16 januari 2021

Scandic Hotels: Var det en vinstvarning?

Richard Bråse kommenterade informationen kring beläggningsgrad och likviditet som Scandic skickade ut i veckan. Han valde att kalla det vinstvarning och menade även att det finns risk för nyemission. För den intresserade så kan man bland annat lyssna på senaste avsnittet av Analyspodden.

Jag gillar faktiskt Richard Bråse och tycker att det är intressant att läsa vad han skriver. Det brukar vara genomarbetat och till skillnad från många andra som sällan kommer med något nytt så brukar Richard Bråse faktiskt komma med nya infallsvinklar och det brukar vara väl underbyggt.

Om det kommer att komma en nyemission eller inte får naturligtvis framtiden utvisa. Det är inte otänkbart, men det är inte mitt huvudscenario. Jag gissar att marknaden kommer att öppna upp så smått den närmaste tiden och jag tror inte att situationen i Stockholm går åt fel håll. Det är nog för mycket att säga att den går åt rätt håll, men det verkar som att vi har nått en platå i Stockholm. Min utgångspunkt är att vi inte kommer att få en ökning från dessa nivåer utan att vi kommer att gå nedåt. Det är möjligt att det kommer en liten uppgång nu efter jul- och nyår, men jag tycker att man borde ha sett det redan i sådant fall. Jag har konsekvent varit alltför positiv under hela pandemin och det är möjligt att jag är det nu också. Hur som helst, jag antar att det blir bättre från nuvarande nivåer.

Om det skulle visa sig att antalet smittade går ned och vaccinationerna fortgår utan större bakslag så tror jag att samhället kommer att öppnas upp igen. Det första som kommer att ske är sannolikt att skolor öppnas upp och att barn får idrotta. Kostnaden för dessa åtgärder är i min mening ganska höga (i form av att svaga elever hamnar på efterkälken lättare vid distansundervisning och att mindre fysisk aktivitet ökar ohälsan) och jag tror att min åsikt inte är unik. I det fall att det faller ut som jag tror och hoppas så tror jag inte att det kommer att behövas en nyemission, men jag är långt ifrån säker på att det blir så.

Det som är intressant att fundera kring när det kommer till nyemission är hur en sådan kommer att utformas. Kommer den att motiveras som en rakt igenom defensiv åtgärd eller kommer man att våga sticka ut hakan och säga att det också handlar om att fånga möjligheter? Det återstår att se så klart, men att möjligheter uppstår är tämligen klart som jag ser det. Att ha pengar när ingen annan har pengar kan öppna upp för intressanta saker. Det kanske kommer att bli en riktad emission för att göra det hela mer smidigt. Det tycker jag skulle vara trist eftersom villkoren oftast är ganska bra vid sådana tillfällen och att inte få ta del som småsparare är så klart tråkigt. En riktad nyemission är så klart inte rakt igenom dåligt. Det kan vara så att det kommer in nya delägare som kan påverka bolaget positivt eller så kan maktbalansen i ägarledet stuvas om på ett positivt sätt.

Den springande punkten med Scandic handlar dock inte om det kommer att bli nyemission eller inte. Det som är mycket viktigare är om man tror att efterfrågeminskningen är temporär eller permanent, eller kanske snarare hur mycket av minskningen som är temporär respektive permanent. Min bild är att det finns mycket som talar för att minskningen inte till så stor del är permanent som många verkar tro. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Detta grundar jag bland annat på att jag tror att resande med flyg kommer att minska till förmån för bil (elbil rättare sagt) och jag tror att en kedja som Scandic kan gynnas av detta så att den delen som faktiskt permanent försvinner uppvägs av en ökning på annat håll. Jag tror också att fler kommer att arbeta på distans och att det kommer att öka efterfrågan på hotell, t ex tror jag att fler icke-Stockholmare kommer att jobba i Stockoholm om ett par år jämfört med idag. Utöver detta så kommer det nog även att vara en downtrading-effekt som faller ut till Scandics fördel genom att resenärer väljer Scandic istället för dyrare hotell för att inte helt smälla resekostnadsposten (som varit väldigt låg under Corona). Ytterligare en anledning att vara optimistisk är att sannolikt kommer det att komma fler turister till Sverige framöver. Naturen i Sverige lockar och eftersom vi idag tar emot ganska få turister så behövs ingen större ökning för att det faktiskt skall göra skillnad.

Det skall bli intressant att följa. Om det skulle bli en nyemission så hade jag förmodligen varit med och sannolikt så hade Scandic efter det varit ofantligt stort i förhållande till annat i portföljen. Mitt huvudscenario är dock, som jag sa tidigare, att det inte blir, men precis som Bråse skriver så går det inte att utesluta.

För att svara på frågan i rubriken "Var det en vinstvarning?" så skulle jag vilja säga att det var det inte. Det var enligt mitt sätt att säga i linje vad man kommunicerat och jag tror inte att någon som följer bolaget blir speciellt överraskad av information (om något så tycker jag faktiskt att 15% beläggning är ganska mycket givet omständigheterna).

2 kommentarer:

  1. Det har ju redan varit en nyemission i Scandic då det kom in nya kapitalstarka ägare, främst Stenasfären. En eventuell nyemission 2 kommer med all säkerhet att om inte tecknas så åtminstone garanteras av Stena. Scandic expanderar just nu, de avser inom kort att öppna hotell vid Landvetter och har tagit över ett hotell vid Arlanda. Jag delar inte din entusiasm för Richard Bråse. Han dömde till exempel ut Ratos strax innan uppgången. En grupp bolag med anknytning till resebranschen som med fördel kan säljas just nu är däremot flygbolagen, som Bråse av någon anledning inte intresserat sig för. SAS värderas just nu till 13 miljarder (efter en enorm nyemission som enbart täcker förluster). Det är ett högre börsvärde än på många år. I jämförelse med SAS är Scandic ett fyndköp på dessa nivåer.

    SvaraRadera
  2. Hej Oskar!
    Det låter som att vi båda ser en uppsida, men jag tror att Stena-sfären var med i ägarlistan innan nyemissionen i våras. Det är lätt att kolla upp och kanske spelar mindre roll, men det är i alla fall vad jag tror. Det är inte så att jag håller med om allt som Bråse säger och tycker. Scandic är ett bra exempel. Det som jag gillar med Bråse är egentligen två saker. Han har ofta en egen infallsvinkel och en åsikt, och för det andra så brukar han ha ganska välunderbyggda argument. Det han har en poäng i (tycker jag) är att det kan komma att bli tufft om nedstängningen fortsätter över sommaren för Scandics del. Så som jag ser det så handlar det om vad man tror kring pandemin de kommande månaderna när det kommer till nyemissionen.

    Apropå flygbolagen så håller jag med dig. Jag var inne för ett tag sedan på att chansa lite vilt i Norwegian, men det blev aldrig av. Problemet med flygbolagen är som jag ser det att det finns en stark skamkänsla förknippad med att flyga och den sprids allt mer. Det i kombination med att videomöten mm vinner mark blir ingen bra grogrund. Eftersom jag tror att det finns starka trender som verkar mot flygbranschen så tittar jag inte alls på flygbolag. Det som talar för flygbolag är att människor gillar att resa så att efterfrågan helt ska försvinna tror jag inte.

    SvaraRadera