30 november 2016

Castellum: En del av Matse-pengarna åter på börsen

En del av de pengar som jag fick loss i samband med att jag sålde Matse-aktier har legat vid sidlinjen ett tag. Efter att funderat lite på vad jag skulle göra med dem så kom jag slutligen fram till att jag skulle köpa aktier i Castellum för pengarna.

Ett tag funderade jag på att det var en bra idé att ha pengarna utanför börsen om det skulle komma ett intressant köpläge i något av bolagen som jag följer, men eftersom jag tror att det kan komma en uppgång nu innan jul och eftersom jag tycker att det ser hyggligt ut inför nästa år så valde jag att köpa på mig aktier. Anledningen till att det blev just Castellum beror på att jag inte har någon fastighetsexponering sedan tidigare samt att jag tycker att Castellum känns som ett välskött företag. Det handlar också till viss del om att minska risken i portföljen. Matse, Ericsson och Telia får alla tre anses vara riskfyllda investeringar (även om man skulle kunna motivera även motsatsen).

Förmodligen kommer jag att sälja även Hanza Holding och Doro innan årsskiftet. Anledningen är att de ligger i en depå och att jag har en realiserad vinst som jag kan använda för att kvitta förlusterna som jag gjort i de båda bolagen. Troligen kommer jag inte att köpa tillbaka något av bolagen igen utan jag tror att jag kommer att använda pengarna till att köpa annat.

Under nästa år kommer jag att sälja mina aktier i Lundbergs, förmodligen redan i januari. Det kommer att resultera i en ganska stor reavinst, något jag förmodligen kommer att utnyttja genom att köpa en del lite mer riskfyllda aktier i min depå. Förhoppningsvis kommer det inte att gå som det gjorde med Hanza och Doro. Anledningen till att jag kommer att sälja Lundbergs är att jag tycker att aktien handlas väl högt.

Jag hoppas och tror att Matse kommer att komma med sina november-siffror på fredag, kanske redan imorgon (torsdag). Om jag har räknat rätt så bör novemberförsäljningen ligga på 26 MSEK för att man ska nå 81 MSEK under Q4. Om det skulle vara så att man riktigt överraskar och säljer för 27 MSEK så kanske jag kommer att möblera om i portföljen och köpa på mig fler aktier, men sannolikheten är låg tror jag.

Hövding som jag har skrivit om tidigare har stuckit ned en del den senaste tiden och handlas nu runt 18,50 SEK. Det är lite lockande att köpa aktier, men jag känner mig själv så pass bra att jag vet att det till viss del handlar om att jag personligen gillar produkten. Jag tycker inte att den senaste kvartalsrapporten var särskilt imponerande så jag kommer att avvakta.

Det ska bli intressant att se vad som händer med Telia-kursen den närmsta tiden. VD Johan Dennerlind är nu öppet ifrågasatt i tidningar, vilket inte är konstigt eftersom han inte har lyckats att lösa de problem som låg på hans bord när han tillträdde. Frågan är om inte styrelsen borde ha en del skuld också. Det är självklart så att det är väldigt svårt att få till ett avslut med de euroasiatiska verksamheterna, men det är en dålig ursäkt. Problemet ska lösas och om de som är satta att lösa problemet inte kan lösa problemet så får de bytas ut. Jag förstår att det statliga ägandet gör det väldigt svårt, men att bara låta saken rinna iväg är en än sämre lösning. Någonting kommer säkert att hända tror jag. Det kommer förmodligen att vara något som i tidningar kommer att jämföras med Vattenfalls kolkraftsaffärer de närmsta veckorna och om fem-tio år kommer det att finnas artiklar om hur välbetalda direktörer sjabblade bort miljarder för svenska skattebetalare (när det är klart att de som köpt "bad Telia" gjort sig en enorm hacka). Det är verkligen en bitter småägare som pratar :)

