27 oktober 2016

Hövding: Q4-rapporten svagare än väntat

Jag äger inte längre Hövding-aktier utan gjorde mig av med dem strax under 24 SEK när jag tyckte att effekten av den virala videon blev väl häftig. Även om jag inte äger aktier så tycker jag att det är intressant att följa bolaget.
För ett par dagar sedan så släppte man sina Q4-siffror (juni-augusti). Mitt intryck är att det är en svag rapport. Man växer och säljer 21% fler hjälmar än man gjorde motsvarande kvartal förra året, vilket innebär 4444 hjälmar, och det kan man ju tycka är bra och det är det kanske, men inte tillräckligt bra som jag ser det. 
Om man tittar på hur många Hövdingar man sålt under de senaste kvartalen så hittar man följande:
2014/20152015/2016
Q114404241195%
Q212723502175%
Q33317544364%
Q43661

969013186
(Q1: september-november, Q2: december-februari, Q3: mars-maj, Q4: juni-augusti)

Att försäljningen hoppade upp mellan Q2 och Q3 2014/2015 var förmodligen en effekt av att man kom med en ny generation och att en del väntat med att köpa till att denna kom. Någon hockeyklubba har det dock inte riktigt blivit som jag ser det. Det är möjligt att jag fäster för mycket vikt vid enskilda kvartal, men jag hade gärna sett att man landat på över 5500 hjälmar under kvartalet för att jag skulle vara övertygad om att tillväxten kommer att hålla i sig. Tyvärr ser jag den relativt svaga kvartalet som ett tecken på att marknaden inte är så himla stor.
Jag gillar verkligen produkten och använder den själv varje dag, men jag skulle vilja se tydliga tecken på att man snabbt kan nå volymer så att man kan visa vinst och det gör jag inte. Eftersom risken att det kommer att ta lång tid innan man visar vinst är relativt hög så tycker jag att värderingen känns hög. Om aktien skulle handlas under 20 SEK igen så kanske jag hade att övervägt att köpa, men det känns hypotetiskt i nuläget.

Ericsson: Jag chansar

När jag läste häromdagen att Ericsson utsett Börje Ekholm till VD så bestämde jag mig snabbt för att köpa aktier. Jag har funderat tidigare på att köpa aktier i Ericsson (eftersom jag har en fäbless för fallande knivar och företag i djup kris med väldigt tuffa framtidsutsikter). Köpkursen hamnade på runt 46 SEK, alltså en bra bit högre än dagens kurs.

Det jag tror kommer att hända på sikt är att intressanta värden i bolaget kommer att komma upp till ytan. Det finns en hel del tuffa beslut som måste fattas och det kommer att krävas en hel del städning för att vända skutan. Det är möjligt att jag är för optimistisk, men jag tror att det kommer att komma upp en del intressanta värden i samband med att man omstrukturerar. Jag var inne och härjade i Nokia när det såg mörkt ut i Nokia och det blev en ganska bra affär. Då trodde jag att man skulle sälja nätverkssidan, men det blev istället så att man sålde allt utom nätverkssidan. Det kan låta som ett märkligt resonemang, men jag tror att det finns en framtid för Ericsson och jag tror att det kommer att komma en vändning.

Det är svårt att säga om Börje Ekholm är rätt person för jobbet. Mitt intryck av Börje Ekholm är positivt och jag tror att han kan reda ut många av problemen. Att han har suttit i styrelsen tror jag bara är en fördel.

24 oktober 2016

Matse, Telia, Ahlsell: Planerade minskningar och ännu en IPO

Matse-siffrorna för september var ingen höjdare och SvD Börsplus bestämde sig för att göra sig av med sina aktier med motiveringen att man inte verkade vara bra på IT, men inte marknadsföring. Aktieomsättningen har trillat tillbaka till låga nivåer och inga nyheter har kommit från bolaget på länge.

Jag tycker mig se allt mer Mat.se-reklam. Idag såg jag en hel buss klädd i orange och med Matse-dekaler. Det är bra för man måste hänga med i matchen för att kunna ta en ledande position. Frågan är om man inte har varit lite sen med att lägga i en högre växel vad gäller marknadsföringen. Det är absolut inte säkert och det tar tid att bygga verksamheter som Matse. Även om verksamheten är skalbar så handlar det inte om att trycka ut appar eller spel utan om att t ex köpa fler bilar, öppna nya lager etc och då tar det lite tid. Jag hade trott att det skulle gå snabbare och jag tror även att ledningen på Matse hade trott att det skulle gå snabbare.

Nackdelen med att satsa på reklam är att man snabbare bränner de vid detta laget knappa 50 MSEK som man har i kassan i ganska snabb takt. Jag är övertygad att Mattsson och Brandberg har en plan för hur de ska hantera detta. Kanske kommer det att komma ett konvertibellån, kanske kommer det att komma en nyemission. På ett eller annat sätt måste det komma in mer pengar för de pengar som finns idag kommer inte på långa vägar att räcka till dess att bolaget har vänt de röda siffrorna till svarta siffror. Tidigare trodde jag att man skulle nå 300 MSEK i år, 450 MSEK under nästa år och drygt 600 MSEK under 2018, vilket enligt kommunikationen från bolaget skulle räcka för att visa vinst. Nu, efter att tre kvartal har gått så tror jag inte att man kommer att nå 300 MSEK, och det får naturligtvis till följd att tidpunkten för svarta siffror ligger längre fram i tiden än vad jag trott.

Det som är lite positivt i sammanhanget är att Axfood räknar med 3-4 år innan en nyetablerad butik visar vinst (om jag inte kommer ihåg fel från intervjun med Anders Stråman som visades på EFN tidigare i år). Anledningen till att jag ser det som positivt är att det sätter saker och ting lite i perspektiv. Att det tar längre än 3-4 år för Matse att etablera ett helt nytt varumärke, skapa processer, etablera leverantörskontakter och allt annat som krävs för ett nystartat bolag känns rimligt. Det ändrar inte fakta - som att pengarna håller på att ta slut och att det krävs häftiga, dyra marknadsföringsjippon för att etablera sig på marknaden - men det gör som jag ser det mer troligt att någon skulle tycka att det var intressant att köpa bolaget för att vinna tid. Diskussionen är förmodligen hypotetisk. Nuvarande storägare tror jag inte är intresserade av att sälja, snarare att köpa ut bolaget från börsen.

Jag skulle gärna se att oktober blir en hyggligt stark månad och det skulle sitta fint med en positiv nyhet kring något samarbete eller liknande som får Matse att sticka ut från sina sektorkolleger. Om kursen skulle sticka upp en bit så kommer jag att minska, som det känns nu i alla fall. Jag kommer inte att helt lämna, men jag är bekymrad över att man inte tar marknadsandelar som jag räknat med. Likaså är jag inte helt säker på att man som småsparare kommer att gynnas när det behövs fyllas på med mer pengar.

Telia stack ned ordentligt idag efter att utdelningen på 1,50 SEK skiljts av. Det känns som att reaktionen som sker i samband med att utdelningen skiljs av ofta är större än utdelningen. Jag funderade på att gå tillbaka och titta på hur det har varit historiskt, men jag kom inte längre än till att fundera (i alla fall för tillfället). Telia väger lite för tungt i min portfölj och jag planerar att göra mig av med en del ganska snart. Min plan är att sälja för 38,50 SEK innan årsskiftet. (Det gäller bara att hitta någon som är intresserad av att köpa för 38,50 SEK) Min hypotes för Telia har varit att när väl alla orosmoln skingras så kommer kursen att repa sig och det tror jag förvisso fortfarande på, men det har tagit längre tid än jag hoppats på.

Ahlsell ska noteras snart och jag har nästan bestämt mig för att vara med. Det är ett bolag som jag tycker ser intressant ut även om det finns en hel del anledningar till att vara tveksam till noteringar.

15 oktober 2016

Deutsche Bank, Ericsson: 30% rabatt på risk?

Jag gjorde mig av med mina vällagrade Investor-aktier i min depå tidigare i år och med som så mycket annat så gjorde tiden sitt och de blev bättre (och dyrare) med tiden. Vad jag försöker säga är att jag sålde en hög Investor-aktier som legat länge i en aktiedepå och gjorde en helt OK vinst. Anledningen till att jag sålde var att jag gjorde mig av med mina Matse-aktier i depån med förlust och för att kvitta förlusten så sålde jag mina Investor-aktier med vinst. Eftersom jag hade mer vinst i Investor än förlust i Matse så har jag för tillfället en reavinst. (Eftersom jag fortfarande tycker att Investor är en ganska bar aktie så köpte jag nya i min ISK) Det skall också tilläggas att detta var ett led i att föra pengar från min depå till min ISK.

