05 november 2007

Jobba i Danmark

Jag bor i den södra delen av Sverige, närmare bestämt i Malmö. Det är ganska intressant att bo i denna del av Sverige just nu. För inte så länge sedan så byggde vi ett högt snurrat hus som kostade i runda slängar en miljard att bygga (eller, förresten, vi och vi, det var HSB som gjorde det). Nu håller vi på att gräva en tunnel under hela stan så att tågen till Danmark skall kunna ta snabbaste vägen till bron. Detta projekt kommer nog också att kosta runt en miljard kronor. Däremellan har vi även hunnit med att bygga en yttre ringväg som går runt vår gamla ringväg. Det skulle inte förvåna mig om detta projekt också kostade en miljard kronor :) Förresten, mitt i allt detta har vi även satt igång en högskola som riktar sig mot näringslivet, vilket inte är så dumt när hälften av alla ungdomar skall läsa vidare. Alla dessa projekt är jag väldigt glad att de har gjorts. Malmö är idag en helt annan stad än vad den var för tio år sedan och det kommer förmodligen bara att bli bättre.

Det största anledningen till att Malmö är intressant stad att leva och verka i är att den ligger i en intressant gränsregion. Sverige och Danmark är på många sätt annorlunda, vilket gör att gränsregionen blir än mer intressant.

Att det sker ett utbyte mellan de två länderna syns inte minst genom att många svenskar väljer att jobba i Danmark och att många danskar väljer att bo i Sverige. Antalet svenskar som jobbar i Danmark ökar väldigt snabbt. Det finns som jag ser det två huvudanledningar till att antalet ökar så snabbt som det gör. För det första så är det väldigt lätt att få jobb i Danmark. Det är dessutom lika lätt att bli av med jobbet, men så länge som det finns andra jobb att få så är det inte så många som klagar. En andra anledning till att många väljer att jobba i Danmark är att lönen är mycket bättre än vad den är i Sverige. Jag skulle gissa att lönen är ungefär 20-30% högre i Danmark för akademiker, vilket naturligtvis gör det intessant för många. Nackdelen med att jobba i Danmark är, förutom att man inte har samma anställningstrygghet, att man får ta ett större ansvar själv. Till exempel lägger den danska staten ett större ansvar på individen vad gäller pensionssparande. Det är något hårddraget upp till var och en att se till att man har pengar när man går i pension. En annan skillnad är möjligheterna att stanna hemma pga sjukt barn och föräldraledighet.

Är det någon som har annan erfarenhet av att arbetssituationen i Danmark? Kommentera gärna.

mvh Charlie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar