att köra bil, men i väldigt många fall går det att cykla. Förutom att man sparar pengar och får motion, vilket är de två uppenbara fördelarna, så tycker jag en väldigt stor fördel är att man slipper leta efter parkeringsplats och betala parkeringsavgift. Egentligen är parkeringsavgifter en ganska liten del av totalkostnaden för att ha bil, dock känns det för mig jobbigt att betala 100-150 kr för att bara parkera. Även mindre summor kan jag tycka är jobbigt.

Eftersom jag har nästan två mil till mitt jobb från där jag bor så tycker jag att det är i längsta laget att cykla. Egentligen är det inte avståndet i sig och inte heller tiden som är avgörande för att jag tycker som jag tycker utan det handlar framför allt om att jag hade varit tvungen att duscha på jobbet. (Det finns säkert de som resonerar annorlunda, men efter två mil på cykel så är jag svettig och vill duscha.) Det i sin tur leder till att man får planera lite och om man inte vill ta med sig ombyte så får man se till att ha det på jobbet i förväg. Det blir lite för mycket runt omkring för att jag ska tycka att det är en helt bra lösning. Allt är så klart individuellt och jag vet att det finns många som inte resonerar som mig utan tycker att det är en ypperlig lösning.

Den senaste tiden så har jag funderat på om jag skulle byta ut nuvarande pendlingsuplägg - cykel 10 minuter, tåg 15-20 minuter (inklusive lite väntan) och promenad 5 minuter - till cykla med elcykel 50 minuter. Vad gäller tidsaspekten så skall man säga till det nya alternativets försvar att tiden 50 minuter har låg varians. Det kommer inte att bli så mycket störande faktorer utan det kommer att ta ganska exakt 50 minuter att cykla. I det nuvarande upplägget kan det variera en del eftersom tågen går mer sällan om man åker hem sent eller om det hänt någon olycka eller liknande.

När man tittar på elcyklar så tycker jag att det finns tre huvudalternativ:

1. Köpa en relativt billig elcykel, tex en elcykel från Biltema för 8 000 SEK. http://www.biltema.se/sv/Fritid/Cykel/Elcykel/Elcykel-City-Sport-28-3-vaxlar-2000036590/

2. Köpa en dyrare elcykel tex en Verve Steps från EcoRide för 24 000 SEK. 
http://www.ecoride.se/elcyklar/26-verve-elcykel-hybrid-steps-mittmotor/

3. Inte köpa en elcykel utan istället en vanlig bra pendlarcykel, tex en Nishiki Pro Air för 11 000 SEK.
http://www.nishiki.se/kollektion/hybrid/pro-air

4. Strunta i att cykelpendla, fortsätta att åka tåg och köpa en cool hoj till den korta sträckan mellan hem och station, tex en Johnny Loco Delivery Seal.
https://johnnyloco.com/shop/catalog/product/view/id/29/s/delivery-all/category/49/#92=131&137=4

Efter att ha läst lite på nätet så tycker jag man kan konstatera att utvecklingen inom elcyklar går snabbt. Idag är det mittmotorer som gäller, vad jag förstår, och de något år gamla lösningarna med motor i framhjulet eller i bakhjulet känns inte längre så spännande. Om man vill ha en elcykel med mittmotor, dvs en motor som inkluderar framdrevet (eller?), från en av de kända tillverkarna som Bosch eller Shimano så har jag kommit fram till att man idag får betala runt 20-25 kSEK. Min gissning är att det prisintervallet kommer att gå ner i takt med att fler aktörer ger sig in i matchen.

När det kommer till vad som skiljer de olika motorerna åt så går det naturligtvis att jämföra effekttal och liknande, men det säger egentligen inte så mycket. Naturligtvis säger det en del, men inte hela sanningen. Eftersom prisskillnaden är väldigt stor mellan Biltemas cykel och andra alternativ så kan man fundera på om kvalitetsskillnaden verkligen motsvarar prisskillnaden. Man kan resonera olika. Å ena sidan kan man säga att om jag nu skall sitta på cykeln nästan tio timmar, knappt en timme enkel väg, i veckan så ska den vara bra. Det är värt en hel del pengar att den är bra. Å andra sidan så kanske jag tycker att en billigare cykel är fullt tillräcklig och risken finns så klart att jag inte tycker att det är en så bra idé när jag väl sjösätter det hela. Jag kanske kommer att ligga på mitt kontorsgolv och flämta efter andan fram till lunch varje dag, oförmögen att sätta på min dator, och inte leverera enligt plan. I sådant fall måste jag kanske avbryta det hela och då är en förlust på 8 000 SEK bättre än en på 24 000 SEK.