Att ha en reavinst är inte det värsta som kan hända och att man får betala en liten del av sin vinst till staten är en del av spelet, men eftersom en eventuell förlust innan nyår skulle kunna kvittas mot den reavinst som jag har i nuläget så öppnar det upp för lite risktagande. Det är möjligt att det är dumt att tänka som jag gör, men jag funderar på att vrida upp risken i portföljen ett par steg. Om det går vägen så får jag skatta 30% för vinsten eftersom det är i en depå, men om jag gör förlust och jag kvittar mot reavinsten så gör skatteeffekten och kvittningsmöjligheten att förlusten blir 30% lägre. Hängde någon med på det resonemanget?

Eftersom jag nyligen köpt Hanza och Doro så kommer jag nog att göra mig av med dem för att frigöra pengar, alternativt att jag för över pengar från min ISK, och jag funderar på att köpa Ericsson och Deutsche Bank. Det är mer spekulation än någonting annat, men jag tror att det kan vara intressant. Det är i nuläget bara en idé och jag måste fundera ett par varv innan jag bestämmer mig.

  

14 oktober 2016

Ericsson: Noterade att Peter Benson köpt

Det var tur att jag inte hann köpa Ericsson. Nu börjar det dock bli lite mer intressant som jag ser det. Det kommer naturligtvis att bli stökigt framöver som Jocke Bornhold stod och sa i Aktuellt härom kvällen. Det känns som ett ganska säkert bet, men frågan är om det kommer att vara stökigt uppåtgående eller stökigt nedåtgående. Vad är Ericsson egentligen värt? Kan Ericsson bli nästa Nokia som går igenom ett stålbad och kommer ut i ny skepnad? Kan Ericsson säljas eller delas upp och säljas i delar? Kommer optimismen att återkomma när en ny VD finns på plats?

Anledningen till att jag funderar på att köpa Ericsson är att jag tror att nedsidan är relativt begränsad och jag tror att det inte kan gå så himla mycket sämre helt enkelt. Ingenting är naturligtvis säkert, men jag lurar på att ta en chansning.

Jag noterade att SvD Börsplus köpte Ericsson idag. Det är intressant tycker jag och det ska bli intressant att läsa deras motivering när den väl blir fri för alla, om den blir det.

13 oktober 2016

Om aktiepoddar

Det är en intressant tid som vi lever i. Utvecklingen går väldigt fort och jag tror att många som lever idag inte riktigt förstår hur mycket som händer för tillfället. Internet är bara drygt 20 år och nya fenomen uppstår hela tiden i bakvattnet av att kommunikationsdammluckor öppnats och det kommer att fortsätta under förmodligen ganska lång tid framöver. En sak som har förändrats i grunden är hur vi konsumerar information. Radio och TV är inte lika viktigt längre och har för många mer eller mindre ersatts med poddar och diverse play-tjänster (eller vad man brukar kalla det), tex Netflix.

Även om det är lätt att förundras över hur världen förändras i stort så tänkte jag ägna lite tid åt börspoddar, ekonomipoddar, aktiepoddar eller vad man nu vill kalla poddar om sparande, ekonomi och aktier, för jag tycker att det är ett intressant fenomen och jag tror att det kommer att hända mycket under den närmsta tiden. Det går att se en del paralleller med när aktiebloggar kom igång för cirka tio år sedan, tycker jag.

Det finns mǻnga poddar som är bra, men jag tror mycket kommer att hända med poddar den närmsta tiden. En hel del av poddarna tycker jag har en hel del "nybyggarsjuka", dvs man vet inte riktigt hur man gör så man bara kör och ser hur det går. Det är inte konstigt, men jag tror att de poddgängen som hittar en bra struktur kommer att vinna alltfler lyssnare och, än viktigare, de kommer att vinna alltfler lyssnare som inte ser någon anledning att lyssna på någon annan nästan lika bra podd. Jag antar nämligen att många av de mest populära poddarna har mer eller mindre samma lyssnare idag. Det är en hypotes. Jag kan ha fel, men det är vad jag tror är fallet idag, men jag är inte så säker på att det kommer att fortsätta vara så.

Några av de bästa poddavsnitten som jag har lyssnat på är de som har en röd tråd och som är välplanerade. Jag har lyssnat på intressanta och långa avsnitt om tex hur oljepris samspelar med oljeutvinning i USA mm. De avsnitten måste ha tagit en hel del tid att förbereda, men resultatet blir också bra. Förmodligen och förhoppningsvis så värderar lyssnarna sin egen tid högt och har inte tid att lyssna på osammanhängande ointressant svammel, frågor som har besvarats flera gånger förut mm. (Peter Benson rekommenderade en gång när han skulle ge ett spartips att lyssna på poddar på 150%) Jag får intrycket av att man inte tycker att man behöver förbereda sig så mycket och ibland hör man att man har väldigt mycket annat att stå i. Det är dumt att säga något sådant. Att sitta i möte med flera tusen kunder i många fall och säga att man har bättre saker för sig tyder på att man inte riktigt har fullt koll på vad man ska fokusera på. Jag säger inte att alla skall ha en podd och att inget annat är viktigt, men att säga eller antyda i poddsändning att man har mycket annat viktigare att stå i då gör man ett misstag. Då är det bättre att inte ha någon podd. Om man gör något så gör man det ordentligt, tycker jag.

Förutom att många poddpratare inte verkar förberedda, inte verkar förstå att man ska leverera värde istället för 30-40 minuter prat och inte verkar ha problem med att säga att man har annat viktigare för sig så verkar många poddpratare tro att de som personer är väldigt viktiga istället för informationen som de levererar. Det är absolut så att personerna är viktiga, men många av de som lyssnar på finanspoddar är inte intresserade av personerna bakom poddarna i sig utan informationen som presenteras. Det finns en del poddar som levererar nya intressanta infallsvinklar och som drivs av personer som mer eller mindre var okända när poddarna startades och som har utvecklats riktigt, riktigt bra, medan det finns poddar som drivs av etablerade företag eller kanaler som inte alls lyckats i samma utsträckning.

Det säger en del om hur tufft det kan vara när förutsättningarna på en marknad ändras.

10 oktober 2016

Matse, Telia: Minskat i Matse, ökat i Telia

I fredags tyckte jag att kursen kändes väl nerpressad och passade på att fylla på med ytterligare Telia-aktier. Det kanske visar sig vara en dum idé, men jag tycker att Telia för 36 SEK (37,5-1,5 SEK, kursen i fredags minus utdelningen om ett par veckor) känns som en ganska attraktiv värdering, dock absolut inte utan risk.

På många sätt var det dumt av mig att köpa mer aktier i Telia med tanke på att jag redan har en hel drös med aktier, relativt sett så klart, men jag tyckte att det var värt risken. Om det var klokt eller oklokt återstår att se. Jag kommer sannolikt att hålla på aktierna till efter utdelningen och jag hoppas på att kunna sälja för 38 SEK senare under året efter att utdelningen på 1,5 SEK skiljts av.

Det är inget gott tecken att man inte kommer fram till någon lösning för alla de problem som man sa att man skulle lösa och jag tror att många börjar fundera på om nuvarande ledning är skaffad att lösa problemen. Det är naturligtvis inte någon lätt situation som företaget befinner sig i och det är mer eller mindre en omöjlig uppgift att sälja de verksamheterna som det har bestämts ska säljas till ett bra pris, tror jag. Det enda positiva i det hela är att Telia är så pass nertryckt och illa omtyckt att fallhöjden borde vara begränsad.

Om Telia har begränsad fallhöjd så kan fallhöjden i Matse vara desto större. Jag tror i och för sig inte att fallhöjden är enorm i Matse, men det kommer nog att bli tuffare den närmsta tiden. Idag sålde jag därför en fjärdedel av innehavet. Jag sitter fortfarande på en stor del aktier, men jag väljer att minska. Den främsta anledningen är att jag känner mig ganska säker på att man kommer att bomma Q3-prognosen (se tidigare inlägg) och att, som jag ser det, man inte växer snabbare än marknaden. Tyvärr tror jag att man kommer att ha tufft att ta den ledartröja som man säger att man vill ha, även om det inte är omöjligt. Jag tror även att de pengar som man idag har i kassan snabbt kommer att gå åt till att växa fort så att man inte hamnar på efterkälken. Tyvärr tror jag inte att de pengar som man har i kassan kommer att räcka till dess att man visar svarta siffror, utan man kommer att behöva ta in mer pengar och det kommer sannolikt inte att påverka kursen positivt.

Trots att jag ser problem framöver så har jag valt att behålla en hel del aktier. Det kan mycket väl komma positiva nyheter. Man har t ex pratat om att man ska starta samarbeten med andra handlare så att de kan dra fördel av Matses logistikapparat. Det är möjligt att det kommer en sådan nyhet inom inte alltför lång framtid, men inget är säkert.

Det kan även uppstå en situation där någon ägare vill fylla på med fler aktier och att det får kursen att sticka upp, men naturligtvis kan även det omvända uppstå.

Jag är även lite brydd över att det inte varit några direkta insiderköp på väldigt länge, vad jag har sett i alla fall. Även om ledningen sitter på en hel del aktier redan så hade jag gärna sett att man köpte lite då och då.

06 oktober 2016

Lundaluppen är tillbaka

En saknad bloggare är tillbaka. Lundaluppen har bestämt sig på tvåårsdagen från det att han la ner bloggandet att återuppta det. Jag håller inte med allt Lundaluppen skriver, men jag uppskattar alltid att läsa hans inlägg. Det skall bli intressant att se vad han har för tankar.

Det har inte blivit några ändringar i portföljen. Jag är som jag tidigare skrivit lite tveksam till Matse Holding och HM. Matse är jag tveksam till framförallt för att den är en för stor del av min portfölj i kombination med att jag inte riktigt känner mig säker längre på att man kommer att ta en stor del av marknaden. HM är jag tveksam till därför att jag tror att förändringarna i marknaden kommer att göra det tuffare framöver för bolaget. Om HM skulle ticka upp ett par snäpp så är det möjligt att jag säljer.

Hanza Holding och Doro är nytillskotten som jag inte riktigt har hunnit sätta mig riktigt in i. Doro har gått upp lite efter att det kommit in några rekommendationer som följt av att efterspelet kring upphandlingen som Doro Care varit med i ser ut att vara slut.

På köpsidan så tittar jag faktiskt lite på Telia. Under dagen var man nere och nästa nuddade 38 SEK. Bolaget är redan mitt i särklass största innehav och det är så klart ur ett riskperspektiv hål i huvudet att plöja in mer pengar i bolaget, men så har i alla fall tankarna gått. Det kommer förmodligen inte att bli så, men det är i alla fall så tankarna har gått. Om drygt två veckor som kommer 1,5 SEK att delas ut och förhoppningsvis kommer man ganska snart att få besked hur man kan ta sig ur Euroasien och hur det kommer att gå med böterna. Min idé är att det kan komma att skingra många frågetecken och att det kan få bolaget i nytt ljus.

Ett annat bolag som jag faktiskt tycker ser lite intressant ut är Ericsson. Det finns stora problem och det är mycket som måste redas ut, men jag tror att saker och ting kan hända och att kursen kan jobba sig upp från dessa nivåer. Det är bara en lös idé och ingenting som jag har funderat närmre på, men det hur som helst så tankarna går.

04 oktober 2016

Matse: Septembersiffran

Matse kom med sina septembersiffror idag istället för igår. I korthet så kan man konstatera följande:

- Omsättningen från Matse landade på 23,9 MSEK. Även om det var försäljningsrekord för en enskild månad så var det betydligt mindre än vad jag hoppats på. Även september 2015 var en rekordmånad. Den gången var septembersiffran 14% högre än aprilsiffran samma år. I år är ökningen endast 3% september jämfört med april. Jämförelsen är inte helt rättvis eftersom april var lägre än både mars och januari 2015.

Vad gäller prognosen att Q3 skall landa på 63,5 MSEK så tror jag att det kommer att bommas ganska rejält. Enligt mina beräkningar så landar Matse-försäljningen på 53,7 MSEK under perioden juli-september. Omsättningsbidraget från Cold Cargo och receptsajterna tror jag kommer att landa på runt 5,5 MSEK, vilket ger knappt 60 MSEK. Man kommer med andra ord, om jag inte räknat fel och uppskattat fel, landa ca 5% under prognosen. Det känns inte helt betryggande.

