30 november 2022

XXL: Ny VD - Freddy Sobin

XXL presenterade idag en ny VD, Freddy Sobin. Freddy är för närvarande VD på Kicks, som ingår i Axel Johnson-koncernen. Han har varit där i cirka fem år och han har även tidigare varit ordförande för Outnorth, som idag ingår i Egmont-koncernen. Enligt vad jag kan se så har han även varit med och startat, eller i alla fall byggt upp, Tretti.se.

Jag har känt att rekryteringen av en ny VD dragit ut på tiden och jag har nästan börjat misströsta faktiskt så dagens nyhet var bra bara av det faktum att det presenterades en VD. Även om jag inte känner till Freddy sedan tidigare så tycker jag att det verkar vara en person med en intressant profil och jag tror nog att det kan bli bra. Det är uppenbart att styrelsen med Hugo Maurstad i spetsen har sökt efter en VD som både är entreprenör och med gedigen erfarenhet från e-handel. Det som saknas är erfarenhet av att vara börs-VD. Det är så klart ganska få som har erfarenhet av att vara börs-VD sedan tidigare och det är kanske klokt att man inte haft det som ett absolut krav. 

Det är lite av en överraskning att man väljer en svensk som VD. Det verkar gå ganska bra för XXL i Sverige och jag tror eventuellt att det kan ha spelat in. Sannolikt vill man växa i Sverige och det verkar som att Freddy är en person som kan den svenska marknaden bra. Jag vet inte riktigt hur stor den svenska marknaden är i jämförelse med den norska, men givet befolkningsskillnaden så antar jag att det är en ganska stor skillnad. 

Freddy tillträder i maj. Fram till att han tillträder så kommer nuvarande interim-VD,  Stein Eriksen, att vara kvar och efter att Freddy tillträder så kommer han att gå tillbaka till sin tidigare roll som CFO. Det gillar jag. Att Stein kommer att gå tillbaka som CFO ger kontinuitet och det tror jag är bra. Jag antar att våren kommer att bli lite av en storstädning så att Freddy kan börja dra upp nya planer under sommaren. Sannolikt kommer man att minska kostnaderna genom att minska lokalytorna och sannolikt även göra lite förändringar i Österrike (vilket man t o m kanske sagt att man ska göra).

Om man tittar på Outnorth, vilket verkar vara ett företag som Freddy känner väl till, så har mycket gjorts rätt så vitt jag kan se. Man har en ganska bra varumärkesportfölj, bland annat Fjällräven och Osprey. Outnorth har även samarbete med Friluftsfrämjandet, vilket nog är ett ganska bra drag om man man vill nå ut med sitt friluftssortiment. XXL har idag en hel del Team Sales till bl a fotbollsklubbar i Sverige (och jag antar detsamma gäller i Norge) och det skulle inte förvåna mig jättemycket om man försöker sig på något liknande inom friluftssegmentet. En annan sak som Outnorth har gjort bra är egna varumärken, eller private label. Det är möjligt att man har mer än ett eget varumärke, men det jag känner till är Urberg och det tror jag har varit en framgång för Outnorth. Jag antar att Freddy kommer att fortsätta att jobba med den egna varumärkesportföljen, som i alla fall består av Neomondo (kläder) och White (cyklar).

Överlag så är jag glad över dagens nyhet och jag hoppas att det ska bli bra. Tyvärr kan jag inte låta bli att känna viss oro för att det skall bli på samma sätt som det blev med Pål Wibe, dvs att VD och styrelse inte har samsyn. Om det skulle hända för XXL igen och man skulle ge sig ut för att igen leta efter en ny VD då hade det varit riktigt illa.

Det är svårt att ändra riktkurser eller på annat sätt se på bolaget med andra ögon efter att denna nyhet presenterats. Sannolikt så kommer det inte att hända så mycket kursmässigt den närmsta tiden. Jag gissar att en och annan kommer att passa på att sälja inför årsskiftet för att inte ha sänket XXL i portföljen till årsskiftet. Eventuellt kommer Freddy att köpa aktier redan innan årsskiftet för att vis att han tror på bolaget eller så väntar han till dess att han tillträder. Det återstår att se, men om det kommer ett förtida insiderköp så skulle det eventuellt kunna trigga vidare uppgång, eventuellt. 

