19 februari 2013

Omplaceringar i portföljen

I förra inlägg så talade jag mig varm för Fortum, men trots att jag fortfarande tror att Fortum är ett bra köp till dagens kurs så har jag valt att ändå minska, ganska drastiskt också faktiskt.

Anledningarna är flera. En anledning är att det blir lite mer bry med utdelningar från utländska aktier i en ISK jämfört med svenska. Man kan anmäla den utländska skatt som man får betalaså att man får denna borträknad på ISK-skatten, men dels så får man ligga ute ett tag med pengarna och dels så blir det lite merjobb.

En större anledning är att jag var ganska nöjd med uppgången. Jag köpte mina aktier runt 14 EUR och har i snitt sålt strax under 15 EUR, vilket motsvarar en helt OK uppgång på ett par månader. Det är möjligt att Fortum kommer att stiga mer, men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om ett bolag som dels har sin verksamhet på en marknad som snarare minskar än ökar (den nordiska elmarknaden) eller på en väldigt oviss marknad (den ryska). Lägg därtill den politiska risken som finns inom enerigbranschen så får man en mix som är lite jobbig. Riksdagen och den finska motsvarigheten skall inte ha för stort inflytande på mina aktieinnehav.

Jag har även sålt av samtliga mina SCA-aktier. Det var flera år sedan som jag inte hade en enda SCA-aktie. Det har långa perioder varit mitt största innehav, men nu har den omvärdering av bolaget gjorts som jag har hoppats på under lång tid. Istället för att vara ett tråkigt skogsbolag som inte vill dela upp sig i mindre bitar så är man nu ett hippt konsumentföretag som säljer hygienartiklar. Det är lätt att extrapolera enorm blöj- och inkontinensskyddsförsäljning genom att snegla på Kina och Indien, men jag tror att man är lite väl snabb när man räknar in för stor tillväxt. SCA har provat tidigare utan större framgång. Naturligtvis kan man lyckas bättre denna gång, men det kostar att växa och frågan är om hallelujakören helt och hållet räknat med detta. Förutom att SCA inte längre räknas som skogsbolag så finns det fortfarande en intressant trigger i aktien och det är om bolaget delas upp i mindre delar (som varit en trigger sedan jorden började snurra). Det hade skapat en skjuts för aktien, men jag tror inte att det ligger nära i tiden. SCA är fortfarande ett jättefint företag i mina ögon, men med dagens värdering på nästan 160 SEK så tycker jag inte att det är så lockande.

Lite andra affärer som jag har gjort är att jag har sålt mina Tele2-aktier som jag nyligen köpte. Jag tyckte att reaktionen på Q4-rapporten var väl stark och trodde på en rekyl upp, men den uteblev och jag sålde med en liten vinst. Borträknat utdelningen som kommer i mitten av maj så tycker jag inte att aktien känns så dyr till dagens nivåer. Huvudanledningen att jag säljer är att jag köpte i min aktiedepå och jag håller på att successivt skjuta över pengar till min ISK.

En annan aktie som jag har varit inne och vänt i är Alpcot Agro. Jag köpte för 5,15 SEK och sålde ganska snart för 5,45 SEK. Eftersom det inte var några stora pengar så blev det inte någon vinst att tala om. Anledningen till att jag sålde var att jag inte riktigt fick helt hudraprocentiga vibbar när jag läste på mer om bolaget. Varför har man en ställföreträdande VD medan den gamle jobbar kvar? Om man vill äga mark i Ryssland och tjäna pengar på att bruka denna är det då en bra idé att göra detta via ett publikt bolag? Kan det bli problem när vinsterna börjar trilla in, tex stämningar eller avstängd ström etc? Det är möjligt att jag har en överdriven oro vad gäller Ryssland, men jag kände mig inte helt bekväm och valde att lämna. Ryssland kan vara lockande, men det blir inte alltid succé.