- Samhall avslutar samarbetet med Matse, dvs försäljningen till Samhall upphör. Detta har redan skett och ingen försäljning har förekommit till Samhall under september. För att siffrorna skall bli jämförbara så väljer man att särredovisa försäljningen till Samhall under perioden januari till augusti, så långt inget konstigt. Desto märkligare så väljer man att beräkna tillväxt baserat på motsvarande period exklusive försäljningen till Samhall. Det är möjligt att jag har missuppfattat, men jag tror det inte.

Jag förstår allvarligt talat inte hur man tänker. Att revidera försäljningssiffror historiskt för att man förlorar en storkund? Försäljningen är vad den är och att mixtra i efterhand när man förlorar en storkund ger direkt missvisande siffror. Om man jämför försäljningstillväxten genom att titta på vad man faktiskt sålde under september 2015 (17 466 kSEK) med vad man faktiskt sålde under september 2016 (23 861 kSEK) så blir den faktiska försäljningstillväxten 37%. Försäljningstillväxten på 41% är alltså en ganska meningslös siffra där man räknar bort viss försäljning retroaktivt för att komma fram till en högre siffra. Det är väl inte första gången i världshistorien som en storkund väljer att lämna ett företag, men det är däremot första gången som jag ser att man går tillbaka i försäljningshistoriken och lyfter bort försäljningen till storkunden när man beräknar tillväxt. Sammanfattningsvis, tråkigt att Samhall väljer att lämna Mat.se och tråkigt att man väljer att mixtra med siffrorna.

Jag börjar bli lite tveksam till Matse som investering faktiskt. Det är en växande marknad och Matse växer bra, men jämfört med D food index är det inte säkert att man växer snabbare än marknaden som helhet för tillfället. Det är möjligt att det kan vända och jag tycker inte att värderingen är ansträngd, men jag skulle gärna se nyheter kring samarbete med andra aktörer som man har aviserat och jag skulle vilja se att försäljningen tog än mer fart. 

En intressant artikel om mat på nätet:

02 oktober 2016

Matse: Septembersiffran på måndag

Jag gissar att Matse kommer att skicka ut ett pressmeddelande om försäljningen för september imorgon måndag (3/10). Man har tidigare kommunicerat en prognos på 63,5 MSEK för kvartalet. Juli och augusti stod för försäljning på runt 30 MSEK (11+19 MSEK) och jag räknar med 5,5 MSEK från övriga verksamheter, såsom receptsajterna och Cold Cargo. Sammantaget ger detta att man ska komma upp i en försäljning på 28 MSEK (63,5-30-5,5 MSEK) för september för att nå Q3-prognosen. Man kommunicerade prognosen i samband med att man presenterade Q2-rapporten i slutet av augusti så man hade kännedom om åtminstone juli-siffran när man presenterade prognosen.

Under mars och april sålde man för 23 MSEK och vad jag kan se i mina sammanställningar har man inte sålt för mer än så någon annan månad. Man räknar alltså med ett nytt försäljningsrekord som är drygt 20% upp från nuvarande försäljningsrekord. Det är ett tufft mål och jag tror faktiskt inte att man riktigt når till 28 MSEK.

Om man jämför med förra året så sålde man för 16,2 MSEK under april (2015), vilket var rekord när det skedde, och när septembersiffran kom in var det nytt rekord på 17,5 MSEK, dvs runt 8% upp. Oktober till december var sedan samtliga över 18 MSEK. I ljuset av detta så ser jag 28 MSEK för september som ganska utmanande.

Det som talar för att det kan bli ett ordentligt lyft är att det verkar som att Matse har satsat alltmer på marknadsföring och börjar synas alltmer i reklamsammanhang. Jag tror att man till viss del har lagt om strategin för sin marknadsföring. Man fortsätter som man har gjort länge med SMS med erbjudanden till befintliga kunder (som inte avböjt att få meddelandena) och det är förmodligen en väldigt prisvärd marknadsföring. Risken är så klart att man tröttar ut kunderna och att man upplevs som jobbig, men jag tror att fördelarna överväger. Förutom SMS-reklam så har man även börjat göra TV-reklam precis som Mathem. Jag tittar inte jättemycket på TV (knappt 1 timme om dagen i snitt inkluderat filmer, Netflix mm) och jag har vid ett tillfälle sett Matse-reklam. Tyvärr kan jag inte komma ihåg vilken kanal det var, men jag tyckte att det var positivt för att jag tror att det är nödvändigt för att man inte ska bli ifrånsprungen av andra aktörer.

Om morgondagens siffra kommer in under 25 MSEK så kommer jag att vara lite bekymrad. Om jag har räknat rätt innebär detta att man landar kvartalet för koncernen på runt 60 MSEK eller under. Det är ganska rejäl bom med tanke på att man la prognosen i slutet av augusti. Om man vill vara negativ skulle man kunna säga att konkurrensen varit hårdare än vad Matse förutspått och att den gjorde att man inte nådde sitt mål. Om man vill vara positiv så säger man att det bara vara en miss och att det inte kommer att vara avgörande i det långa loppet. Jag kommer att tycka att det är lite jobbigt om siffran kommer in under 25 MSEK.

Om det skulle vara så att siffran kommer in på 28 MSEK så kommer det att vara riktigt bra. Det skulle innebära att man växer 60% jämfört med samma månad förra året (då man omsatte 17,5 MSEK) och det skulle båda riktigt gott för Q4 som skulle kunna komma in runt 90-95 MSEK eller ännu högre.


01 oktober 2016

HM: Kan komma att lämna portföljen

Idag läste jag på Shareville att SvD Börsplus med Peter Benson i spetsen gjort sig av med sina HM-aktier efter att HM kom in med en rapport som inte levde upp till förväntningarna. I de kommentarer som jag har läst så handlar det om att man från SvD Börsplus sida inte tror att marginalnedgång mm inte bara beror på varmt väder utan att det finns långsiktiga förändringar som inte HM kunnat värja sig för. Det är så jag uppfattat saken, men för att förstå hur SvD Börsplus resonerar så är det naturligtvis bäst att själv läsa vad man skriver. I nuläget ligger det nog bakom betalvägg, om det ens har kommit ett inlägg.

Att SvD Börsplus väljer att lämna HM får mig att fundera än mer på samma sak. Jag tror precis som SvD Börsplus att det inte bara handlar om att det varit varmt i slutet av sommaren och början på hösten. Problemen för HM är mer än väderrelaterade. Jag tror att HM gynnas av överkonsumtion och i takt med att medvetenheten ökar så tror jag att överkonsumtion kommer att minska. Därtill så tror jag att HM inte kommer att kunna försvara sin position inom "affordable fashion". Det finns andra som vill vara med och som om det vill sig illa kommer detta att göra att HM som varumärke kommer bli ett av många istället för det ledande på många marknader. Det är också klart för mig att man inte kan expandera så som man har gjort tidigare. De lågt hängande frukterna är kanske redan plockade och för att gå in på marknader som Indien mm som är väsentligen olika så kan det bli väldigt mycket svårare. En annan sak som jag tror blir svårt i framtiden är att tillverka i låglöneländer och sälja i höglöneländer.

Egentligen tycker inte jag att värderingen är så fel. Kursen har kompenserats för de utmaningar som ligger i framtiden och som till viss del redan syns i resultaten. Risken som jag ser det är att HM som investeringsobjekt förlorar syns status som trygg hamn och att de kan få kursen att gå ner ytterligare.

En halvtokig idé som jag funderar på är att säja HM och köpa Ericsson. Ericsson är på fallrepet och det är absolut många svåra problem som man måste ta tag i, men det finns också många intressanta delar av Ericsson. Om man skulle titta på en styckningsscenario likt Nokia för några år sedan så skulle delarna förmodligen vara mer värda än vad värderingen är idag. Enligt rykten så håller Christer Gardell på att bygga upp en position. Om det stämmer så är det förmodligen inte bara jag som tänkt i de banorna. Det är i nuläget bara en tanke och jag måste titta mer på det, men jag funderar i dessa banor.

Hövding: Mer än jag tycker att uppgången var väl häftig

Hövding har fått lite uppmärksamhet och det har varit en del som har räknat lite på om uppgången genererad av videon var motiverad. Det en del glömmer är att det inte bara handlar om visningar utan om en indikation på att någonting håller på att ändras. Hövding var kanske lite väl lågt värderat innan videon kom ut.

Hur som helst, jag kommer att ligga i vassen och kanske hoppar in igen om det uppstår tillfälle. Nedan finns en video från EFN där man diskuterar Hövding: