14 augusti 2008

Bostadskarusellen

Förra året skrev jag ett par inlägg där jag jämförde olika bostadsalternativ, närmare bestämt hyresrätt och bostadsrätt. Inläggen har varit ganska populära, vilket naturligtvis har gett mig blodad tand och inspirerat mig till att skriva mer om ämnet. De gamla inläggen hittar du enklast genom att klicka på etiketten "bostadspriser" i slutet av inlägget eller genom att klicka på etiketten i etikettlistan nere till höger.

En sak som jag förbisåg i de inlägg som jag skrev förra året är fördelarna med att vara med i bostadskarusellen. Det finns en hel del fördelar med att äga sin bostad, men naturligtvis även risker.

En fördel med att vara med i bostadskarusellen är att man kan skjuta upp reavinstskatten för en bostad som man säljer om man köper en ny bostad som är dyrare än den tidigare. Detta har med den senaste tidens ökande bostadspriser varit mycket fördelaktigt för många. Till exempel, om man idag köper en villa för 4 miljoner, vilket är ganska dyrt men inte heller ovanligt, är det inte orimligt att en hel del av de potentiella köparna har gjort en bostadsresa som startade med en billig etta, gick via en tvåa, passerade en fyra som samägdes med en pojkvän/flickvän och där nästa anhalt är en villa som skall ägas tillsammans med pojkvännen/flickvännen. Under resans gång har de potentiella villaköparna byggt upp en reavinst på ungefär 2 MSEK om man antar att fyrarumslägenheten kan säljas för 3 MSEK och de båda ettorna sammanlagt kostade 1 MSEK när de köptes en gång i tiden. Om den uppbyggda reavinsten är 2 MSEK så är den latenta reavinstskatten 0,6 MSEK, d.v.s. 30% av den reavinsten. Denna skatt går att skjuta upp så länge han eller hon är inne i bostadskarusellen, vilket ofta är livet ut. Detta innebär alltså att den som är inne i bostadskarusellen kan köpa en ny bostad med obeskattade vinstpengar, vilket gör ägande av bostäder intressant.

Om man istället för att spara i sin bostad väljer att spara i exempelvis i aktier måste man så fort man realiserar en vinst betala reavinstskatt för denna. Det finns alltså inga möjligheter att skjuta upp reavinster om man inte är med i karusellen.

Åter till exemplet som beskrivs ovan. 0,6 MSEK, eller 0,3 MSEK per person, är väldigt mycket pengar för några som funderar på att köpa en villa för 4 MSEK. Om man antar att en person med ganska bra lön, vilket man ofta har om man köper en villa för 4 MSEK, skulle spara ihop 0,3 MSEK skulle det ta ungefär 5 år om man antar att man sparar 5 000 SEK i månaden.

Ur detta perspektiv är det alltså en god idé att försöka komma in på bostadsmarknaden så fort som möjligt, men det gäller att se upp och noga ta reda på vad man köper. Fördelen med att skjuta upp reavinstskatt finns som bekant bara om man har en reavinstskatt att skjuta upp.

Kommentera gärna.

mvh Charlie

5 kommentarer:

  1. Du ska väl betala skatt på uppskovet nuförtiden vilket inte gör det lika "förmånligt" om jag förstått det rätt? Sen kan du ju slippa skatten på aktier vid flytt genom att köra en kapitalförsäkring istället och då flytta kapitalet mellan olika aktier utan att skatta på vinsten.

    SvaraRadera
  2. 0,5% skatt på uppskovet

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Efter att du har sålt en bostad har du möjlighet att skjuta upp betalningen av reavinstskatten ungefär 2 år. Under denna tid måste man betala lite i skatt, men om man köper någon ny bostad i samband med att man säljer sin gamla är denna skatt inget, eller åtminstone ett väldigt litet, problem. Jag kan inte detaljerna så om någon kan det bättre får ni gärna fylla i.

    mvh Charlie

    SvaraRadera
  4. Visst har du rätt i att det är förmånligt att redan vara inne i bostadskarusellen. Enligt min meningen är det väl egentligen det enda i Sverige som inte är extremt beskattat och där det faktiskt finns ganska goda villkor.

    Fast nu tror jag att vi har en rejäl fastighetsbubbla som kommer att spricka så om man inte redan är inne i karusellen bör man nog ligga lågt ett tag.

    SvaraRadera
  5. Hej anonym!

    Jag tror som du att det kommer att bli en korrigering nedåt av bostadspriserna.

    mvh Charlie

    SvaraRadera