Ni förstår säkert vartåt det lutar. Det finns en annan faktor också. Cyklar försvinner ibland och en dyr cykel försvinner oftare än en mindre dyr cykel. Risken att cykeln ska bli stulen gör också att Biltema-cykeln känns lockande.

Nästa steg blir förmodligen att provcykla. Jag har redan cyklat på några olika elcyklar och jag tycker att det funkar väldigt bra.

Är det någon som har varit i liknande situation eller som sitter inne på annan intressant information så får ni gärna kommentera.

13 februari 2017

Telia: SvD Börsplus säger köp

Jag scrollade igenom mitt twitter-flöde idag och hittade en länk till SvD Börsplus där det utlovades en text om Telia. Som Telia-aktieägare så är man ganska van vid att höra att aktien som man valt att lägga i portföljen inte är något att ha. Det är låg tillväxt, bistra framtidsutsikter, mutaffärer och Uppdrag Gransknings-reportage någon gång om året som gnuggar in att Telia är ett dåligt ondskefullt företag. Naturligtvis är det en hel del som inte gått rätt till i Telia. Om det är unikt för Telia eller inte spelar mindre roll, har man gjort fel så har man. Detta är dock känt och som jag ser det inprisat i kursen.

Peter Benson, som jag tycker är värd att lyssna på och som är grundare av SvD Börsplus, har tidigare tyckt att Telia varit ett dåligt aktieval. Han var en av de som lyfte fram Muddy Waters-rapporten och nu med facit i hand så hade han rätt. Telia backade från de 45 SEK (eller vad kursen nu stod i) när Muddy Waters attackerade. Om jag inte minns fel så tyckte Muddy Waters att en kurs på 29 SEK var motiverad. Om det var med eller utan utdelningen på 3 SEK under förra året vet jag inte riktigt, men i sammanhanget så är det mindre relevant.

De 12,5 miljarderna som avsatts för att betala bötesbelopp i USA och Nederländerna tror jag kommer att räcka bra. Min förhoppning är att man kommer att kunna komma fram till en lösning som landar under de 12.5 mijarderna, men inte med mycket. Egentligen har jag inte så mycket koll på vad som är rimligt, men om man tittar på vad andra fall har slutat på och jämför med de först kommunicerade siffrorna så får jag intrycket att det slutliga beloppet ofta är lägre än de först kommunicerade uppgifterna. Stämmer det även i Telias fall? Återstår att se. Om jag inte har missförstått så tillkommer det dessutom bötesbelopp att betala i Sverige, men det kommer nog inte att handla om miljardbelopp. Vad gäller den senaste diskussionen om Nepal så tror jag inte att det kommer att leda till ytterligare böter för Telia. Jag förutsätter att man har sålt NCell och att det är ett avslutat kapitel för Telia.

SvD Börsplus tycker att nuvarande börsvärde avspeglar den nordiska verksamheten och att det på sikt kan delas ut ca 10 SEK per aktie för de euroasiska delarna. Det är en ganska ordentlig kursändring som jag ser det. Min bild var att Peter Bension och SvD Börsplus var negativa till Telia och att man skulle hålla sig undan aktien till att idag sätta köp på aktien. Det är inte fel att ändra sig och aktien handlas på betydligt lägre nivåer idag jämfört med när SvD Börsplus, åtminstone Peter Benson, uttalade sig i negativa termer om Telia.

Jag blev glad över att läsa SvD Börsplus sätter köp på aktien. Det kommer nog inte att göra underverk för kursen, men det känns inte otroligt att det finns aktörer som börjar lura på att det kanske är en bra sak att ligga i Telia den dagen som en lösning för de euroasiska verksamheterna. För min del skulle det kännas bra om Telia började arbeta sig uppåt. Min föhoppning är att Telia kan bli ett bra contrarian-case som t ex att köpa SCA när hygienbolaget värderas som ett trist skogsbolag, att köpa Holmen när diskussionen att ingen kommer någonsin att köpa en papperstidning i framtiden gick som hetast, att köpa Nokia när mobiltelefondelen ansågs vara hopplöst förlorad och de andra delarna utan större hopp, att köpa Swedbank eller SEB när baltkrisen var som värst och så vidare. I de fallen när jag var med på något av de ovan nämnda exemplen så sålde jag alldeles för tidigt. Om Telia kommer att lyfta så finns det risk att jag kommer att upprepa det misstaget. Anledningen är att jag inte ser någon enorm uppsida i aktien, i alla fall just nu.