Om det är någonting som skulle kunna få kursen att ticka uppåt så tror jag att det skulle kunna bero på att fjärde kvartalet kommer in relativt starkt. Om det visar sig att lagret betas av och att man får in en hygglig vinst så att man kan stärka balansräkningen så kan synen på bolaget ändras en del. I nuläget tycker inte jag att man kan utesluta en nyemission, men jag tror (hoppas) inte att det kommer att behövas. Det är dock på inget sätt säkert och det finns säkert många som är bättre på att bedöma det än vad jag är.



Ovan ser man bilder som är hämtade från senaste kvartalsrapporten. Omsättningen släpar efter det pandemidopade 2021, men inte med särskilt mycket. Det säljs absolut varor i XXL:s butiker, dock så viker marginalerna ordentligt och vinsten sjunker markant. Jag förstår det som att en del av förklaringen till att vinsten faller som den gör är att man har hamnat snett med lagret. Det är möjligt att man kan visa att ett stort lager inte nödvändigtvis är fel på samma sätt som Torsten Jansson och New Wave. Tyvärr är det nog inte helt jämförbart. XXL:s lager blir nog snabbare inaktuellt än New Waves.

Det finns en del som tyder på att Black Friday, eller Black Week, har varit ganska OK för sporthandeln. Boozt rapporterar att de haft bra försäljning. Det skulle kunna vara en generell effekt och det kan vara så att XXL också kunnat leverera helt OK försäljning. Det återstår att se och det är nog klokt att inte ha för stora förväntningar.

Det är väldigt enkelt att avstå en investering i XXL för närvarande. Konsumenter får mindre i plånboken med höjda räntor, högre elpriser mm, vilket bör allt annat lika leda till försämrad försäljning. De flesta kurvorna pekar brant nedåt och om man drar ut dessa kurvor så tyder allt på att det kommer att bli tufft under de kommande året eller åren. XXL har uppenbart en del bolagsspecifika problem utöver de branschgenerella problemen, vilket ytterligare ökar tveksamheten i att investera. Det som gör att jag ändå tror att det kan finnas en uppsida är att mycket är inprisat och när det väl kommer en vändning (förr det kommer att komma en punkt när försäljningen tar fart igen). På lite längre sikt så tror jag att det kan bli bra med Freddy som VD, men det återstår att se.

Även om jag kan verka positiv till XXL så är det ett bolag med problem och om det mot förmodan skulle komma en uppstuds som skapar en möjlighet att minska eller lämna helt så gör jag kanske det. Om det t o m skulle bli så att det verkar gå ännu sämre för bolaget så kanske jag biter i det sura äpplet, tar förlusten, och går vidare.

Några länkar:

https://www.axeljohnson.se/nyheter/freddy-sobin-ny-vd-for-kicks/

 https://www.market.se/affarsnyheter/vd-byte/har-ar-sobins-nya-jobb-blir-koncernchef-for-xxl-en-av-de-mest-talangfulla-inom-retail/

28 november 2022

Bokrecension: A Hunter-Gatherer's Guide to the 21st Century

Jag brukar inte skriva ner så mycket om böcker som jag läser och det tänkte jag ändra på. Det kommer inte att bli några längre inlägg i de flesta fall, bara några korta rader om vad jag tyckte och tänkte om boken. I vissa fall kommer det kanske även att bli lite reflektioner som inte nödvändigtvis är direkt kopplade till boken.

Den senaste boken som jag har läst är boken "A Hunter-Gatherer's Guide to the 21st Century". Precis som titeln antyder så handlar boken om hur illa vi människor egentligen är anpassade till det samhälle som vi lever i. Mycket i vår vardag har ändrats de senaste 100-200 åren, men vi har fysiskt och psykiskt inte ändrats mycket eller kanske t o m inte alls. 


