26 februari 2018

Nordea, Telia, Hövding: Omstuvning

Idag så minskade jag i Telia och Nordea. Telia har länge varit störst i portföljen, men nu är den nere på andra plats efter Billerud Korsnäs, som numer är största innehavet. Nordea är tredje största innehavet. De tre innehaven är ungefär lika stora så ordningen kan nog komma att ändras framöver.

För en del av de pengar som jag fick loss från försäljningarna så köpte jag på mig fler Hövdingaktier. Det är kanske inte helt smart på alla sätt och vis, men jag tror att Q4:an kan vara helt OK. Det är möjligt att man inte bjuder på en enorm tillväxt, men jag tror inte att det kommer att vara en total besvikelse. Jag tror att Hövdings spridning har fortsatt efter Q3. Det är en chansning, men jag har vägt för- och nackdelar och kommit fram till att jag är beredd att ta risken.

En möjlig trigger framöver är Hövding 3.0. EU-projektet tar snart slut och jag misstänker att man snart kommer att kommunicera kring detta. Det har tagits fram en kommunikationsplan som jag skrev i ett tidigare inlägg och det tror jag inte att man hade gjort om kommunikationen kring projektet legat väldigt långt fram i tiden. Min hypotes är att Hövding 3.0 kommer under 2019. Rätt eller fel, det får vi se.

Det ska bli intressant att se rapporten när den kommer.

14 februari 2018

Hövding: Vad har EU-pengarna lett till?

Jag hittade en intressant artikel som sammanfattar vad Hövding har gjort inom ramen för det pågående EU-projektet, se nedan:

http://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?id=/research/headlines/news/article_18_02_13_en.html?infocentre&item=Infocentre&artid=47456


Det finns en del information som jag tyckte var intressant. För det första så verkar en relativt stor del av projektet att handla om att kunna tillverka airbagen i ett stycke. Det kapar säkert många moment och jag tror att det påverkar tillverkningskostnaden ganska ordentligt, förmodligen även storleken.

För det andra så lyfts återigen interaktion med andra enheter, som t ex smart phones, fram. Det är ingenting nytt, men det känns mer eller mindre klart när man läser denna sammanfattning att det kommer att vara del av Hövding 3.0. Det är möjligt att tolka annorlunda och det ges inga garantier, men det är så jag läser sammanfattningen.

Den tredje saken som jag reagerade på är att man inom ramen för projektet, som för övrigt avslutas nästa månad, har tagit fram en kommunikationsplan. Det innebär att det kommer att kommuniceras information, vilket är positivt. Jag tycker mig se förhållandevis mycket erbjudanden på Hövdingar och jag tror att det beror på att man vill minska lagren inför lanseringen av Hövding 3.0. Kommmunikationsplanen och att man lämnade in ett antal nya patentansökningar för ett tag sedan tycker jag bådar för att det snart kommer att släppas en Hövding 3.0. Det är möjligt att det kommer information i samband med rapporten, men det är naturligtvis inte säkert. Det passar ganska bra att lansera Hövding 3.0. på våren i och med att cykelsäsongen börjar då. Vi får se.

Jag ser ett par möjliga triggers i Hövding den närmsta tiden och jag bestämde mig för att öka idag. Hövding är ett förhoppningsföretag, men jag tror att lanseringen av Hövding 3.0 kommer att öka intresset för bolaget och jag tror att det kommer att synas i kursen. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

Vad gäller Q4-rapporten så är jag förhållandevis optimistisk. Det skulle vara bra om man nådde 15 000 enheter sålda, men det tror jag inte att man gör. Om jag räknar rätt så sålde man ca 10 000 enheter Q4-2016 och jag tror att man kommer att kunna sälja 13 500 enheter Q4-2017. Det kommer inte att vara en hejdundrande tillväxt och det är möjligt att det kommer att få kursen att hoppa ner ytterligare. Jag tror dock inte det. Värderingen är relativt låg som jag ser det och jag tror att det kan komma ett hopp uppåt när det kommer lite publicitet kring bolaget. Eftersom jag ligger för tungt i bolaget (som vanligt) så räcker det med ett litet hopp uppåt för att jag ska minska, men lämna helt tänker jag inte göra. Min förhoppning är att Hövding 3.0 lanseras under 2018 och att försäljningstillväxten kommer att vara fortsatt god under 2018. Om inte hela börsen imploderar så tror jag att Hövding kan handlas över 15 SEK under året.

