25 december 2008

Planering för nästa år

Det har varit ett ekonmiskt sett otroligt dåligt år för min del i år, helt klart det sämsta någonsin. Den största anledningen till att det gått så dåligt är att jag successivt har ökat min andel aktier under året. Eftersom börsen har gått ned 40% har detta inneburit att min portfölj som helhet gått ned ungefär 30% under året. Sett i backspegen så brukar långsiktigt sparande löna sig även om man väljer ett olämpligt tillfälle att hoppa på. Till skillnad från många andra tycker jag inte att man skall ta detta för absolut sanning utan ifrågasätta dessa slutsatser. Är verkligen strutsmetoden, dvs köpa, sticka ned huvudet i sanden och sälja efter 10 år, den riktiga?

Det första argumentet som man brukar få mot sig när man diskuterar strategier på börsen är att statistiken visar att strutsmetoden är den mest lönsamma metoden. Jag vet inte riktigt var denna statistik kommer ifrån, men det är nog inte otroligt att det är så. Det är naturligtvis svårt att veta när man skall köpa och sälja när man handlar i ett kortare perspektiv, men skall man avstå bara för att det är svårt? Dessutom, vad bygger statistiken på? Är det så att man jämför med alla de som började daytrada i slutet av nittiotalet? Om det är så är jämförelsen inte helt rättvis. Att daytrada är en ytterlighet, precis som aktieägande i generationer, och förhållandevis svårt om man inte har en ganska stor kassa. Om man har en ganska liten kassa är man tvungen att ta för stora risker för att kunna livnära sig på sitt handlande (daytrading innebär nämligen i de flesta fall att man inte har tid till någonting annat än att just handla med aktier), vilket gör att risken för ett magplask ökar. Många som började daytrada började i slutet av nittiotalet, dels för att det blev möjligt i och med Internet och nätmäklare, dels för att många aktier steg något otroligt för att sedan krascha totalt. En annan inte försumbar aspekt som man skall ta hänsyn till när det gäller kortsiktigt och långsiktigt sparande är att banker och många andra aktörer gärna ser långsiktigt ägande. Aktier som hela tiden byter äger innebär att register måste uppdateras ständigt, vilket inte är helt automatiserat och på så sätt innebär merjobb för bl a banker. Bankernas råd "Sitt still i båten" skall ibland alltså kompletteras med "för annars blir det så himla jobbigt för oss" (Vän av ordning kan naturligtvis hävda att banker tjänar på courtaget, men i själva verket är detta ganska lite med vad man tjänar på fondavgifter och eftersom de flesta svenskar väljer fonder så gäller det även om man tar hänsyn till courtage). Kort sagt, det finns anledning till att inte svälja allt dravel om långsiktighet med hull och hår.

Ni förstår säkert att jag till viss del ifrågasätter min egen långsiktiga strategi. I och med nedgångarna är jag låst i en del innehav, men förhoppningsvis kan jag ganska snart börja rensa ut en del ogräs i portföljen. En del av dessa frigjorda pengar kommer jag troligtvis att handla med på ett mer aktivt sätt, men det är fortfarande på ett funderingsstadie än så länge. Jag vet av erfarenhet att det kräver mycket tid och att det gäller att hitta lämpliga aktier som är bra att handla med.

Det var en kort bakgrund till mina funderingar om hur jag skall handla under 2009. Jag kommer i början av januari att fylla på med ytterligare ett antal XACT BULL. Eftersom jag har fyllt på under ganska många månader nu så är mitt innehav i XACT BULL mitt största innehav. Fördelen med XACT BULL är att den har häng på index, vilket gör att jag inte drabbas av att ett enskilt företag hamnar i knipa samt att det finns en hävstång på 1,5 gånger. Om index sticker upp kommer detta innehav ganska snart att vara på plus. I nuläget behövs en uppgång på knappt 10% för att jag skall vara på plus. När jag väl hamnar på plus så kommer jag att realisera vinster för att på så sätt kunna göra mig av med gamla surdegsinnehav som jag inte längre tror på. Swedbank är ett sådant katastrofinnehav som jag bara vill ha bort. Det är möjligt att dagens kurs är attraktiv, men mitt förtroende för företaget är skadat och utan förtroende så är det lika bra att sälja.

Tidigare har jag skrivit att jag skall pumpa in pengar i XACT BULL fram till sommaren. Jag tror att jag kommer att hålla det, men jag måste erkänna att jag på senare tid blivit sugen på att göra lite snabba affärer i småbolag som jag anser har en väl låg värdering för tillfället. Förmodligen kommer jag att fortsätta att pumpa in pengar i XACT BULL trots allt fram till sommaren, vilket mer konkret innebär att jag kommer att göra ytterligare sex insättningar, december t.o.m. maj.

Idag har jag ungefär 20 innehav. Under nästa år skall jag försöka reducera antalet till ungefär 15 stycken, kanske ännu färre. Anledningen är att jag kommer att försöka vara något mer aktiv under nästa år och för att tiden skall räcka till så är det klokt att reducera antalet. För att få hygglig riskspridning så kommer jag troligtvis att öka i investmentbolag, framförallt mina favoriter Investor och Lundbergs.

Vad gäller förhoppningar för 2009 så är de väldigt låga. Min förhoppning är att mina aktieaffärer slutar på plus under nästa år. Det kan låta pessimistiskt, men nästa är kommer troligtvis att bli tufft. Man kan naturligtvis fråga sig vad jag gör på börsen om jag inte tror att förutsättningarna är bättre. Svaret är att jag tror att 2010 och 2011 kan bli bra börsår och det gäller att positionera sig väl inför dessa. Med lite tur och en smula skicklighet kan jag kanske till och med få ut lite av mina aktieaffärer.

Gott Nytt År!

Charlie

4 kommentarer:

  1. Du tänker precis som jag! Gå in hårt i aktier eller liknande nu och invänta vändningen! Kan bli ytterligare -25% i värsta fall men sen vänder det!

    Klokt val! :-)
    mvh
    tlwc

    SvaraRadera
  2. Du känner inte att din diversifiering blir lite begränsad när du investerar i tre stycken bankaktier?

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym!

    Det finns ett bra gammalt talesätt som säger att börsen alltid kan halveras och det gäller precis alltid. Precis som du så tror jag att om man är långsiktig finns det möjlighet att göra bra investeringar på börsen. Dagens kurser är baserade på att vinsterna kommer att halveras. Det gäller säkerligen för vissa företag, men inte för alla. De bolag som kommer att göra vinsttapp på 10-15% eller mindre är idag bra köp. Naturligtvis finns det en mängd andra parametrar som man måste ta hänsyn till, skuldsättninggrad, marknadsutveckling etc.

    mvh Charlie

    SvaraRadera
  4. Hej Jakob!

    Jag känner inte att min diversifiering är något egentligt problem genom att jag har aktier i tre olika banker. Anledningen till att jag köpte i alla tre var för att jag inte riktigt kunde bestämma mig och för att öka riskspridningen.

    I stort så är mina bankinnehav ganska små. Mina aktier i SCA är värda ganska mycket mer än de aktier som jag har i SEB, SHB och Swedbank. Det beror delvis på raset för bankaktier, men mer på att jag tror mycket på SCA.

    Om man skall se diversifieringen i min portfölj så är den största faran att jag har mycket konjunkturkänsliga verkstadsaktier, tex ABB, Alfal Laval, SKF, och förhållandevis mycket skogsaktier, tex Holmen och SCA. Anledningen till att jag har valt mycket verkstad är för att jag tror på svensk verkstad. Många av våra svenska verkstadsföretag gör väldigt bra produkter som uppskattas runt om i hela världen. Många gånger förstår vi inte det själva i Sverige, men svenska verkstadsprodukter har ett väldigt bra rykte runt om i världen och jag tror att många svenska verkstadsföretag kommer att kunna leverera bra i och med den svaga kronan (svag krona gynnar export eftersom man kan tillverka billigare).

    mvh Charlie

    SvaraRadera