På en del sätt påminner boken om "Sapiens". Temat är inte detsamma, men det finns vissa likheter. Till exempel så dras paralleller mellan våra nutida samhällsproblem och våra stenåldersanpassade kroppar och psyken. När jag läste "Sapiens" så tyckte jag att den var riktigt bra och om man inte har läst "Sapiens" så tycker jag att den boken är mer intressant. Denna bok har en annan vinkling. Om "Sapiens" mer försökte förklara hur mänskligheten utvecklats över tid så tar denna bok mer avstamp i hur våra stenåldershjärnor påverkas av mobiltelefoner som öser ut notifieringar, hur många äldre samhällen hade olika former av invigningsriter till vuxenlivet och att vi på en del håll i världen idag skalat bort dessa riter, osv.

Om jag skulle sätta ett betyg på boken så får det bli 4 av 5. Det finns många intressanta saker att ta med sig från boken och den är intressant. Den är inte speciellt tung och det går att läsa den på en längre tågresa eller på några kvällar i läsfåtöljen. Om man har läst mycket liknande så tror jag kanske att man kan tycka att det är en del som man känner igen. Det finns t ex en del saker som jag känner igen från Anders Hansens böcker "Hjärnstark" m fl och det är klart att det är mer intressant att läsa om saker som man inte har läst om tidigare, men jag skulle inte säga att det var så mycket som jag hade stött på tidigare. Jag tycker inte riktigt att boken fullt ut går att jämföra med böcker som "Sapiens" av Harari, som jag nämnde tidigare, eller "Tänka snabbt och långsamt" av Kahneman. Båda dessa böcker gillade jag skarpt när jag läste dem, och jag tycker inte att denna bok riktigt håller samma nivå. Ytterligare böcker som jag rankar som 5 av 5 är "Fooled by randomness" och "Black swan" av Taleb.  

27 november 2022

Byggmax: Kina och import från låglöneländer?

Världen är föränderlig. Idag är mycket fokus på kriget i Ukraina och de skenande priserna som följer i kölvattnet. Kriget i Ukraina påverkar i högsta grad, men även om dagens mediabevakning ofta är ganska enkelspårig så är världen mer mångfacetterad. Det jag tror kan vara ganska viktigt att hålla koll på är de spänningar som riskerar att eskalera mellan USA och Kina. Även om det inte leder till krig så kan det leda till olika former av handelsrestriktioner, eventuellt. Om det skulle ske så kan det få effekt på en hel del svenska företag, tex kan det komma att bli tuffare att importera från Kina.

Att det kan komma att bli svårare att importera från Kina pga handelsbråk mellan Kina och USA, som spiller över på Europa, är sannolikt inte enda anledningen till att det kan komma att bli svårare att importera från Kina. Det blir alltid viktigare med regelefterlevnad (compliance) och en effekt av detta kan komma att bli att det blir svårare att köpa billigt från t ex Kina. 

Om man tittar på bygghandeln så har Byggmax, enligt mitt sätt att se, flyttat fram sina positioner inom småprojekt. Om Byggmax för några år sedan till stor del handlade om trallvirke så har man under de senaste kvartalen, efter att satsat på sitt 3.0-koncept, breddat sitt utbud och nu är man till viss del även konkurrenter till Jula, Biltema etc. Jag är ingen expert när det kommer till retail, men jag får intrycket av att Biltema, Jula, etc skulle påverkas ganska ordentligt om det skulle bli svårare att importera från låglöneländer. Det handlar inte bara om Kina så klart och jag tror redan idag att en del produktion flyttat från Kina till andra länder för att komma ner i kostnader.

Om det skulle försämrade handelsrelationer till Kina och andra delar av Asien så skulle det alltså kunna ändra om även på den svenska marknaden. En kopplad aspekt, dock en annan, är regelefterlevnadsaspekten. Om det blir ännu viktigare att kunna redovisa var metaller mm kommer ifrån och att de som har producerat har hyggliga arbetsvillkor så skulle det också kunna leda till förändringar på den svenska marknaden.