Vad gäller ägarsituationen så skall det bli intressant att se om det har skett några förändringar sedan förra rapporteringen.

Om man vill vara negativ så är det fortfarande så att ledningens och styrelsens i princip totala ointresse för att ha "skin in the game" är en jätteplump i protokollet. För ett tag sedan ögnade jag igenom en artikel med Rune Andersson (som är en hjälte) som lyfte fram vikten av att ledningen hade aktier i bolaget. En bok som jag funderade på att läsa "Skin in the game" av Nicholas Nassim Taleb verkar komma till liknande slutsatser. Om man vill vara positiv så skulle ett insiderköp förmodligen ändra en del personers syn på bolaget. Jag tror att en del väljer bort bolaget för att ledning och styrelse inte köper aktier och jag har förståelse för de som ratar bolaget på dessa grunder. Just nu är det en tyst period så eventuellt kan det komma ett insiderköp efter rapporten i början av mars.

En annan sak som man kan lyfta fram om man vill vara negativ är att en del bolag som får stöd från EU eller liknande blir sämre på att stå på egna ben. Det är inte alltid positiv att få bidrag av olika slag. Det kan låta konstigt, men jag tror att företag som byggs långsamt underifrån steg för steg utan konstgjord andning blir starkare. Nu tror jag inte att EU-pengarna kommer att stjälpa Hövding, men vill man vara negativ så ser man vissa faror med det. Kanske skulle det vara bättre med en extern finansiär som sköt till kapitalet och som ställde riktigt tuffa krav.

För övrigt har jag ökat lite i Nordea. Jag tycker att den ser aptitlig ut så här en månad innan utdelning.

10 februari 2018

Axfood, Swedbank: Mer bank, mindre dagligvaruhandel

Jag har under en längre tid känt mig lite tveksam till Axfoods värdering och jag gillar inte, som jag tidigare skrivit, att nya verksamheter som nätapotek inte hamnar direkt under Axfood utan delvis under Axfood, delvis Axel Johnson-koncernen och delvis entreprenörerna. Det kanske är småsaker i sammanhanget, men jag har svårt att se att stapelvarorna på Willys kommer att vara det som är intressant i framtiden. De kommer att vara intressant så till vida att det är dessa varor som lockar kunder till butikerna eller får kunderna att bjuda hem leveransbilen, men det är varor som apoteksvaror som kommer att generera vinsten i slutändan.

Axfood handlas till höga multiplar och rapporten tyckte jag visade på att verksamheterna förvisso går bra, men att omställningen mot mer nätanpassad handel kostar och tar tid. Ett hot som jag inte riktigt tycker avspeglas i kursen är att Amazon skulle kunna öppna upp i Sverige och IKEA verkar heller inte vara ointresserade av att utöka sitt erbjudande. Det faktum att IKEA köpte Bring SCM för ett tag sedan tycker jag är en intressant utveckling. Det behöver naturligtvis inte betyda att man tar upp konkurrensen med Mat.se och Mathem.se, men på lite sikt så tror jag att IKEA skulle kunna tänka sig att blanda sig i spelet. IKEA kommer förmodligen inte att gå in på färskvaror utan istället torrvaror, konserver och annat. Det är bara spekulationer från min sida, men jag tror att när kartan ritas om så tror jag att det kan få ganska stora konsekvenser.

