27 mars 2008

Den långsiktiga magkänslan

De senaste dagarna på börsen har varit positiva, vilket känns skönt för en aktieägare som jag. XACT BULL har pinnat upp lite och ligger idag på 135 SEK och är en bra bit från 120,70 SEK som är min stop-loss-gräns. Det var snubblande nära ett tag att jag nådde denna gräns, men tur nog hann det vända innan dess.

Det är alltid svårt att dra långtgående trender på en marknad som åker upp och ner mest hela tiden. Min magkänsla är ändå att den svenska börsen inte kommer att falla mycket mer än vad den har gjort i nuläget. Anledningen till denna känsla är bl a att värderingarna har krupit ner till sådana nivåer att även om vi skulle gå mot tuffare tider så är värderingarna ändå rätt OK. Jag tror dock inte på något race den närmsta tiden utan min profetia är att det kommer att ticka upp i makligt takt under resten av året och att OMX-index kommer att sluta någonstans i intervallet -5 till -10%, dvs en uppgång från dagens läge. Detta är som sagt bara en magkänsla.

Eftersom jag tror på en uppgång på mellan 5 och 10% från dagens nivåer så innebär detta att jag i förlängningen anser att det kan finnas anledning att fylla på med aktier. Jag tittar på en del olika alternativ, men det som ligger närmast idag är att köpa på mig fler XACT BULL. Jag har bra statistik på att handla med XACT:s fonder. När jag handlade med XACT BEAR så blev det en del bra affärer när jag höll mig till planen och hade lite tålamod trots att marknaden som helhet gick uppåt under stora delar av mitt handlande. Jag funderar på att göra likadant med XACT BULL.

mvh Charlie

19 mars 2008

Mina XACT BULL

Jag hade, som jag skrivit tidigare, hoppats på en rekyl uppåt och köpte därför på mig XACT BULL för ungefär en månad sedan. Till skillnad från mina andra köp så jobbar jag med liggade säljorder och stop-loss. Mer om mina funderingar kring detta finns att läsa om i inlägget "Spännande, spännande, spännande".

Tyvärr börjar jag att närma mig stop-loss-nivån, se bild nedan. Jag hoppas naturligtvis därför att det snart vänder.



mvh Charlie

Fundering kring SHB:s utdelning

Den senaste tiden har varit stormigt. Min förhoppning var att det skulle komma en rekyl uppåt, men istället blev det en ytterligare en stjärnsmäll på finansmarknaden - Bear Sterns. Jag har mer eller mindre bestämt mig för att ligga lågt denna månad, vilket jag ser ut att kunna hålla. Än så länge har jag nämligen inte gjort en enda affär under mars. Det finns dock en sak som får mig att fundera på att slå till att köpa lite aktier - utdelningarna. Avstämningsdagarna närmar sig nämligen.

Enligt de flesta förståsigpå-are så går kursen ned lika mycket som utdelningen på avstämningsdagen. Förmodligen går kursen inte ned exakt lika mycket eftersom källskatt dras direkt på utdelningar (till skillnad från reavinster där den dras i efterhand), man inte kan kvitta en utdelning mot en reaförlust samt att många utländska investerare hellre får reavinster än utdelningar av skatteskäl. Sammantaget borde detta rimligen göra att kursen inte faller fullt lika mycket som utdelningen.

För att kunna slå mynt av detta har jag funderat på att köpa SHB. De delar ut 13,50 SEK (8 + 5,50 SEK) i utdelning och kursen står just nu i 163 Detta ger följande:

Mån 0 (idag): SHB-aktier köps (163 SEK)
Mån 1: Utdelning erhålls (13,50 SEK / 9,45 SEK efter skatt)
Mån 13: Utdelning erhålls (8 SEK ? / 5,6 SEK efter skatt ?)

Prognosen för utdelningen för 2009 är naturligtvis osäker, men om man accepterar denna osäkerhet så finns det möjlighet att lägga upp en intressant taktik för en affär.

Antag att vi efter att vi fått utdelningen lägger in en säljorder på 163 SEK, dvs samma som vi köpte för. När, eller om, denna order går igenom så har vi gjort en vinst på 8,2% (13,5SEK / 163 SEK), vilket känns ganska OK. Om säljordern inte går igenom förrän efter nästa utdelning så får vi snällt vänta och inkassera denna utdelning innan vi säljer. Sammanfattningsvis så är min idé att köpa innan utdelning och efter utdelningen slänga in en säljorder på inköpspriset.

Den insatte läsaren kommer förmodligen att hävda att det är extremt stor osäkerhet inom banksektorn och att det finns en anledning till att vi har de låga P/E-tal som vi har idag. Det är helt sant. USA gungar och det kommer säkerligen att påverka Sverige. Det är däremot viktigt att komma ihåg att om en bank går under så är det ingen isolerad händelse. Jag tycker till exempel att det är fel att påstå att bostadspriserna ( i de länder där våra banker är verksamma) inte kommer att gå ner, men att bankerna kommer att drabbas hårt. För mig är detta en paradox. Anledningen till att jag funderar på SHB är just för att de är, i mitt tycke, något mer riskaverta än SEB och Swedbank.

Sammanfattningsvis så föreslår jag en taktik som bygger på riktkurs istället för buy and hold. Både strategierna har sina födelar, men i fallet med SHB så kommer jag kanske att köra på den förstnämnda. Detta hindarar mig inte från att ha en del andra SHB-aktier som jag har i min långsiktiga portfölj.

mvh Charlie

ekonomibloggar.se

Den senaste tiden så har jag jobbat lite på en ny version av ekonomibloggar.se. Problemet med den nuvarande versionen är nämligen att besökarens webbläsare måste tillåta aktiva script för att titel och datum för det senaste inlägget på de olika bloggarna skall visas. Om användarens webbläsare inte tillåter aktiva script så visas endast skärmdumpar av bloggarna samt statistiska informationstexter kopplade till dessa. Det skulle naturligtvis vara önskvärt om man kunde få samma funktion fast utan krav på besökarens webbläsare. Är det någon som vet hur man kan lösa ett sådant problem?

Igår upptäckte jag en liknande tjänst - ekonomibloggar.net. Till skillnad från ekonomibloggar.se så visar ekonomibloggar.net hela inlägg.

mvh Charlie

15 mars 2008

Sammanfattning av februari månad

Februari månad blev som jag skrev i månadssammanställningen för januari månad en ganska passiv månad. Dels köpte jag mycket aktier under januari månad, dels så hade jag fullt upp med annat. Några affärer hann det ändå bli:

Köp under februari
2008-02-04 AXIS 112 SEK
2008-02-05 Swedbank 161 SEK
2008-02-05 BE group 49,80 SEK
2008-02-20 Swedbank 172 SEK
2008-02-21 XACT Bull 142 SEK
2008-02-28 SEB 148 SEK

Försäljningar under februari
2008-02-04 AXIS 115 SEK
2008-02-19 Swedbank 177,5 SEK

AXIS blev en väldigt snabb affär som man kan se ovan. Jag lade direkt in en säljorder efter att jag fått igenom affären. Anledningen var egentligen att jag fick kalla fötter. Det kändes inte riktigt rätt och jag tyckte att jag satt med för mycket aktier för att känna mig helt bekväm. AXIS kommer troligtvis att göra come back i portföljen om den trillar ner mot 100 SEK eller under. Just nu står den i 108 SEK ungefär.

Swedbank köpte jag i början av månaden för att sedan sälja och köpa tillbaka. Eftersom kursen nu är 165 SEK så skulle jag kunnat ha varit något mer kall, men jag är ändå nöjd.

BE Group-köpet var en ökning ch en bra sådan. Idag är kursen 62-63 SEK och det känns som att aktien har mer att ge. Från att ha varit ett sänke i portföljen har den nu utvecklats fint. Min snittkurs på innehavet är i nuläget 52,90 SEK.

XACT Bull köpte jag som en sorts lott. Det ligger en säljorder på +10% och en stop-loss-säljorder på -15%. Resonemanget kring detta köp har jag skrivit om i ett inlägg från februari (se arkivet till höger).

SEB köpte jag för att jag tycker att bankaktierna känns väldigt tillbakapressade. Istället för att fylla på i SHB eller Swedbank så köpte jag på mig SEB. Anledning: Riskspridning (se tidigare inlägg).

mvh Charlie

Tre olika bankaktier

Jag har varit runt och kånkat i världen den senaste veckan och har knappt följt varken nyhetsflödet eller aktiekurser. Det jag däremot inte undgått är Bear Sterns stjärnsmäll som fått finansmarknaden att hicka till igen. Mina bankaktier mådde inte så bra av det, men jag är förhoppningsfull och tror att de snart kommer att repa sig. SEB ligger faktiskt inte många kronor under min inköpskurs på 148 SEK, vilket alltid är något. Mina SHB-aktier är det värre med. De ligger ganska långt under de 199 SEK som jag gav för inte så värst länge sedan. Min tredje bankaktie Swedbank har köpkursen 172 SEK, vilket inte är så farligt. Det känns som att det kommer att ordna sig för mina bankaktier.

Jag tror att det är en del läsare som undrar varför jag väljer att köpa tre olika bankaktier. Det måste ju vara svårt att följa tre bankaktier samtidigt? Det är helt riktigt att det är mycket svårt att följa tre bankaktier samtidigt. Faktum är att det är mycket svårt att följa en enda aktie. Det är faktiskt så svårt att följa en enda aktie att de som är utbildade för ändamålet och som gör det på heltid också tycker att det är väldigt svårt. Svaret på frågan varför jag har tre olika bankaktier är helt enkelt att jag har gett upp - jag kommer inte att kunna hitta den bankaktie som kommer att gå bäst och därför väljer jag någon sorts halvgardering.

Förmoldligen tänker en del av er att det krävs mycket pengar för att kunna köpa tre olika bankaktier. Det är naturligtvis svårt att svara på eftersom mycket pengar är ett relativt begrepp, men utan att gå in på summor så tillhör jag inte den kategorin som till varje pris vill ha hela börsposter. Under den tid som jag har handlat med aktier så har jag vid väldigt få tillfällen blivit utan aktier (eller inte fått sålt) då jag handlat med halva poster eller fjärdedelsposter. Att få till jämna börsposter är därför ingenting som jag strävar efter, i alla fall inte när det gäller aktier med hög omsättning. Aktier med låg omsättning kan det naturligtvis vara annorlunda med och då kan det finnas anledning till att försöka komma upp i hela börsposter.

För att sammanfatta så finns det, som jag ser det, olika synsätt när det gäller antal aktier i en aktieportfölj. Många aktier innebär riskspridning, vilket i sin tur betyder lägre risk. Att vara bra påläst innebär större chans att aktien utvecklas väl, vilket man skulle kunna översätta till lägre risk. Det bästa är alltså att man har många aktier och att man följer med och läser på om samtliga. Tyvärr är tid en begräsnad faktor för mig (som för alla andra) och jag har valt att därför ha många aktier och försöka att hänga med i stora drag.

Hur resonerar ni?

mvh Charlie

05 mars 2008

Tankar om SEB

De senaste veckorna har varit intensiva, men nu kommer det att vara lugnt en tid framöver. Det känns faktiskt mycket bra. En del av denna tid hade jag tänkt att använda till att städa upp i aktieportföljen. Den senaste månaden har jag inte haft tid att läsa så mycket och inte heller analysera, varken marknadsläget eller aktier, och detta har fått effekten att ogräset har växt (Broström) samt att en del blommor har fått riktigt fina skott (Holmen och BE Group) som jag måste bestämma mig för hur jag skall vårda på bästa sätt.

Man skulle ju kunna tro att jag hållt mig från köp-knappen nu när jag inte haft tid att kolla in vad som händer. Så har inte riktigt varit fallet. Jag tänker farmförallt på SEB som trillade in i portföljen häromdagen.

Anledningen till att jag köpte SEB beror på tre saker:

1) SEB delar ut 6,50 SEK, dvs en direktavkastning på drygt 4%. De flesta läsare vet säkert att till skillnad från bankränta så får man denna utdelning om man äger aktier på avstämningsdagen. Enligt det material som jag hittade på SEB:s hemsida så är denna den 8 april. (Det står egentligen inte att avstämningsdagen är den 8 april, men det står däremot att aktien handlas exklusive utdelning den 9 april.) Med andra ord så får man dessa pengar om ungefär en månad, vilket naturligtvis är bra. Många som läser detta är säkert av uppfattningen att detta direkt korrigeras av marknaden och att detta på så sätt inte spelar så stor roll. Det är möjligt att det kommer att vara så, men man skall komma ihåg tre saker:

- man kan inte kvitta intäkter från utdelningar mot reaförluster (dvs att man säljer en aktie för mindre än vad man köpte den för), vilket gör att en utdelningar på så sätt är mindre värda,
- utländska ägare säljer i en del fall aktien före utdelning och köper tillbaka den efteråt av den enkla anledningen att det är mer förmånligt enligt deras skattesystem, och
- kurser styrs i vissa fall mer av DI:s rubriker och tämligen obetydlig statistik från USA än vad den gör av hårdfakta som t.ex. utdelningar (detta är naturligtvis personligt tyckande).

2) Jag tror inte att de svenska bankerna kommer att dras ned på samma sätt som de amerikanska bankerna. Med andra ord tror jag att oron för de svenska bankerna är överdriven och att bankaktier för tillfället är relativt köpvärda (Observera - tror). Bakgrunden till att jag tycker som jag gör är att jag inte tror att svenskar som har lånat till sina hus kommer att behöva lämna dessa för att de inte kan betala sina skulder. Svenska hushåll kommer att klara av tuffare tider. Om folk kommer att ha råd att bo kvar i sina hus och lägenheter så kommer heller inte bankerna att drabbas av galna kreditförluster. Från mitt perspektiv så måste dessa två saker hänga ihop. Det ena ger det andra.

I sammanhanget skall nämnas att "svenska" banker är en sanning med modifikation. Både SHB och Swedbank har en del på gång i Baltikum och Östeuropa, vilket gör att det inte bara är den svanska verksamheten som räknas. Jag är medveten om detta pch det är naturligtvis ett orosmoln, men jag litar på att bankerna kör på med förstånd även på de marknaderna.

Det skall dessutom sägas att än så länge har vi inte sett några effekter av subprime-lånen i Sverige och ju längre tid som går desto mindre borde sannolikheten bli att det dyker upp någon gammal sur och äcklig kreditförlust. Tror jag i alla fall.

3) Bank är en förhållandevis säker verksamhet. Jag har skrivit det tidigare, men om inte banker som har noll procent i ränta på sina privatkonto, tar betalt för massa tjänster genom att bara dra pengar från kontot, har ungefär fem-tio gånger så högt courtage på aktieaffärer som nätmäklare, tar 1,5% i förvaltningsavgift för fonder som sällan överträffar index, m.m. kan tjäna pengar så är det något som är väldigt konstigt. (Till alla bankanställda som blir arga - jag förstår att ni tar betalt för era tjänster. Fortsätt med det och dela ut mer till aktieägarna.)

Det var ungefär så jag tänkte när jag köpte SEB. Jag är dock medveten om riskerna med banksektorn för tillfället, men jag har bestämt mig för att våga ta risken, i alla fall i ett relativt kort perspektiv.

Läs också Cristoffers inlägg om banker och Eriks analys av Swedbank.

mvh Charlie