Jag har tidigare tänkt i dessa banor och tänkt att detta skulle kunna vara en anledning att köpa HM. Min gissning är nämligen att HM har bättre regelefterlevnad än en del av sina mindre konkurrenter. Om det blir större krav på sjysta villkor så skulle det eventuellt kunna gagna HM. Det känns inte otänkbart att ett liknande resonemang skulle kunna användas för Byggmax. Det känns inte otänkbart att Byggmax skulle kunna vara en relativ vinnare om det skulle bli svårare att importera billigt.

Ovanstående är bara spekulationer från min sida och det är bara att se som lösa funderingar. Även om det skulle kunna vara så att Byggmax skulle kunna vara en relativ vinnare så är det i nuläget ingenting som direkt tyder på att det kommer att bli svårare att fortsätta importera från låglöneländer. Det är med andra ord inte bara osäkert om det kommer att synas i kursen för Byggmax, men också någonting som sannolikt ligger ganska långt fram i tiden.   

26 november 2022

Byggmax, Scandic Hotels, XXL, Careium: Mina större poster och en bubblare

Det har varit ett stökigt år på börsen och det är lätt att tappa fokus när det är illrött i portföljen. Att det är krig i Europa och att lågräntemiljön mer eller mindre har förpassats till historien gör också att det är stora förändringar på gång. Jag tror att det kommer att vara fortsatt stökigt under 2023 och jag tror att det gäller att försöka hålla sig kall och att ha en plan som man håller sig till. Pengar som man planerar att använda bör man inte ha på börsen generellt sett, men det gäller nog ännu mer just nu när det finns stora osäkerheter.

Om man lyfter blicken lite så tror jag ändå att det finns anledningar till att hysa visst hopp. Många bolag handlas på riktigt låga multiplar. En del som är ordentligt skuldsatta och som verkar inom branscher som kommer att ha det tufft kommande år förtjänar förmodligen att handlas på låga multiplar, men en del bolag som har balansräkningen i gott skick och som sannolikt kommer att kunna ticka på ganska OK även om kommande år blir tuffa kanske egentligen förtjänar något högre multiplar, eventuellt.

Byggmax, mitt största innehav, är ett bolag, enligt mig, som handlas på ganska låga nivåer. Under 2021 så landade vinsten runt 13 SEK (om jag minns rätt) och sannolikt kommer man att landa runt 6-7 SEK under 2022. Efter tre kvartal ligger man runt 6,50 SEK om jag minns rätt. Det man ska komma ihåg är att 2022 är ett kvartal där man dels påverkas negativt av att det handlas mycket byggmaterial under 2021 och 2020, dvs pandemiåren, dels att höga elpriser och höjda räntor hållit tillbaka efterfrågan. Enligt mitt sätt att se så har Byggmax presenterat runt 6-7 SEK under ett år som faktiskt varit ett ganska tufft år. PE-talet (räknat på förväntad vinst under 2022) på under 10 är alltså räknat på ett ganska tufft år. Det går att argumentera för att det kommer att bli värre, men jag tycker också att man kan argumentera för att det kommer att kunna bli bättre under 2024-2025 om det fortsätter att vara svag efterfrågan av den enkla anledningen att mycket underhåll måste göras och kan inte skjutas upp hur länge som helst. Det återstår att se. Det skulle inte förvåna mig jättemycket om vinsten per aktie för 2023 landar på ungefär samma som 2022, dvs 6-7 SEK, kanske t o m högre. För min del har 2022 hittills varit ett bra år för Byggmax och jag är glad att se att man kan leverera helt OK trots tuffa marknadsvillkor. Min riktkurs för Byggmax är 70 SEK under 2023. Det är upp 40% från dagens nivåer så det är väl tilltaget. Det är inte alls säkert att kursen nås under 2023, men det är vad jag kommer fram till är ett rimligt pris när jag räknar på det. Anledningen till att jag tror att det kanske inte infrias är att det skulle vara en riktigt, riktigt stark kursutveckling.