En annan anledning till att jag sålde Axfood är att jag börjar bli lite tveksam till börsen. Det är ett faktum att ränta tickar upp och att den amerikanska tioårsräntan är uppe runt 3% är något som man inte skall ta lätt på. Några av kommentarerna som jag har hört på den senaste tidens nedgång består i att även om räntan går upp så går företagen likväl bra och på så sätt så skulle det inte vara någon större fara. Det jag tycker att man missar i ett sådant resonemang är att många företag gör bra vinster på grund av den låga räntan. Företag som inte borde få finansiering får finansiering och kan på så sätt leva vidare och köpa tjänster och varor av andra företag. Den dagen då räntan kryper upp så kommer effekten inte bara bli att investerare har ett intressant alternativ utan också att ekonomin förmodligen börjar hacka, vilket kommer att påverka både vinster och tillväxt i företagen. Det kommer även att få till effekt att arbetslösheten ökar, vilket i sin tur kommer att öka statens utgifter, vilket i sin tur eventuellt innebär ökat skattetryck osv. I min bok är det en låg ränta kopplat till kvantitativa lättnader som är grunden till de senaste årens börsuppgångar. Jag är med andra ord bekymrad över att räntan tickar uppåt.

Börsskepticism till trots så tycker jag att bankerna ser ganska intressanta ut så här några månader innan utdelning. Det är stor risk med banker i oroliga tider, men jag tycker att det avspeglas i värderingarna. Det kan vara rätt, det kan vara fel. Om räntan tickar upp ännu mer så kommer det nog att komma en del kreditförluster, men jag tror att det är hanterbart åtminstone det kommande året. Förmodligen så kommer konkurrensen på storbankerna att öka från innovativa småföretag, men rigorösa regelverk tror jag gör att åtminstone en del av storbankernas verksamheter är svåra för nykomlingar att ta över. Dessutom, om det kommer upp en liten spelare med en intressant tjänst som kunder är beredd att betala för så kan någon storbank, eller en grupp storbanker, svälja det lilla företaget och trycka ut tjänsten till alla sina kunder. Förmodligen är det relativt enkelt för storbankerna att räkna hem en sådan affär med tanke på de stora kundbaserna. (Dessutom så säljer inte storbanker tjänster. Man informerar sina kund om att de har en tjänst och så tar man pengar från kundens konto för denna tjänst.)

Igår föll valet på att öka i Swedbank. Jag sitter med aktier i Nordea, SEB och Swedbank nu. Det känns bra även om jag ligger lite back på mina senaste köp i Nordea och Swedbank. Förmodligen kommer det att bli en bra affär på drygt ett år över två utdelningar, men man vet aldrig. Blir det blod på gatorna och allmän kris så kommer bankerna att vara med bland offren (förmodligen bland de som blev nertrampade av andra som flydde när slakten började).

Apropå slakt och att bli nertrampad så är det inte fel att ha hjälm (även om risken med att äga bankaktier är densamma med eller utan hjälm), vilket leder till att man kan konstatera att Hövding-kursen har repat sig något. Ett tag trodde jag att den skulle kunna gå under 9 SEK, men så blev det inte. Jag kommer att minska när tillfälle ges, men jag är lite förvånad över att kursen slaktas så som den gör. Förra helgen var jag i en Team Sportia-affär för att kolla in cykelrean som pågick. Det var ganska trevligt att se att det fanns över hundra Hövding-kartonger på en synlig lagerhylla. Det behöver inte betyda så mycket, men jag har åtminstone svårt att få det till något negativt. (Det skulle i så fall vara att man tryckt ut en massa Hövdingar till återförsäljarna för att få till fina siffror, men det tror jag inte.)

Hövding kommer med sin rapport om ungefär en månad. Det är sent tycker jag. Om man blir ännu senare med att rapportera än vad man är idag så kommer man inte kunna prata om "föregående kvartal" utan om "kvartalet innan föregående kvartal". Det blir också knepigt ur ett insiderperspektiv att rapportera Q4 först i mars. När Q4 rapporteras så sitter ledningen med en hygglig bild över hur Q1 blir. Det skulle vara intressant om man började med månadsrapportering av sålda enheter på de olika marknaderna. Det hade livat upp och förbättrat insynen. Det som skulle få mig att jubla när jag läser rapporten är om man har landat ett avtal med en större sportkedja i Tyskland. Det hade fått försäljningen att lyfta ordentligt som jag ser det och om inte kursen hoppat upp till nivåer runt 12 SEK så hade jag eventuellt kunna tänka mig att öka (även om det inte är säkert). Tyvärr vet jag inte hur pass låst man är i det distributörsavtal som man har i Tyskland idag, men förhoppningsvis kan man gå runt det om distributören inte säljer så som det var tänkt när avtalet tecknades. Vad gäller antal sålda enheter under Q4 så har jag tidigare pratat om siffror på 15 000 enheter. Det är nog väl offensivt, men över 10 000 enheter måste man komma över.

Länk angående IKEAs köp av Bring SCM:
https://www.8till5.se/2017-05-19/ikea-koper-logistikforetag-med-bas-i-helsingborg

04 februari 2018

Hövding: Hur lågt skall vi sjunka?

Även om jag inte är nöjd med min resa i Hövding så skall jag försöka att hålla stilen ändå. Känslor och investeringar hör inte ihop som jag ser det. Man kan bli glad över att en investering går som man tänkt sig. Det är i sig inte fel som jag ser det, men att se en lyckad investering som en lottovinst blir fel. Det finns alltid någonting att lära sig av en affär. Man hastade kanske in och köpte i en nedåttrend (vilket tyvärr händer mig med jämna mellanrum) och man kanske sålde på grund av en "nyhet" som i det stora hela inte spelar så stor roll. Vad som är rätt och fel beror naturligtvis på hur man har bestämt sig för att handla. Det som är viktigt att komma ihåg som jag ser det är att det inte bara är utfallet som ska avgöra om man gjort bra eller dåligt. Det kan i många fall vara lika bra att undvika en stor förlust som att säkra en liten vinst.

Vad gäller Hövding så har jag handlat fram och tillbaka under ett par år. Jag tror på bolaget och jag gillar att försäljningen ökar. Jag har handlat på mig ytterligare aktier runt 11 SEK för ett tag sedan. Så här med facit i hand så skulle jag kunnat handla billigare än så, men så kan det vara. Mina Hövding-aktier ligger dels i ISK, dels i depå, två olika faktiskt. Eftersom jag har haft Hövding-innehavet spritt så har jag inte haft mer än ett hum ungefär om vad min snittkurs ligger på och även vad jag realiserat i form av förluster och vinster. Jag ligger på en snittkurs på ca 13,50 SEK och jag har gjort en liten vinst sett till vad jag har sålt hittills. Den orealiserade förlusten idag är kännbar, men inte katastrofal.

Den senaste veckan har kursen gått ner drygt 10% och det är Avanza som är den dominanta nettoförsäljaren. Man kan fundera lite kring detta så klart. Det kan bero på att någon som handlar via Avanza har kommit på andra tankar och bestämt sig för att göra sig av med innehavet för att man helt enkelt inte tror på bolaget. En annan anledning, som egentligen inte skall kunna vara en anledning, är att någon försöker trycka ner kursen. Det som skulle kunna ge lite stöd åt detta är att Nordnet står som största nettoköpare. Avanza och Nordnet är båda vanliga mäklare för traders och det är inte helt otänkbart som jag ser det att någon eller några som försöker trycka ned kursen. Det är så klart väldigt vaga grunder som jag kommer med, men jag är inte ute efter att sätta dit någon. Jag vill egentligen mest förstå om det kan vara så att de senaste 10%:en under förra veckan är drivet av andra orsaker än att ägare förlorat tilltron till bolaget. Eventuellt så skulle man kunna tänka sig att säljtrycket från Avnaza triggat en del stop-loss och andra liknande försäljningar som har sugits upp delvis av Nordnet. Aktien är ganska tacksam - väldigt liten handel, aktieointresserade insiders, ytterst sällan pressreleaser.

Hjärnan är fantastisk på att hitta på anledningar som passar den bild av verkligheten som man önskar. Det är möjligt att mina idéer om att den senaste tidens handel kan vara "regisserad urblåsning" är rena hjärnspöken och i så fall är det så. Vi kommer sannolikt aldrig att få veta med säkerhet, men jag ser hur som helst inte de senaste dagarnas nedgång som någonting som får mig att tänka om kring bolaget.

Naturligtvis kan man fundera på om 10 SEK (börsvärde på 150 MSEK) är en mer korrekt värdering när allt kommer omkring. Bolaget kommer kanske att omsätta 75 MSEK i år och kommer om stjärnorna står rätt att visa en liten svart siffra längst ned i rapporten i slutet av året. Tillväxten kommer sannolikt att vara fortsatt stark, men hur stor marknaden är och hur mycket pengar som kommer att behövas för att etablera produkten på nya marknader kan bli mer än man tänkt från början. Det är möjligt att många har tänkt om i denna fråga. Produkten säljer inte sig själv så som man trodde.

Det skall bli intressant att se m kursen står över 10 SEK när Q4:an är släppt. Min gissning är att den kommer att vara över, men det är en gissning. Hög risk.


03 februari 2018

Aktieportföljen - tankar i stort

I samband med att HM rapporterade och föll handlöst ner drygt10% så passade jag på att köpa på mig. Köpet landade på 141 SEK. Efter att jag hade köpt och jag började förstå bättre varför kursen hade sjunit så mycket som den hade gjort så blev jag ytterst tveksam till mitt beslut och dagen efter (tror jag att det var) så sålde jag med en relativt liten förlust. Det är sällan bra att agera impulsivt på aktiemarknaden, tror jag, och jag tycker att det har blivit lite för mycket av den varan för min del. Jag ligger fortfarande kvar med en del aktier i HM och det skulle inte förvåna mig om bolaget visar sig vara en ganska OK investering på ett par års sikt på dagens nivåer. Superhög risk naturligtvis. Bolaget måste stöpas om till någonting annat än vad det är idag och det är inte lätt. Jag ligger kvar med några aktier som jag haft ett tag nu.

En förklaring till att jag har handlat en del den senaste tiden är att jag bestämde mig för att köpa på mig en del aktier som jag tror på inför utdelningarna i vår. Till exempel så tror jag att risken i Nordea och BillerudKorsnäs är hanterbar, och jag tror att det kan bli en bra affär sett över denna och nästa utdelningsperiod, dvs drygt ett år. Jag äger gärna BillerudKorsnäs längre än så, men det är så långt som jag tycker att jag kan se i nuläget. BillerudKorsnäs-kursen som har stapplat en del den senaste tiden kanske kan få lite fart efter att det blev ett insiderköp i fredags.

Under 2017 låg jag ungefär med 15-20% kassa under hela året. Jag befarade att marknaden skulle hicka till och jag tyckte allt tal om minskade kvantitativa lättnader och höjda räntor skulle kunna få börsen att hicka till och gå ned 10-15%. Jag trodde även att det skulle kunna gå fort. Det blev inte så och de pengar som stod på ett konto utan ränta (i princip) blev ett felbeslut. Sådant är livet och de flesta skulle nog inte reflektera över det hela som ett felbeslut utan snarare som ett icke-beslut. I det här fallet är jag inte som de flesta och jag reflekterade rätt mycket över mina försök till marknadstajming. Om man skall lyssna till vad som verkar vara den rådande uppfattning bland de flesta aktiebloggare så är det där med maknadstajming något som man inte skall syssla med eftersom man sannolikt inte kommer att lyckas. Jag är inte så övertygad som de flesta och bara att det står så i "The Intelligent Investor" räcker inte för mig (även om det är en på alla sätt beundransvärd bok), men jag är inte sämre att jag kan ta till mig kloka tankar. Hur som helst, eftersom de pengar som jag inte har i aktier inte är öronmärkta för någon ny bil, husrenovering eller liknande så tänkte jag att det kanske trots allt är klokt att köpa på sig aktier istället för att vänta på den nedgången som aldrig verkar komma. Efter lite funderande mellan raketer och julgransplundring så kom jag fram till att det kanske ändå var en idé att öka andelen aktier innan utdelningarna i några av de högutdelande bolagen som jag gillar.

En annan slutsats som jag drog under helgerna var att mina investeringar (spekulationer) i förhoppningsbolag verkligen inte varit imponerande. Hövding handlas för 10 SEK och jag sitter på en hel del aktier. Egentligen borde jag nog sova sämre än jag faktiskt gör, men jag tror faktiskt att det kommer att vända. Någonting kommer att hända förr eller senare, och nästan oavsett vad detta någonting är så kommer det att få till resultat att kursen hoppar upp. Just nu tror jag att det bästa för bolagen är att man köps ut från börsen. Man verkar inte vara speciellt intresserad av att vara på börsen. Det 2020-målet som kommunicerats verkar ingen tro på, inte heller ledningen eller styrelse genom att inte köpa aktier, och det bådar inte gott. Jag tycker att det hela är märkligt och naturligtvis ångrar jag att jag gick in så som jag gjorde. Hur som helst, försäljningen verkar gå bra och det är det viktiga. Förr eller senare får detta avtryck i kursen. Andra katastrofinvesteringar som jag har gjort är Tobii och Fingerprint. Den lilla trösten med Fingerprint är att jag lyckades tajma in försäljningen av de sista aktierna precis innan vinstvarningen.

Jag beklagade mig lite för en nära vän över mina tillkortakommanden vad gäller förhoppningsbolag och det som kändes lite skönt var att då höra att en av mina bästa investeringar någonsin, kanske den bästa faktiskt är Mat.se, en aktie som stadigt sjönk mer eller mindre från det att den introducerades till dess att den blev uppköpt. Bara dagar innan uppköpet som landade på 17 SEK så satt jag och funderade kring att köpa mer på 8 SEK. Jag hade realiserat en del förluster längs vägen nedåt, men när jag räknade på bolaget så tyckte jag att det var felprisat med tanke på tillväxten, varumärket, organisationen mm. Det visade sig vara helt rätt. Det kanske var ren tur eller så var det någonting annat. Det skall bli intressant att se om det är på samma sätt med Hövding. Till skillnad från många andra förhoppningsbolag så har man i alla fall kommit igång med försäljningen. Man har visat att det finns en marknad och att produkten fungerar. Det är möjligt att det blir en historik parantes och att det inte alls blir något större lyft. Vi får se. Om det sticker upp något så kommer jag att lätta lite för jag har återigen samlat på mig för mycket aktier.

En annan sak som jag har funderat på är att sprida riskerna och inte bara handla med svenska aktier. Mitt problem är att jag kan andra marknader för dåligt. Det är något som jag egentligen borde lägga lite tid på för att få bättre riskspridning och möjlighet till bra affärer. Jag ogillar också att det utgår utländsk källskatt på utdelningar. Det är en liten sak i sammanhanget egentligen, men likväl.

Jag har egentligen bestämt mig för att köpa på mig aktier som jag tror på långsiktigt och sedan blunda för om det blir en större nedgång, men jag tycker inte att det är helt enkelt för jag ser så många varningslampor som blinkar överallt. Att ligga likvid i SEK känns inte heller som riskfritt på något sätt. Varför skulle vår valuta stå sig om det börjar skaka rejält? Vi får se hur det blir.