12 februari 2017

Trender att hålla ögonen på

Jag har tidigare skrivit att jag tycker att det är intressant att hitta stora, starka marknadstrender och sedan ta position i bolaget som ligger bra till för att dra nytta av dessa. I fallet med Matse så kändes jag mig tämligen säker på att marknaden skulle växa för online. Faktum är att jag hittade inte en enda aktör som sa något annat. Möjligen letade jag för dåligt och visst hade olika aktörer olika syn på hur viktigt segmentet skulle bli och hur snabbt utvecklingen skulle ske, men trots allt så var konsensus att segmentet skulle bli viktigt i framtiden.

Ibland tycker jag att marknaden är väl kategorisk när det kommer till företag som verkar i segment som växer. Till exempel fick jag höra att "alla" kan göra det som Matse gör. "Det är på inget sätt något unikt". Kritiken är som jag ser det mer eller mindre sakligt korrekt, men jag tycker att slutsatsen är fel. Matse har ingen unik teknikkompetens. Amazon, Ocado m fl hade kunnat göra vad Matse gör, men det hade tagit tid och det hade krävt investeringar. För andra aktörer som ICA, Coop m fl skulle en satsning likt Matses satsning inte heller var helt okomplicerad eftersom man till viss del skulle börja konkurrera med sig själv. De flesta ledningsgrupper tror jag är tveksamma till att göra satsningar som kan möblera om marknaden på ett sätt som inte ger helt lättöverskådliga effekter. Ommöbleringen kommer oftast från nya aktörer. I fallet med den svenska online-dagligvaruhandeln så anser jag att det är Mathem, Linas Matkasse och Matse som har gått i bräschen för övergången, som för övrigt fortfarande är i sin linda, tror jag.

När jag har dragit dessa tankar så har jag ofta fått kommentaren "ja, fast när ICA bestämmer sig för att vinna segmentet så har de nya spelarna inget att säga till om". Det är inte ett helt dumt argument. ICA och de andra stora spelarna sitter på välsmorda logistikapparater, starka varumärken, kundregister, etablerade kontakter med alla olika typer av aktörer mm, men har man en gång förlorat en kund till en uppstickare så tror jag inte att det är helt lätt att vinna tillbaka kunden. I fallet med ICA och dess oberoende handlare så blir online dessutom inte en helt enkel nöt att knäcka, men det är specifikt för ICA. Istället för att konkurrera ut en ny aktör som har fått en fot i dörren så är det ofta ett ganska intressant alternativ att köpa upp företaget. Man sparar tid och processen blir mycket mer kontrollerad. Om t ex Axfood, istället för att köpa Matse, bestämt sig för att konkurrera ut Matse så hade kanske effekten inte blivit precis så som man hade tänkt sig. Det hade kanske tagit flera år av priskrig innan man varit herre på täppan och möjligen hade andra aktörer dragit nytta av situationen och istället för att själva bli herre på täppan så hade Axfood banat väg för en annan aktör. Till exempel hade man kunnat tänka sig att Axfood skulle kunnat växa marknaden för online så att aktörer som Amazon eller Ocado tyckt att det var intressant att ge sig in på den svenska marknaden. Allt detta är spekulationer, men min poäng är att ett uppköp, även om det kan verka dyrt sett till nyckeltal, kan vara ett klokt beslut när det kommer till segment som växer kraftigt.

En helt annan trend som jag tycker är intressant att hålla ögonen på är eldrivna fordon. Idag är utsläpp från trafik ett jätteproblem i världen och krafttag kommer att tas. Det är nog många människor som skulle vara tveksamma inför att flytta till Shanghai eller andra kinesiska storstäder på grund av luftföroreningarna. Det är inte bra och det är ett problem som verkar vara adresserat i Kina. Om jag inte är felinformerad så spottar Kina fram solpaneler i en takt som är väldigt hög för tillfället. Storskalig produktion i kombination med teknisk landvinning har gjort att el tillverkad med hjälp av solpaneler idag är konkurrenskraftigt i stora delar av världen och vad jag förstår så kan man anta att det kommer att bli mer konkurrenskraftigt. Jag är ingen expert på området, men jag tror och hoppas att solenergi kommer att bli allt vanligare under de kommande tio åren. Ett företag som jag har varit inne och investerat i är Etrion. Etrion utvecklar inte solpaneler utan driver solcellsanläggningar i bl a Chile och Japan. När jag tittade på detta för ett par år sedan så tyckte jag att det kändes ganska intressant. Man tog inte någon teknisk risk, vilket man gör om man investerar i ett teknikbolag. Om jag skulle stött på ett teknikbolag som jag tror har framtidens teknik för solceller så hade jag nog slagit till och köpt aktier, men jag ser det som väldigt riskfyllt och jag känner inte till något sådant bolag. Man skulle även kunna investera i bolag som tillverkar batterier eller annan energilagring. Det finns en del sådana bolag, men även i dessa fall tycker jag att det är svårt att göra en riktigt bra bedömning. Frågan är också om det kommer att behövas så mycket energilagring eller om man kommer att uppdatera dagens elnät till smartare elnät som styr elen dit den behövs. Förmodligen kommer efterfrågan att öka, t ex eftersom antalet elbilar kommer att öka, men frågan är hur mycket och hur energilagringen kommer att ske - centralt i stora gemensamma anläggningar, i varje fastighet, i bilens batterier?