När det kommer till mitt näststörsta innehav, Scandic Hotels, så tycker jag att det ser fortsatt bra ut. I nästa vecka kommer RevPAR-siffrorna för november och de kommer sannolikt att visa fortsatt fin utveckling. Det verkar som att hotellgästerna har hittat tillbaka och det verkar inte synas någon direkt prispress. Att företag helt skulle sluta med affärsresor har kanske inte så många trott, men min bild är att många varit väl radikala när man gjort sina prognoser för framtida efterfrågan. Det är sannolikt så att vi ser ett uppdämt behov från pandemin och det skulle kunna vara så att det blir en liten nedgång i efterfrågan när puckeln som man pushat framåt är hanterad. Å andra sidan, man skulle kunna argumentera att det fortfarande inte kommer så mycket resenärer från Kina, USA och en del andra länder och att det på så sätt fortfarande finns efterfrågedippar kopplade till pandemin. Det stora som jag ser det när det kommer till Scandic är dock att man verkar komma ut pandemin som ett effektivt bolag och jag tror att man är relativ vinnare i branschen, dvs man tar marknadsandelar. En anledning till att jag tror att Scandic står ganska starkt är att man inte är lika beroende av mellanhänder som en del mindre hotellkedjor. Scandic är duktiga på att utnyttja sin storlek och sitt varumärke och det spelar stor roll om bokningar sker på egna sidan eller via någon jämförelsesajt. Min riktkurs för Scandic under 2023 är 45 SEK. Det man ska komma ihåg när det kommer till Scandic är att det finns ganska stora konvertibellån och det gör att alla multiplar mm skall ses i ljuset av dessa lån. 

Det tredje största innehavet i min portfölj är XXL. Det har varit en riktig felinvestering från min sida. Jag gick in med idén att efter pandemin så skulle konsumenter komma tillbaka till butikerna och att Pål Wibe skulle kunna vända trenden och få ordning på skutan. Tyvärr har inte konsumenterna kommit tillbaka till butikerna i den omfattningen som jag trodde och tyvärr har även XXL förlorat marknadsandelar i Norge, dvs hemmamarknaden. Det är inte bra. Att det verkar gå hyggligt i Sverige är en ganska klen tröst i sammanhanget. Pål Wibe lämnade som VD efter att han och styrelsen inte hade samsyn. Så här i efterhand borde jag snabbt dragit öronen åt mig och lämnat helt eller i alla fall delvis. Under många månader nu så har bolaget varit utan ordinarie VD . Ju längre tiden går utan VD, desto sämre har utvecklingen för bolaget varit. Förtroendet för bolaget är väldigt, väldigt lågt. Den senaste pressreleasen när Q3-rapporten presenterades gav tyvärr ingen positiv bild. Det var växelvis på engelska och norska. Publiken ville veta vem som är ansvarig för lagret? Att lagret är för stort är ett problem, men det är knappast det största problemet som bolaget har. Faktum är att jag tror att lagret är ett symptom på att det är mycket annat som inte stämmer. Man köper produkter som inte efterfrågas och jag gissar att man även har försökt att vara lite smart för att kunna ha varor på plats även om det blir problem med leveranser eller liknande. Det är mycket som inte har stämt för XXL den senaste tiden och på många sätt är marknadens dom rättvis. Man har inte levererat och det har fått effekt i kursen. Det jag ändå inte kan komma ifrån är att när lagervärde och börsvärde inte står helt långt ifrån varandra då kan det vara så att man börjar närma sig något form av golv. Det kan vara helt fel och det skulle kunna resultera i konkurs, men jag tror inte att det kommer att bli så. Min gissning är att XXL kommer att leverera en OK Q4 (jag har haft fel många gånger tidigare vad gäller XXL) och jag tror att det kommer att komma en VD på plats förr eller senare. Vi får se var det hela landar. Om det visar sig att det finns hopp så kan det snabbt vända kursmässigt, tror jag. Vad gäller riktkurs så jobbar jag nu efter en riktkurs på 10 NOK under 2023. Det är upp knappt 150% från dagens nivåer, ganska offensivt och mindre sannolikt, men likväl det case som jag jobbar efter. Risky business och verkligen inte säkert på något sätt.

