30 juli 2012

Förhandla bolån

Jag tycker att räntekartan som bl a SvD har varit med och tagit fram är ett bra initiativ. Det visar att alla erbjudanden som läggs fram är skrivna i sten utan är förhandlingsbara. De flesta vet naturligtvis detta, men förhållandevis få förhandlar verkligen fram en bra ränta på sina bolån. Det kanske finns olika bra anledningar till detta, men en anledning är förmodligen att banker väldigt ofta tar sig rollen som rådgivare, vilket i väldigt få fall för "vanligt folk" stämmer. Att inte säga saker vid dess rätta namn tycker jag ger en sur eftersmak och banker är inte rådgivare.

Hur som helst, banken är inte din vän utan ett företag vars tjänster du köper. Om du vill ha goda råd skall du prata med goda vänner som du tror kan mer än vad du kan och läsa böcker. Det finns idag ganska många böcker om hur du får ordning på din ekonomi, men vad jag vet ingen som direkt behandlar bolån. En annan idé är att läsa bloggar och forum för att få en bättre förståelse. En blogg som mer eller mindre varje dag postar inlägg om bostadsmarknaden är Cornucopia?.

Mina tips till någon som skall förhandla bolån med banken är att boka ett möte med ett par olika banker. Se till att ta dig tid att boka in ett par stycken och inte bara med din nuvarande bank. Om du tycker att det är en lite jobbig situation att sitta och förhandla (för det är precis vad du skall göra) så tycker jag att det är än viktigare. Förhandlingssituationerna kommer att gynna dig direkt ekonomiskt, men även på sikt eftersom du kommer att inse hur mycket du kan påverka, och det är inte jobbigt att förhandla. Om du känner att det är direkt jobbigt kan du ta med dig en god vän eller släkting som du litar på för att få stöd.

Inför mötet med banken så skulle jag råda att be bankrepresentanten ta fram ett par olika förslag. Ett förslag skall innebära så låg totalkostnad som möjligt för din del och ett förslag där ränterabatten är så låg som möjligt. I det senare fallet kommer bankrepresentanten förmodligen att försöka sälja in pensionslösningar, vilket innebär att låsa in pengar under tiotals år framöver och naturligtvis till bankens produkter. Eftersom det är ganska givet att du kommer att få detta förslag så tycker jag att det är lika bra att föregå och be om alternativ både med och utan pensionssparande. Sammanlagt blir det alltså fyra olika alternativ.

Förmodligen kommer du att få svar först när du sitter hos banken och troligen kommer bankrepresentanten att tycka att det är lite väl mycket jobb att räkna på många olika scenarier. Varför inte bara ta det som är bäst? I detta läge är det bra att stå på sig och verkligen be om svar på frågorna. Du är kund och har rätt att få veta vad du har att välja på. Hur banken svarar säger dessutom en del om banken.

Efter att du har fått all information är det dags att sammanställa informationen så att du enkelt kan se vad du egentligen får hos de olika bankerna. Om du är nöjd med din nuvarande bank och de kan matcha det lägsta budet som du har fått så har du fått ihop en bra deal. Påpeka att du hittills varit en trogen och oproblematiskt kund för dem (om det är fallet såklart). Gör klart från vilken bank du har fått det bättre erbjudandet om din nuvarande bank inte vill matcha. Genom att göra så visar du att du menar allvar. Om inte din nuvarande bank matchar så skulle jag bytt.

Gör klart med banken om amorteringsvillkor, villkor för hur de aviserar ränteförändringar mm. Det skall vara helt klart för dig hur du får reda på att villkor förämdras.

Sist men inte minst, var trevlig och rak genom hela processen. Den bankrepresentant som du pratar med har kanske gjort allt vad som står i hans/hennes makt för att tillmötesgå dig och det gynnar dig varken på kort eller lång sikt att vara otrevlig.

Fler tips, någon?

2 kommentarer:

  1. Vilken bank erbjuder de bästa bolånen enligt dig?

    SvaraRadera
  2. Jag är av uppfattningen att listpriserna inte säger så mycket egentligen. Bankerna kommer att utgå från dina förutsättningar och vad du är beredd att gå med på.

    Dessutom så skulle det inte förvåna mig om andra faktorer som lokal marknadsandel kan spela roll. En spelare som tror sig ha en ganska liten andel av marknaden i en viss del av landet kan ha tagit ett strategiskt beslut att öka sin andel och att fokus skall ligga på en viss grupp, t ex villaägare. Om du stämmer in på gruppen så kan du naturligtvis få bra villkor.

    Det är nog med andra ord kondition som gäller och att ta direktkontakt med de olika bankerna. Min erfarenhet är att de vill träffas personligen, vilket gjorde att i alla fall jag begränsade mig till ett fåtal.

    SvaraRadera