Att solceller kommer att bli vanligare ser jag som ganska sannolikt och om man antar att så kommer att vara fallet om fem-tio-tjugo år så kommer detta att få andra effekter. Till exempel kan man anta att en hel del hus kommer att kompletteras med solceller och tillhörande styrlogik, lagring mm. Detta kommer säkerligen att bli en viktig framtida marknad för en hel del installationsföretag på sikt. Det kommer säkert också innebära en ökning av efterfrågan på mindre avancerade elektriska komponenter, vilket skulle kunna innebära en ökad marknad för företag som är indirekt involverade. Det är möjligt att företag som ABB kan komma att dra nytta av en övergång till solenergi och att det kommer att vara bra för deras omsättning, men man kan även tänka sig att mindre spelare kan dra nytta av det.

Jag tror att en effekt av den ökande användningen av solceller kommer att leda till att elbilar blir mer intressanta. Redan idag är elbilar ett ganska bra alternativ och som jag ser det är det inte tekniken som behöver bli bättre utan vad som behövs nu är att kunderna vänjer sig vid den nya tekniken. Elbilar är inte helt och hållet jämförbara med dagens bensin/dieselbilar och elbilarna är inte bättre på alla punkter, t ex kan man inte sätta sig i en elbil och köra 70 mil utan att tanka/ladda. Det handlar alltså om att ändra vanor och att konsumenter ska förstå fördelar med elbilar. Jag tror tex att många hushåll i Sverige idag som har två bilar skulle vara betjänta av att ha en elbil och en bensinbil. Jag är ingen expert, men jag tror att trenden mot alltfler elbilar är tydlig och det är inte de stora bilmärken som har gått i bräschen utan uppstickare som t ex Tesla.

Om man tror att elbilar och andra eldrivna fordon kommer att bli vanligare de kommande åren så tror jag att det kommer att leda till att det kommer att skapas en hel del nya kategorier som inte riktigt finns idag. T ex så tror jag att det kan komma att finnas intresse hos många för små elbilar med plats för två personer. Ett sådant fordon skulle fungera att pendla med och många av de transporter som man idag gör med en tung bil skulle även funka med ett sådant fordon. En aspekt som man kan fundera på i ett sådant sammanhang är säkerhet. Idag har man tunga stadsjeepar för att vara säker (eller för att se bra ut) och det funkar så klart, men många av de olyckor som sker idag kommer förhoppningsvis att kunna avstyras i framtiden när bilar är uppkopplade. För höga hastigheter och för korta avstånd leder till olyckor. Om man kombinerar det med halka och stressade pendlare så blir effekten att det sker olyckor med jämna mellanrum. Det är tragiskt, men jag tror att det kommer att kunna avstyras väldigt många fler olyckor i framtiden genom att förare inte kommer att tillåtas att köra på ett sätt som riskerar att det sker olyckor. Effekten av detta blir att man inte behöver bepansra sig för att ge sig ut i rusningstrafik. Det är möjligt att jag underskattar hur lång tid en sådan övergång skulle ta, men jag tror att det kommer att hända mycket inom trafiksäkerhetsområdet de närmaste året. Sett till hur många som dör varje år i trafiken tror jag att denna fråga kommer att få större uppmärksamhet. Kommer det att vara Autoliv som kommer med en senaste tekniken? Jag är inte helt säker. Om bilarna bromsar in av sig själv så kommer behovet av airbags inte vara så stort. Mitt tips är att det kommer att komma nya företag som tar trafiksäkerheten till nästa nivå. Kanske, efter att Autoliv och det etablerade gardet har dömt ut tekniken som omogen och som något som ligger långt fram i tiden, så kommer kanske Autoliv att köpa upp företaget. (Nu kan jag inte Autoliv speciellt bra och Autoliv får spela rollen som den etablerade marknadsledaren inför ett teknikskifte. Det är möjligt att Autoliv inte är den typiske etablerade spelaren. Vi får se.)

En ytterligare kategori som jag tror på är elcyklar. Idag skulle många kunna byta ut sitt busskort mot en elcykel. Det går ledigt att cykla långa sträckor med en elcykel utan att bli genomsvettig. Med andra ord så kan många idag ta sig till jobbet med cykel. Förutom att man slipper vara beroende av tidtabeller så slipper man betala parkeringsavgift och man kan ta sig fram snabbare om det blir trångt och bökigt.

Jag skulle gärna investera i företag som drar nytta av framtidens solenergitrend och framtidens trafiktrender, båda elassisterade fordon och trafiksäkerhet, som jag tror kommer att utvecklas som en effekt av att det kommer att finnas nya typer av fordon på våra vägar. Jag nämnde Etrion tidigare. Ett annat företag som skulle kunna vara intressant är Clean Motion, där bland annat Niklas Zennström är med i ägarlistan. Är det någon som har bra tips på bolag som drar nytta av dessa trender?

11 februari 2017

Fingerprint: Omotiverat pressad?

För ett tag sedan så köpte jag ett antal Fingerprint-aktier. Det var ett köp som till viss del byggde på att jag tyckte att alla de negativa prognoserna som har gjorts för kommande år kändes väl negativa och att jag trodde att många större aktörer skrämts bort av all negativ publicitet kring insideraffärer och liknande. Det visade sig vara minst 20% från botten som jag handlade. De senaste dagarna så har det bättrats lite, men vad jag gjorde var att fånga en fallande kniv och det blev som det ofta blir när man försöker sig på det.

Jag kan inte säga att jag är superorolig trots allt. Det kommer nog att ordna sig. Efterfrågan på Fingerprints produkter finns där och den kommer intet att vika, tror jag. Det är möjligt att prispressen hårdnar och det är möjligt att det kommer att dyka upp nya konkurrenter, men jag har svårt att se att Fingerprint ska gå från en av de stora inom sin nisch till att helt hamna på efterkälken. Det är möjligt att jag inte förstår och det är möjligt att jag inte är tillräckligt påläst, men jag tycker att det är värt en chansning. Det jag ser som troligt är att det kommer ett bud på bolaget och att det accepteras. Det är möjligt att Johan Carlström med vänner har andra planer, men jag tror inte att de är känslostyrda utan kan se sunt på situationen om det kommer ett bud. Om det inte kommer ett bud så tror jag att man kommer att visa under året att man kan leverera helt OK, åtminstone tillräckligt för att visa att man inte är ett bolag som kommer att tyna bort. Förmodligen kommer även skandalerna att avta. Vi får se vad som händer.

De senaste dagarna så har jag läst boken "Fingerprint - the story". Den var ganska lättläst och intressant, men tyvärr inte vad jag hade hoppats på. När jag läste titeln så trodde jag att det skulle handla om Fingerprint, företaget, men det gjorde det inte i första hand i mitt tycke. Boken verkar bygga på det rättegångsmaterial som finns i de olika insidermålen som utretts och det är naturligtvis intressant, men jag hade hellre läst om hur företaget nått den framgång som man har nått och inte enbart om de insideraffärer som har inträffat eller av vissa påstås ha inträffat. En del av mig tycker faktiskt att det är lite tråkigt att man väljer den vinklingen som man gör. Fingerprints framgångar har säkerligen inte kommit gratis och de allra flesta som har varit del i framgången har inte med insideraffärerna att göra och en bättre titel hade därför varit "Fingerprint - insideraffärerna".

En sak som jag tyckte var lite intressant när jag läste boken var att det finns, eller fanns till alldeles nyligen, väldigt många kryphål för insiderpersoner att göra affärer som inte syns, tex via hävstångsprodukter eller kapitalförsäkring. Som i så många andra fall så tror jag att det man ser är bara toppen av isberget. Fingerprint-insynspersoner är förmodligen inte de enda som har använt kryphål i lagstiftningen för att kunna göra bra affärer. Det gör det inte rätt, men det är anmärkningsvärt att det har varit möjligt och det skulle förvåna mig om Fingerprints insynspersoner är de enda som har uppmärksammat och utnyttjat detta.

Det ska bli intressant att följa Fingerprint. Eftersom det är så mycket frågetecken kring Fingerprint så är det inget innehav som jag vågar lägga längst ner i byrålådan utan jag kan komma att lämna om jag tycker att det känns för osäkert eller av olika anledningar inte längre så intressant.

08 februari 2017

Arcoma, Axfood: Påfyllningar

Idag fyllde jag på med Axfood-aktier. Reaktionen på rapporten är kanske inte helt missvisande, men givet att det om cirka en månad delas ut 6 SEK så tycker jag att en kurs runt 135 SEK är ganska intressant. Jag tror inte att det kommer att bli en hisnande resa uppåt, men jag ser det som ett välskött bolag som har en stark position och där den stora giganten ICA kommer att ha svårt att växa i Sverige utan att skapa konkurrensrättsliga problem, som jag ser det. Om kursen skulle hoppa upp till 150 SEK inom kort så kanske jag överväger att lätta lite på innehavet.

Förutom Axfood så fyllde jag på med fler Arcoma för ett par dagar sedan. Det blev inte så många som jag hade tänkt från början. En anledning är att det är väldigt låg omsättning i aktien och det kan mycket väl vara så att Q4-rapporten när den presenteras inte är så bra som jag hoppas. Det har varit tyst kring nya order ett ganska bra tag. Det är möjligt att man inte ska dra för stora slutsatser av det, men jag besinnade mig lite och gick inte in så tungt som jag hade tänkt från början. Jag lärde mig en läxa i Matse.

För att finansiera köpen så gjorde jag mig av med en liten post Byggmax. Jag köpte i samband med rapporten. Det var ett liten post och eftersom jag tycker att Axfood och Arcoma ser mer intressant ut så valde jag att göra mig av med posten. Jag såg idag att ett par fonder flaggat upp att de har över fem procent, vilket är lite intressant så det är inte helt otänkbart att jag gör comeback i ägarlistan. Förutom att göra mig av med Byggmax-posten så gjorde jag mig även av med mina ICA-aktier. Jag tror fortfarande på ICA, men jag känner även lite tveksamhet inför deras satsningar i Baltikum. Det gick inte jättebra i Norge och en hel del andra satsningar har heller inte gått som på räls. Det är möjligt att jag har fel och att man har lärt sig av sina snedsteg, men hur som helst väljer jag just nu att stå vid sidan.

Telia har jag funderat en hel del på och jag skulle gärna se att kursen lyfte. Det har inte gått som jag har trott och det gnager mig lite. Jag sover gott om natten och jag tror att förr eller senare så kommer det att komma nyheter kring mutaffärerna eller kring försäljningarna av de euroasiska verksamheterna. Det är möjligt att den negativa rapporteringen som har förföljt Telia kommer att fortsätta ett tag till och det är möjligt att det har viss påverkan på kursen. Uppdrag Gransknings reportage av NCell tycker jag var kul att se. Behållningen var Johan Dennelind. Han hade tydliga svar och gjorde ett bra intryck.

En annan aktie som jag funderat lite på att göra mig av med är Fingerprint. Det var ett illa genomtänkt köp som jag gjorde. Jag blev förblindad av de attraktiva nyckeltalen och sedan jag köpt har kursen tappat ca 20%. Det är inte bra. Jag har fortfarande kvar aktierna och jag tror att det kan komma ett hopp upp inom sin tid, men jag borde så här i efterhand hållit mig borta från aktien.

05 februari 2017

Arcoma: Det börjar röra sig uppåt

Arcoma är inte helt enkelt att förstå sig på. Omsättningen minskar och man säger upp personal. Det är oroande även om det hände för ett tag sedan. Det är ingen höjdare att sitta på ett bolag som inte visar tillväxt. Jag tycker att mycket av detta visas i kursen, men det är svårt att veta.

Det som också gör mig lite frågande är varför ledning och styrelse inte köper aktier på dessa nivåer. Det finns en del optionsprogram som jag förstår det och det är möjligt att en del tycker att det känns vettigare att köpa optioner än aktier, vilket inte behöver vara negativt, men vad jag förstår så ligger lösenpriset runt 16-17 SEK under en period under 2018. Det är ingen stor sak och jag tror att förklaringen att inte så många med insyn i verksamheten är många har blivit brända i nedgången. Just nu är det säkerligen också en tyst period för många med insyn med tanke på att bokslutet snart ska presenteras, men det är inte alltid tyst period. Det är möjligt att det kommer lite insiderköp efter bokslutet är presenterat. För kursen hade det varit mumma, tror jag.

En annan sak som jag inte riktigt får ihop är hur Arcoma samarbetar med de stora spelarna, tex Canon. Om jag förstår saken rätt så är man i vissa lägen konkurrent till Canon, t ex eftersom man har startat direktförsäljning under eget namn i Sverige, och i andra lägen samarbetspartner, både genom att man säljer deras produkter och att man producerar åt dem. Jag är ingen expert på Arcoma och det är absolut möjligt att jag har missförstått hur de olika aktörerna arbetar. Även om jag inte riktigt hänger med hur marknaden fungerar så tycker jag att det senaste pressmeddelandet tyder på att Canon ser Arcoma som någon som man tjänar på att vara lierad med, och det är naturligtvis bra.

Jag tycker att det ska bli intressant att se årsredovisningen när den snart presenteras för att se hur försäljningen av bordsverksamheten påverkar siffrorna. Det egna kapitalet var runt 36 MSEK i Q3-rapporten och jag antar att det har gått upp en bit efter försäljningen av bordsverksamheten. Jag vet inte riktigt hur de 8,5 MSEK som man fått för den amerikanska verksamheten kommer att synas i siffrorna, och egentligen spelar det kanske inte så stor roll. Det gäller för företaget att vända omsättningstrenden från dalande till stigande och på samma sätt med lönsamheten. Det skulle även vara intressant att veta mer om hur man tänker positionera sig på marknaden när det kommer till samarbeten med de stora spelarna.

På många sätt tycker jag att det var lättare att förstå sig på Matses verksamhet. Man hade samarbeten och man var tvungen att ta in kapital, men verksamheten var lätt att förstå. Det tycker jag inte riktigt att Arcomas är just nu. Det är möjligt att den blir det, men hur man balanserar mellan att sälja mellan att sälja under eget märke och samtidigt samarbeta med stora spelare förstår jag inte riktigt i nuläget. Jag ska fortsätta att läsa på och jag tycker fortsatt det ser intressant ut och kommer troligtvis att öka (för det har jag ännu inte gjort).

Arcomas Q3-rapport:
http://arcoma.se/wp-content/uploads/2014/08/Arcoma-AB-Del%C3%A5rsrapport-2016-Q3.pdf

04 februari 2017

Pension: Hur ska man resonera? (Del 1)

Jag har funderat den senaste tiden en del på pension och olika aspekter av det, och i ett par inlägg så tänker jag skriva lite om vad jag har kommit fram till. Det kommer inte att handla om vad man ska välja för fonder direkt, även om jag kanske kommer att komma in på lite av den varan också, utan det kommer att handla mer om de stora dragen.

Det första jag tycker att man ska slå fast är att pensionssparande på inget sätt måste vara begränsat till de pengar som staten låser in till ens 55-årsdag eller de pengar som man själv låser in via något privat pensionssparande. Man gör naturligtvis som man vill när det kommer till sin pension, dvs pengarna som man skall leva på när inte lönen tickar in i slutet på månaden, men jag har valt att se det som att jag har ett pensionssparande genom den allmänna pensionen och tjänstepensionen, och ett eget sparande, idag i formen av ett hus, en aktieportfölj och lite likvida medel, som ska ge mig och min familj en ekonomisk trygghet. Jag har aldrig lockats av att ha ett privat pensionssparande, faktiskt inte heller när det fanns möjlighet att göra avdrag för 12 000 SEK om året. Nu, med dagens förutsättningar, förstår jag inte alls varför man skall låsa in pengar till sin 55-årsdag (möjligen för att man vet med sig att man har dålig självdisciplin), och det kände jag som sagt även när det fanns möjlighet att göra avdrag. På den tiden sparande jag till ett boende och ville låna så lite som möjligt, framförallt ville jag undvika topplån, och att då låsa in pengarna kändes på inget sätt optimalt. "Bankrådgivaren" som jag pratade med på den tiden kommer jag ihåg sa något i stil med "ja, så kan man ju också tänka" när jag presenterade min syn på vad som var bäst för mig i min situation.

Mitt första tips när det kommer till pensionssparande är därför att inte se sitt pensionssparande som något isolerat utan som en del i totalekonomin. Många gånger tror jag t ex att det är bättre att amortera av ett topplån än att pensionsspara i ett privat pensionssparande. Om det visar sig att banken säger att ett pensionssparande är ett krav för att man ska få en lägre ränta så tycker jag att man ska ta sig en ordentlig funderare. Banken är naturligtvis intresserad av att knyta till sig kapital som ska förvaltas mot betalning under många kommande år. Ibland tycker jag att många fokuserar för hårt på att få ner sin ränterabatt och låter bli att se på erbjudandet i sin helhet.

Att inte se på sin egen ekonomi som isolerade delar är egentligen ganska mycket lättare än mitt andra tips. Mitt andra tips handlar nämligen om att ha en ekonomisk livsplan. Den behöver inte vara skriven i sten och den kan säkert komma att ändras under livets gång, men jag tror att det är bra att ha en plan. Om man har målet att sluta jobba när man är 55 år när man är 30 år så tror jag att många har goda möjligheter att klara detta, men det kräver självdisciplin och att man gör medvetna val när det kommer till sin egen ekonomi. Det kan t ex vara svårt att nå målet att sluta jobba när man är 55 år om man t ex väljer att jobba halvtid istället för heltid. Exemplet är ganska självklart (och jag vet att många som jobbar halvtid gärna hade jobbat heltid, men att det inte för närvarande är en möjlighet av den ena eller andra anledningen).

Alla som har räknat på ränta-på-ränta vet att de första åren är väldigt viktiga i ett långsiktigt perspektiv. Det som händer för många när man börjar tjäna pengar är att man också blir förälder och om man har gjort en ekonomisk plan innan man blivit förälder så tror jag att den ofta blir reviderad när man blir förälder. Dels så tillkommer en del kostnader när man har barn, både direkt och indirekt, dels så vill många vara hemma med sina barn, vilket så klart sänker inkomsten. Det man dock ska komma ihåg är att när man väl har tagit sig igenom småbarnsåren så, i alla fall enligt min erfarenhet, har man för det första vant sig att hålla i pengarna ganska bra och för det andra uppskattar man saker i livet som är rätt billiga, tex att läsa böcker och ta det lugnt (gäller säkert inte alla, men jag gillar att läsa).

Så, för att summera, jag tycker att det första man skall göra när det kommer till pensionssparande är att skapa sig en god överblick av hela ekonomin - sparande, aktier, lån, tillgångar, framtida kostnader (t ex renoveringar av hus eller långresor), etc. När man väl har det så tycker jag att man skall göra en ekonomisk plan. Den kan vara väldigt generell i ett längre perspektiv och ganska detaljerad den närmsta tiden. Det kan låta tråkigt och det är det till viss del också, men bara för man har koll så innebär inte det att man måste ha tråkigt ;)

I nästa del tänkte jag presentera lite tankar kring hur man kan resonera kring sina PPM-val och sin tjänstepension.   

01 februari 2017

Arcoma: Intressant avtal med Canon

Att leta efter turn arounds är på många sätt dumt. Om ett bolag handlas på nivåer som indikerar att framtiden ser mörk ut så beror det ofta på att framtiden faktiskt kommer att vara mörk. Annorlunda uttryckt så har marknaden oftast rätt och när man sitter och fantiserar ihop saker som ingen annan lyckats fantisera ihop (eller lyckats, men insett att det inte känns sannolikt) så är det alltid en risk att man hamnar snett. Naturligtvis kan man istället för att försöka gå emot strömmen försöka hitta något som alla andra tycker är bra och följa med strömmen. Det kan ofta vara rätt, men det finns inga garantier på något sätt. HM de senaste åren är ett bra exempel. Aktien har alltid varit ett klokt val bland många, men de senaste åren så har det inte varit en succé att äga. Idag är situationen ganska annorlunda och HM anser jag inte ses som samma bergsäkra investering som det var för ett tag sedan. Naturligtvis har HM varit en väldigt bra resa sett i längre perspektiv och en succé på många sätt, men jag hoppas att min poäng kommer fram.

Den senaste tiden så har jag dragits till olika turn arounds och det är nog inte bara den senaste tiden egentligen. Jag har funderat lite på varför det är så. Innan jag går in på varför så ska jag nog säga att till skillnad från en del andra så tror jag att det inte finns ett sätt att handla aktier som är rätt för alla. Istället tror jag att man skall hitta ett sätt att handla aktier som passar hur man är lagd. I mitt fall så gillar jag jakten på att hitta någonting som andra har missat och att få vara först, eller bland de första, med att se saker som har förbisetts. All aktiehandel handlar naturligtvis om att se saker som andra har förbisett, men vad jag menar i detta fall så menar jag att man kan finna något som ändrar grundsynen på företaget. Även om man som småsparare har mycket emot sig så tror jag att en av de saker som man kan ha på plussidan är att många gärna vill följa strömmen och inte vill avvika för mycket från konsensusuppfattningen.

Ett företag som jag tycker ser fortsatt intressant ut är Arcoma. Det finns mycket problem och det är därför som börsvärdet ligger runt 40 MSEK trots att omsättningen är runt 100 MSEK. Det finns ett par saker som jag tror kan få fart på kursen uppåt. För det första så tror jag att kostnadsbesparingsprogrammen snart får genomslag och en sparad krona är som bekant en tjänad krona, mao det kommer att synas på sista raden direkt. För det andra så tror jag att omsättningsminskningen kommer att vändas genom att direktförsäljningen kompenserar för den minskande OEM-försäljningen, dvs att omsättningsminskningen kommer att vändas till en omsättningsökning. För det tredje så tror jag att samarbetet med Canon kommer att gynna försäljningen i enlighet med den senaste pressreleasen. En möjlig trigger är dessutom att man på sikt även börjar att satsa mer på innovation och produktutveckling. Det är möjligt att man redan gör det, men när jag läser på om bolaget så får jag inte intryck av att man har så mycket egen teknik utan att man snarare är duktig på att integrera befintlig teknik. Det är inget fel med det, men ett skifte eller möjligen förtydligande tror jag skulle få en del att värdera bolaget annorlunda. Sammantaget så ser jag ett antal triggers som skulle kunna får upp kursen och det gillar jag. Att Canon är en samarbetspartner med Arcoma känns också bra, även om det inte skall ges för stor vikt. Förmodligen kommer jag att öka på mitt innehav.