06 mars 2011

Avstämning februari

Februari månad var ingen munter börsmånad. OMX30S gick ner från 1147 till 1128, eller annorlunda uttryckt -1,66%. Min egen portfölj gick också ner, men inte lika mycket. Resultatet landade på -1,20%.

De sista dagarna av februari passade jag på att sälja mitt innehav i Statoil för 144,20 NOK (2011-02-23). Det var lite dumdristigt agerat eftersom jag tror på bolaget, men jag trodde att det skulle fortsätta vara oroligt och att kursen snabbt skulle falla tillbaka igen. Så blev inte fallet och idag handlas aktien strax under 150 NOK. Även om jag så här i efterhand ångrar att jag hoppade av så var det ett medvetet val och jag har gjort en bra affär på mina Statoil-aktier. Hur det än är så känns det inte som att Statoil är ett oljebolag med framtiden för sig, men jag kan absolut ha fel. Olja är inte min bransch, något som i sig motiverar försäljningen.

Dagen efter (2011-02-24) sålde jag mina Enquest-aktier för 15,20 SEK. Det blev en förslustaffär eftersom jag köpte för 15,70 SEK, men efter att aktien varit nere och harvat runt 14,50 SEK så tröttnade jag och bestämde mig för att hoppa av. Allt ser bra ut på pappret, men storägaren Lundin säljer allt som oftast för att det finns "mer spännande investeringsalternativ". Jag blev osäker. When in doubt, get out.

För att inte bara sitta på en påse pengar så passade jag på att fylla på med fler Tele2-aktier för 142,60 SEK samma dag. Tele2 är numer ett jätteinnehav i min portfölj (jag har handlat mer under mars nämligen). Anledningen till att jag handlar är jätteutdelningen på 27 SEK. Jag tror att kursen relativt snabbt kommer att ta igen en del av de förlorade 27 kronorna. Anledningen är relativt enkel. Utdelning beskattas direkt och kan inte kvittas som reavinster. Alltså är reavinster att föredra framför utdelning. Om man som jag sitter på en del realiserade vinster under året blir situationen lite annorlunda. Jag kan kosta på mig att sälja med förlust eftersom jag kan kvitta förlusten mot mina vinster (framförallt från SKF och Atlas Copco som jag sålde i januari). Med andra ord så räknar jag att göra reaförlust på mitt Tele2-innehav, men summa summarum så kommer jag förhoppningsvis att göra en bra affär. Förutom jätteutdelningen så tycker jag att operatörer är intressant prissatta. Världen blir mer mobil och operatörerna kommer inte att gå lottlösa. Ryktena om att Apple skulle ge sig in i branschen och bli mobiloperatör oroar mig inte nämnvärt.

Samma dag, i ett slag av spontanitet, köpte jag på mig ytterligare aktier i Cellavision för 11,45 SEK. Jag kollade lite på orderdjupet och konstaterade att jag förmodligen skulle kunna sälja aktier ganska snart för mer än 11,45 SEK. Så blev också fallet. Senare samma dag sålde jag aktier för 11,90 SEK, dock bara en liten del av de jag köpte. En del av de jag köpte har jag nu sålt. En anledning till att jag säljer Cellavision är att de inte lämnar någon utdelning och jag gillar utdelning så det lutar åt att jag flyttar över en del pengar till aktier med utdelning.

Samma dag, den 24 februari, sålde jag även mina Swedbank preferens för 109 SEK. Det blev en nätt liten vinst, inga större pengar.

Den 25 februari handlade jag med BULL OMX X3 H de första timmarna av handelsdagen. Jag köpte ör 80,50 SEK och sålde för 82,25 SEK. Den 28 februari körde jag samma grej fast denna gång stoppade jag ut mig själv, köpte på 83,50 SEK och sålde på 83,25 SEK.

Under mars har jag sålt mina AXIS för 135 SEK. Det är ett väldigt bra företag, men man växer inte tillräckligt fort och marknaden blir alltmer tuff i takt med att asiatiska företag ger sig in på marknaden. Inträdesbarriären för nya företag är inte skyhög. Värderingen av AXIS är däremot hög. Det är möjligt att jag resonerar fel. Branschen växer och AXIS är marknadsledare, men jag tycker att värderingen känns utmanande.

Jag har minsat mitt Cellavision-innehav genom att sälja av för 11,70 SEK och 11,90 SEK. Innehavet är fortfarande stort, men eftersom inte Q4-rapporten gav riktigt det lyft jag hade hoppats på väljer jag att minska. Att bolaget inte delar ut är en annan anledning.

CDON åkte in i portföljen igen på 30,00 SEK i veckan. Det är ett väldigt litet innehav just nu, mycket mindre än tidigare. Förmodligen kommer jag att sälja det ganska snart. Om jag får 30,50-31,00 SEK i nästa vecka så försvinner det nog.

HM har gjort comeback i portföljen på 203,30 SEK. Jag tycker inte att bolaget är billigt till skillnad från alla andra ekonomibloggare, men med tanke på kommande utdelning och impopularitet så kan det finnas en relativt bra uppsida den närmsta tiden. Innehavet är litet och jag kommer nog inte att öka. Vi får se vad som händer. 

I fredags ökade jag ytterligare i Tele2. En del aktier köpte jag för 141,10 SEK och en del för 140,50 SEK. Jag vet inte riktigt varför Tele2 var ett sådant sänke i fredags, men jag hoppas inte att det finns några icke-redovisade problem i bolaget. Jag tror inte det. Förmodligen var det någon större aktör som tröttnat och sålde.

Det har varit några korta turer i BULL OMX X3 H även i mars. Den 1 mars gick jag in på 87,25 SEK och sålde på 87,75 SEK. Den 4 mars gick jag in på 83,25 SEK och sålde på 84,75 SEK. Det är inga stora pengar på något sätt. Jag handlar för att se om jag har förmåga att tjäna pengar i ett kortare perspektiv.

Kommentera gärna.

3 kommentarer:

  1. Pröva mini futures i OMXS30 istället. Både RBS och CitiFirst har sådana som man kan gå lång såväl som kort i. Hävstången är väldigt attraktiv. :)

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig satt mig in i minifututres men det kanske man borde göra. Tyvärr har jag egentligen inte tid att sitta och bevaka marknaden så jag borde hålla mig borta från kortsiktig handel.

    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Hej Carlie, länge sedan, hoppas att allt är bra med dig. Om du orkar så skulle jag gärna vilja höra dina synpunkter kring det jag skriver om här:
    Investera i Japanska aktier och fonder

    /Jakob

    SvaraRadera