Efter att ha sålt en hel del så är jag nu ungefär 30% likvid (räknat på de pengar som är avsatt för aktiehandel). Jag misstäkner att det kan bli en del vinsthemtagningar den närmsta tiden och att kursen går ner lite, kanske i samband med utdelningarna, men det är förstås ren spekulation från min sida. En del av mig vill gärna in och vara med på den positiva vågen, men förhastade köp blir inte alltid jättebra. Det skall sägas i sammanhanget att jag också är likvid för att jag flyttar över pengar till min ISK innan utldeningarna kommer så det handlar inte enbart om att tajma sälj- och köp utan även om att hamna i rätt kontotyp.

Pengarna skall om inte alltför länge sättas i arbete. Ett företag som jag tittat lite på den senaste tiden är Axfood. Efter Q4-rapporten åkte aktien på ganska mycket stryk och jag blev intresserad. Tyvärr läste jag så långsamt så att när jag väl var riktigt intresserad (och hade lösgjort pengar) så var det för dyrt i min smak. Möjligen är det den tidiga utdelningen om knappt en månad som lockar. (Jag skulle inte bli förvånad om kursen sticker ner mer än 12 SEK den 14 mars, vilket är första dagen som aktien handlas exklusive utdelning, tror jag). Om inget oväntat händer med kursen så kommer jag inte att hoppa på.

Den i mitt tycke mest köpvärda aktien just nu på den svenska börsen är Telia Sonera. Det finns många anledningar att vara negativ till operatörer som investeringsobjekt, men det finns en del fundamenta som talar till bolagets fördel. För det första så kommer det en utdelning på 2,75 SEK om drygt en månad (4 april är första dag exklusive om jag har rätt datum uppskrivet). Borträknat denna hamnar man med dagens kurs  på knappt 41 SEK (jag förutsätter ISK). Med tanke på att det finns en del pengar i kassan som skulle kunna användas till en extrautdelning, att man kommer att se över kostnaderna och att verksamheten inte kommer att ändras över en natt så känns det ganska bra.

En trigger kan vara när det blir klart med vem som blir VD. Förhoppningsvis blir det någon med lite drag som vågar tänka nytt, men sannolikheten för det är nog ganska liten. Det blir väl nån avdankad halvpolitiker som har jobbat i nån AP-fond eller nåt liknande som bara vill bevara och snacka CSR. Hur som helst, om det visar sig att man lyckats knyta till sig någon bra förmåga så tror jag att kursen kommer att lyfta, medan om det blir en Marie Ehrling även på VD-posten så blir det ingen reaktion alls.

Det är möjligt att jag är väl hård mot Marie Ehrling, men när det enda man pratar om när man tillträder som styrelseordförande är hur man skall skapa en bra anda inom företaget och lyfta fram CSR-frågor då undrar jag om man har missat en del viktiga inslag, som lönsamhet, tillväxt etc. Hon känner säkert till dessa begrepp och jag tror inte att hon skulle vara i den situation som hon är om hon inte var duktig, men att bara prata om mjuka värden skriker för mig för mycket statlig inblandning. Det är klart att hon måste säga att CSR-frågor skall lyftas upp, men jag hade mer tyckt om ett uttalande i stilen "nya tag", istället för nu skall vi älta skiten till det inte finns fler CSR-konsulter att anlita. Det irriterar mig också att statens representanter är förvånade över att köp som gjorts i genomkorrumperade länder inte har varit helt och hållet enligt regelboken. Om man nu var rädd för att pengar skulle hamna i fel ficka då skulle man ju från början inte gått in i dessa "emerging markets".

Förutom VD-triggern så tror jag att en eventuell uppdelning av bolaget kan vara i sikte. Det är lite av ett önsketänkande, men om Gustav Fridolin och hans kompisar hade krävt att Telia Sonera delades upp i två delar, en svenskfinsk televerksdel och en internationell korrumptionsdel så hade jag jublat och naturligtvis ännu mer om det blivit verklighet. (Gustav Fridolin är för övrigt alltid arg och verkar dessutom vara genuint arg alltid också. Det är baske mig imponerande att vara så arg så ofta och så mycket som Gustav Fridolin. Dessutom är han duktig och påläst. Synd bara att han tycker fel i en hel del frågor.)  

Det blev lite mer oorganiserat än vad jag tänkt mig, men det kanske kan mina tankar vara intressant för någon därute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar