13 augusti 2010

Investor in i portföljen igen

Idag trillade Investor in i portföljen igen på 132,20 SEK. Jag köpte inte lika många som jag sålde för ett tag sedan och det är möjligt att jag fyller på med fler. Min uppfattning om hur Investor och EQT hänger ihop på ett icke-Investoraktieägarattraktivt sätt har inte ändrats, men i brist på annat så köpte jag på mig några till. Jag tror att Investors defensiva investeringar på apotek, skolor och andra samhällsfunktioner kan betala igen sig och innehavet i krängarbanken SEB är heller inte fel. Det känns som ett hyggligt säkert köp, men om kursen hoppar upp till 140 SEK i något omotiverat glädjescenario de närmsta dagarna så kanske jag tar min lilla vinst och lämnar skeppet.

De senaste veckorna har jag även handlat lite med SHB. Det hela började med ett misstag. En säljorder på 211,50 SEK råkade bli en köporder på 211,50 SEK och vips var det ett nytt dagshögsta på SHB. Irriterande. Eftersom jag tyckte att nivån kändes hög så beslöt jag mig för att inte sitta still i båten utan sälja mina oönskade aktier. Det hela slutade med att jag sålde hela mitt innehav för 211,50 SEK respektive 210,50 SEK. Efter det köpte jag tillbaka en del av aktierna för 210 SEK och därefter ytterligare några på samma nivå. Irriterande. Jag funderar faktiskt på om jag skall köpa ytterligare några på dagens nivå - runt 202 SEK - eller som jag skall vänta lite. Vi får se. Det är möjligt att jag slår till.

Jag är lite intresserad av att köpa på mig fler Skanska och Trelleborg. Båda bolagen ser intressanta ut och det är möjligt att jag slår till de närmsta dagarna. En annan aktie som jag suktar efter är TeliaSonera. Den åkte ur på 53,10 SEK och det är möjligen att den skall tas in igen.

För övrigt kan man säga att jag gjorde ganska många vältajmade affärer för ett tag sedan. Jag skall inte enbart slå mig på bröstet och skryta över min förmåga att se in i framtiden. En minst lika stor anledning var att jag visste att jag skulle befinna mig i Internetskugga och att jag därför gärna minskade andelen aktier något. Det visade sig vara bra tajmning. Ein bisschen Glück.

Charlie

04 augusti 2010

Tre anledningar att INTE välja Aktiedirekt

Jag har tidigare lovordat Nordnets tjänst Aktiedirekt för dess låga courtage och avskalade tjänst, men efter att ha använt tjänsten i princip varje dag under fem års tid så börjar jag tröttna och jag kommer med största sannolikhet inte att välja någon annan tjänst hos Nordnet.

Det finns tre anledningar, eller rättare sagt brister, som har fått mig att tröttna. De är alla i min mening antingen direkta felaktigheter eller effekter av att man inte sätter sina kunder i första rummet.

1. Felaktiga anskaffningsvärden
Det som framförallt irriterar mig är att anskaffningsvärdena för värdepapper som inte handlas i SEK räknas om efter rådande växelkurs. En direkt bugg i systemet eftersom ett anskaffningsvärde naturligtvis beror på kursen vid anskaffningstillfället och definitivt inte beror på senare växelkurser. Jag har påpekat bristen för Aktiedirekts kundservice som menar att det är så de valt att göra, vilket är märkligt eftersom det är fel och inte föremål för tycke och smak. ("Jag subtraherade mitt bostadslån med mitt studielån för att få fram min totala skuld. Det är så jag har valt att räkna ut min totala skuld." Kanske inte rätt det heller.)

Den naturliga följdfrågan är om deklarationsprogrammet använder sig av rätt information för anskaffningsvärde eller det anskaffningsvärde som Aktiedirekt valt att använda. Enligt det svar som jag har fått så använder man det korrekta anskaffningsvärdet, vilket verkar stämma när jag dubbelkollar. Märkligt.

2. Bristfälligt deklarationsprogram
Jag var inne på deklarationsprogrammet i tidigare punkt, men det är inte färdiganmärkt på deklarationsprogrammet som Aktiedirekt säljer. Tanken med programmet är god och jag är definitivt målgrupp för programmet och har köpt det de senaste åren. För något år sedan var jag extra glad när jag köpte programmet eftersom jag visste att en hel del av de aktier som jag hade haft hade splittats och det hade nog även varit någon nyemission. Jobbiga och tidskrävande deklarationsupgifter helt enkelt. Tyvärr tyckte de som utvecklat programmet likadant och när jag hade kört igenom programmet så kom det upp en ruta som påtalade att alla jobbiga deklarationsbitar fick jag göra själv. Datorprogrammet hanterar bara de självklara bitarna, vilket för min del ändå är skönt att slippa, men besvikelsen var stor när jag trots hoppet att få slippa alla träiga deklarationstimmar satt en sen kväll och letade omräkningsfaktorer och annat mindre roligt.

3. Halvgenomförda köp- och säljtransaktioner
Jag vet inte om det är Aktiedirekt som säger att de bevakar dina köp- och säljordrar. Det är för övrigt ett klent löfte eftersom alla mäklare bevakar köp- och säljordrar. Det är deras jobb att mäkla affärer. Aktiedirekts eller rättare sagt Nordnets mäklare har jag inte mycket för.

Om jag lägger en köporder på ett hundratal aktier till en viss nivå och jag får en då är jag riktigt missnöjd. Jag vill inte hålla på att dutta med enstaka aktier (verkligen enstaka aktier i ordets rätta bemärkelse) och betala courtage för varje liten skitaffär på runt en hundralapp (eller vad nu en aktie kostar). Courtaget äter upp all form av vinst när enbart en bråkdel av affären går igenom. Det är vekligen dåligt och ingenting jag gillar. Det har hänt att jag får en eller ett fåtal aktier som trillar in väldigt billigt och affären syns inte i börsstatistiken, vilket får mig att undra. Har Nordnet använt min order för att ro ihop en större affär? Mer korrekt har jag gjort affär med Nordnet som i sin tur har använt min aktie för att få ihop en större affär till ett inte fullt lika billigt pris, men som ändå resultaterar i att deras courtageintäkter ökar? Jag bryr mig inte så mycket om exakt vad som händer, men jag är inte nöjd med att bli sittande med en ABB-aktie eller två Fortum-aktier.

Jag har som sagt ovan varit i kontakt med Aktiedirekt om mina förslag på förbättringar. Attityden har varit ljum och ofta har jag fått intrycket av att de är av uppfattningen "what you pay is what you get", vilket inte är en attityd som jag finner lämplig. Jag är präglad av min erfarenhet från IKEA där budskapet verkligen inte var att du får vad du betalar för när kunder kom och klagade, istället var budskapet 100% nöjda kunder (vilket bland annat fick till följd att en och annan påstridig kund fick ett presentkort för att dess tio år gamla solblekta lampa slutat fungera).

Bra företag skall vara stolta över sina tjänster och inte se dem som billiga, halvdåliga tjänster. Bra företag lyssnar på sina kunder och vad de har att säga, framförallt när de upptäcker felaktigheter.

Till sist skall sägas att jag tror inte att Avanza Mini är bra mycket bättre. Om jag hade trott det så hade jag bytt för länge sedan.

Vad är era erfarenheter? Vilka nätmäklare använder ni?

Charlie

01 augusti 2010

Med fingret på sälj-knappen

Jag börjar känna en gnagande oro inför andra halvåret. Räntorna kommer att stiga. En del av de postiva Q2-rapporterna kommer troligen inte att följas upp av fullt lika optimistiska Q3-rapporter. Bakgrunden till denna tankegång är att jag tror att de positiva Q2-rapporterna framförallt grundas på ett uppdämt köpbehov efter finanskrisen, inte en klockren vändning. Ett lysande exempel är lastbilsförsäljningen som i mina ögon främst drivs av ett uppdämt behov, inte en egentlig vändning. Höjd ränta i kombination med svagare Q3-rapporter bäddar för en nedgång. Om inte dessa två faktorer är läskiga nog så kan tilläggas att ett långt ifrån transparent land som Kina står för en hel del av tillväxten just nu samt att världens största ekonomi USA skall hantera en ekonomisk baksmälla av storformat. Gulp.

Att det finns risker på aktiemarknaden är ingen nyhet och precis som det finns risker så finns det även ljuspunkter. Svensk ekonomi är i gott skick. Svenska företag mår många gånger bättre än sina utländska branschkollegor. Ränteläget är fortfarande lågt och risk-avkastnings-förhållandet känns fortfarande ganska sunt, framförallt om man ser på stabila företag med bra direktavkastning som t ex SCA (en favorit med sina konjunkturokänsliga produkter och tillgångar).

På grund av den gnagande oron har jag gjort lite omstuvningar i portföljen. Bland annat har jag slängt ut Investor (för 134,50 SEK), SCA (för 106,80 SEK), Alfa Laval (för 116 SEK) och Telia (för 53,10 SEK). En liten del av SCA-innehavet har tagits in i portföljen igen (för 104,20 SEK). Nyheten i portföljen är Trelleborg (för 51,90 SEK). En större påfyllning av Nokia-aktier (för 7,10 EUR) gjordes häromdagen efter mycket vånda. Efter den ganska stora utrensningen så finns det en del pengar liggande som jag lurar på hur jag skall använda. Nokia-innehavet kommer jag nog att göra mig av med ganska snart om det kommer en uppgång de närmsta dagarna, vilket jag inte ser för otroligt. Om Nokia utvecklar sig åt fel håll under den kommande veckan så kommer jag även då att göra mig av med innehavet.

Under veckan kommer jag att försöka tillskansa mig några Telia-aktier, om börsguden trycker ner kursen en bit till. Likaså, om SCA trillar ner till 103 SEK-trakten så är det möjligt att jag fyller på med några till. AXIS är ett annat innehav som jag funderar på att öka något. Kursen känns ganska attraktiv för tillfället och om jag kan köpa för 85 SEK under veckan så är det möjligt att jag gör det. Det skall heller inte uteslutas att jag tar in några Investor-aktier i portföljen igen, men då skall de ner under 130 SEK.

Eftersom jag har börjat småoroa mig för en dipp under hösten så kommer jag att vara på min vakt. Det kanske är helt fel analys, men stigande räntor och en känsla av faran över oroar mig.

Charlie