En aktie som jag tror rätt mycket på är Careium. För neglected firm-jägare som jag så finns det en del att gilla. Minimalt med uppmärksamhet och det är inte många som bryr sig om bolaget. Det finns säkert de som fått ett par Careium-aktier i samband med att verksamheten skildes från Doro och som sålt för att bolaget inte har levererat som man hoppats på. Jag har skrivit tidigare om Careium och jag tycker att det verkar som att Q3 var ett kvartal då man rensade ut en hel del. Det kan vara fel och det kan mycket väl vara så att Q4 inte blir ett bra kvartal, men man är igång med att städa upp i den brittiska verksamheten och det kan vara så att en stor del av kostnaderna för städjobbet har tagits redan. Det är högst spekulativt så klart och jag har inte mycket belägg. Om det skulle vara som jag tror så är det inte första gången som en avgående VD fått rensa upp innan han eller hon lämnar. När det kommer till Careium så tror jag att det kan finnas en riktigt ordentlig uppsida om det visar sig att man har fått eller håller på att få rätsida på verksamheten. Jag har en offensiv riktkurs även i detta fall och jag tror att det är fullt möjligt med en kurs på 12 SEK under 2023, dvs en uppgång på knappt 50%. Det är inte omöjligt att jag fyller på med mer aktier i Careium. Det är dock inte säkert för jag har lärt mig en läxa från mitt misslyckande i XXL.

Överlag så ser jag möjlighet till ganska ordentliga uppgångar. Det är på inget sätt säkert och det ska kanske tilläggas att när jag räknar så räknar jag vid vilken kurs som jag skulle sälja, inte nödvändigtvis vad jag tror är sannolikt att kursen kommer att hamna på. Om alla de riktkurser som jag skrivit om ovan skulle infalla samtidigt så skulle det innebära att min portfölj under nästa år skulle lyfta hejdlöst, och det är inte så sannolikt. Det gäller alltså att se riktkurserna i detta ljus. Fördelen att använda riktkurser på detta sätt är att det minskar risken för att man säljer bort sig för tidigt.        

11 november 2022

Careium: Ytterligare aktier

Det är ganska låg omsättning i Careium så jag fortsatte att handla aktier idag. Det ser intressant ut och jag ser framemot att följa bolaget de kommande kvartalen.

Överlag känns det ganska positivt nu efter att US-inflationssiffrorna överraskade positivt. Jag tror egentligen inte att det handlar om att denna enda datapunkt är speciellt viktig utan snarare om att det var så mycket elände inprisat att det räckte med en lite ljusglimt för att perspektiven skulle ändras. Förutom att det kommer inflationsstatistik som ger hopp så tycker jag att det finns en del som tyder på att det inte kommer att bli fullt så illa som många tror eller i alla fall har trott. Med andra ord så tror jag nog att det kan fortsätta upp en bit eller i alla ligga kvar kring nuvarande nivåer. Det är så klart svårt att säga med säkerhet, men jag tycker att det finns skäl att vara ganska positiv. Careium har dock ganska specifika problem så vad gäller just Careium så tror jag det framförallt handlar om att man får kontroll på den egna verksamheten i första hand och ekonomin i stort i andra hand.  

10 november 2022

Dedicare, Careium: Sålt och ökat

För någon  dag sedan så lämnade jag Dedicare. Det har varit en bra resa, men nu tycker jag att mycket är inprisat. Q3-rapporten var bra, men jag får intrycket att de flesta stjärnorna just nu står helt rätt för bolaget och att det är många som tror på förvärvet i Storbritannien. Det är inte alls omöjligt att det blir en väldigt fin resa framöver. Jag hoppas det, dock så tycker jag att fallhöjden ser något mer besvärlig ut. Det går inte att komma ifrån att det handlar om konsultverksamhet och det går inte att komma ifrån att det finns en övre gräns för vilka marginaler som kommer att accepteras av landsting och andra köpare. Jag köper tanken att ett större företag kan slå ut over head-kostnader på fler personer, men jag tror eventuellt att man är lite för optimistisk i sina antaganden, eventuellt. Det var inte ett helt enkelt beslut, men med en kurs strax under 120 SEK så tycker jag att uppsidan känns begränsad. Det är möjligt att jag hoppar på vid senare tillfälle igen. Tack till Kvalitetsaktiepodden som fick mig att få upp ögonen för investeringstillfället.

Att jag sålde mina Dedicare-aktier handlade inte bara om att jag tyckte att det kunde vara en idé att lämna utan även om att jag tycker att det ser intressant ut med Careium. Jag fyllde på härom dagen för runt 8 SEK. Börsvärdet ligger runt 200 MSEK och man har ungefär lika mycket i skuld. Man har cirka 400 000 abonnenter (eller anslutningar som man kallar det) och på rullande tolv månader så ligger omsättningen på knappt 600 MSEK. Det har sannolikt tagits en hel del kostnader för att komma tillrätta med verksamheten i UK. Man har förlorat en del kontrakt. Det står också att man har avslutat olönsamma avtal. Jag gissar att sanningen ligger någonstans mitt emellan. Man har även minskat personalstyrkan, vilket sannolikt också drivit upp kostnaderna. Överlag så ser inte nyckeltalen helt bra ut, men jag tycker att det finns anledning att tro att man kommer att få ordning på torpet. Det handlar till syvende och sist inte om att lösa problem som aldrig tidigare påträffats. Det handlar om att se över verksamheten så att man har kostnader och intäkter i balans. Det är säkert en del som kunde ha gjorts annorlunda, och det är säkert så att det kommer att ta några ytterligare kvartal innan man är helt tillbaka på banan, men jag tycker att det finns tillräckligt med indikationer för att öka. Det kan vara fel, men det är jag beredd på. Det står också i rapporten att man brutit en av sina covenanter, men att man fått en waiver. Jag ska inte försöka mig på en tolkning och den som vill få en bättre bild bör läsa i rapporten. Det oroar dock inte mig jättemycket och jag tror faktiskt att man ska klara sig utan nyemission. Det finns absolut en risk, men det kan jag leva med. För den intresserade så nämns faktiskt Careium kort i senaste avsnittet av Börspodden.

När jag tittar på Careium så tror jag att aktien skulle kunna leta sig upp mot intervallet 12-15 SEK. Det känns inte otänkbart med en vinst runt 1 SEK per aktie. I nuläget är min riktkurs 12 SEK och jag tror att man kan komma att nå den under det kommande året, dvs i slutet av 2023. Det är möjligt att det är för positivt och det är möjligt att det blir fortsatta problem i UK och nyemission. Framtiden kommer att visa. Det ska bli intressant att följa. Jag ska läsa på mer den närmsta tiden och jag kommer att läsa Q4-rapporten kritiskt. Om jag inte tycker att saker och ting rör sig i rätt riktning så kommer jag sannolikt att lämna. Tyvärr har jag ibland hållit fast vid idéer för hårt, vilket kan bli dyrt. Det gäller att våga utmana sig själv och sina antaganden.

01 november 2022

Scandic Hotels, Pandox: RevPAR oktober

Idag så presenterades RevPAR-siffror för oktober på Benchmarking Alliance hemsida (https://www.benchmarkingalliance.com/), se nedan:



Det fortsätter gå bra och så här en tredjedel in i fjärde kvartalet så ser det ganska ljust ut både för Scandic Hotels och Pandox Det man ska komma ihåg när det kommer till RevPAR-siffror är att vi nu relativt snart kommer att ha jämförelsetal som inte är pandemipåverkade. Oktobersiffrorna från förra året är, skulle i alla fall jag vilja påstå, påverkade av pandemin och därför ska det vara en markant förbättring. Det är det också, därmed är allt frid och fröjd. I Stockholm ligger RevPAR på knappt 900 SEK, vilket är väldigt bra skulle jag vilja säga. I Köpenhamn är det inte fullt lika stor uppgång och RevPAR-siffran ökar endast med 27%, vilket är betydligt mindre än de knappt 60% som visas för Stockholm. 

Överlag så tycker jag att det ser bra ut, men jag tycker inte att det är några större överraskningar.