26 november 2016

Matse: Coops satsningar på dark stores

Det är intressant att se att Coop satsar på online. Så som jag ser det är det helt rätt strategi för Coop. Till skillnad från ICA så har inte Coop samma problem med att anpassa sin affärsmodell till online. ICA kan inte lansera en dark store i en storstad idag utan att göra sig ovän med sina anslutna handlare i samma område. Det är ett problem för ICA. ICA framhåller ibland att det går ungefär lika snabbt att plocka i en vanlig affär som det gör i en dark store, vilket kanske är sant om man jämför med en väldigt liten dark store, men jag är övertygad om att framtiden för mat på nätet är dark stores och jag tror att de flesta håller med mig. Att ICA säger som man säger anser jag mer är ett försök till att få verkligheten som man vill ha den än att ge en rättvis bild. Det finns, om jag minns rätt, även en del uttalanden från ICA som faktiskt talar för att dark stores är framtiden, men då brukar de vara snabba med att säga att det ligger långt fram i tiden till dess att man kan räkna hem den investering som en dark store, modell större och automatiserad kräver. Det skulle vara intressant faktiskt att kontakta ICA och säga att man skulle vilja starta en helt ny ICA MAXI som är helt och hållet online och som levererar i hela Stockholmsområdet. Förmodligen hade man inte tyckt att det var så bra idé från ICA centralt (i alla fall inte när man säger att man ska ha mycket lägre priser eftersom man har lägre svinn, lägre personalomkostnader och lägre lokalhyra).

Om man lämnar ICA och deras problem med online, så är min hypotes att Coop är fullt medvetna om ICAs dilemma och ser sin chans att knipa marknadsandelar genom att satsa på online. ICA som sitter på 50% av marknaden och är den självklara dominanten kommer inte att kunna svara upp helt enkelt. Man har en decentraliserad modell och varje handlare kan sätta sina egna priser även online för att nämna ett exempel. Coop har ett förhållandevis starkt varumärke och skulle förmodligen kunna knipa en del andelar från knundsegmentet yngre utan barn och barnfamiljer från ICA. Jag tror inte att dessa yngre kundgrupper är lika trogna som t ex äldre ICA-kunder som förmodligen skulle ha svårare att handla på Coop.

Det man ska ge ICA och som jag absolut kan bli ett problem för rena onlinespelare som Matse är ett lyckat omnikoncept, dvs att man kombinerar online och fysiska butiker. Med ett lyckat sådant koncept hade man sluppit leta efter tråkiga hyllprodukter, som mjöl, medan man kan ta sig tid att provsmaka sig fram till den perfekta salamin i delikatessdisken (vilket är kul). Jag tror att ett sådant koncept skulle kunna vara ganska bra. Det absolut bästa hade varit om man hade kunnat beställa när man kommer till affären och därefter sitta och dricka kaffe, handla i delikatessen mm medan hyllvarorna plockas åt en. Ett sådant koncept tror jag kan funka. Hemligheten till att få det att funka tror jag är att göra det intressant och roligt att vara där medan varorna plockas. Matse refererade till statistik under intervjun i ehandelspodden som säger att de flesta är mer intresserade av hemleverans än att hämta. Det jag tror är viktigt när man tittar på alternativet "hämta" är att detta kan vara ganska mycket. Det kan vara att man åker till en öde parkering och får kassarna från en lastbil som står där till en tjänst där varorna blir hämtade medan man väntar med en kaffe i handen och där man kan göra något vettigt av tiden medan man väntar. En annan viktig aspekt är att man genom "hämta"-alternativet inte behöver ha framförhållning, dvs man behöver inte boka i förväg. Vi är där inte än, men jag tror att ICA m fl skulle kunna ta fram nya intressanta butikskoncept där hälften av varorna plockar man själv, medan den andra halvan plockas åt en.

Man skulle även kunna laborera med mycket mer intressanta prismodeller än vad man har idag. Om jag betalar i förskott tycker jag att jag ska få ett bättre pris för att nämna ett exempel. Om jag tex i framtiden handlar på ICA så skulle jag kunna tänka mig att om man beställer tre dagar innan och betalar tre dagar innan så får man ett bättre pris jämfört med om man kommer direkt till butiken. En anledning till att ICA inte skulle vara intresserade av en sådan modell är så klart att man gärna ser att kunder inte planerar i förväg eftersom det skulle göra onlinebutikerna till möjliga alternativ och för att en kund som har planerat i förväg inte gör lika många ogenomtänkta köp, tror jag.

Summan av dessa smått ostrukturerade tankar är att jag tror att ICA kommer att fortsätta att utöka sitt omnikoncept och jag tror att vi eventuellt kommer att få se butiker där man kan sitta och dricka kaffe medan varorna blir plockade. Coop kommer förmodligen att satsa stenhårt de närmsta åren på online och jag tror att Coop inom kort kommer att vara största "leverera mat hem till dörren"-onlinespelaren i Sverige. ICA kommer förmodligen att vara störst på "hämta i butik"-onlinespelaren.

Om man ska titta på Matse så tror jag att man förr eller senare kommer att bli uppköpta. De två spelare som jag ser som mest sannolika köpare är Axfood och Bergendahlsgruppen. Axfood har idag redan ett par olika livsmedelskedjor under sitt paraply, tex Willys och Hemköp. Det skulle inte vara så konstigt att lägga till en ren online-spelare till de redan existerande kedjorna i koncernen. Matse skulle komplettera Willys och Hemköp ganska väl. Willys är stormarknader med bra priser medan Hemköp är småbutiker, i alla fall som jag uppfattat saken. Hemköp-butikerna skulle kunna fungera som utlämningsställen för Matse, dvs Matse skulle kunna hjälpa Hemköp med logistik. Matse skulle kunna fortsätta som en ren online-spelare och skulle kunna ligga högre i pris än Willys. En liknande logik går att använda för Bergendahlgruppen som säljer under City Gross, som konkurrerar om samma kunder som Willys, och M.A.T. som, om jag fattat rätt, skall vara lite mer upmarket än City Gross.

En helt annan typ av spelare som skulle kunna köpa Matse är en ehandelskoncern av något slag där man ser Matse som en möjlighet att nå många intressanta kunder. Qliro skulle kanske kunna vara intresserade av att utöka till mat. Kinnevik kanske även skulle vara intresserade av att utöka sin exponering mot livsmedel.

Om inte Matse blir uppköpt så tror jag att det är ett måste att man börjar växa snabbare än marknaden för det gör man inte idag. Man växer ungefär som marknaden som helhet, vilket inte är dåligt, men heller inte gör att man kommer att kunna bli dominerande. Det man behöver är en tydlig fördel jämfört med andra spelare. Både Mathem och Matse påstår sig ha väldigt fräscha grönsaker och som konsument går det inte riktigt att säga vem som egentligen har rätt. Prismässigt så har både Mathem och Matse en nackdel. Det är dyrare att handla hos båda jämfört med stormarknaderna (Coop, ICA mm). Resonemanget beror till viss del på att konsumenter värderar sin egen tid till noll (dvs att man inte ser den besparade tiden som en vinst), men det blir nog svårt att ändra på. En sådan fördel skulle kunna vara om Matse börjar agera som postombud, dvs att man kan få hem paket via Matse. Det skulle vara en välkommen nyhet. Andra skulle kunna följa efter, men om Matse hade varit först så hade det varit en väldigt bra grej.

Jag har funderat en del den senaste tiden om det skulle vara en bra idé att köpa tillbaka en del av de aktier som jag sålde runt 9 SEK nu när kursen är på 8 SEK. Om siffrorna för november visar på rejäl tillväxt, tex försäljningssiffror runt 26-27 MSEK, så skulle det kunna vara en bra idé. Jag tror inte att november-siffrorna kommer att vara så bra, tyvärr, så jag ser det inte som så sannolikt, men å andra sidan så guidade man för 81 MSEK för Q4 så det är inte omöjligt.

Tidigare har jag också tagit för givet att man skulle behöva ta in pengar igen, men det kanske inte behövs. Man har runt 40 MSEK i kassan och man bränner ungefär 10 MSEK i kvartalet. Förmodligen kommer det att vara 7-8 kvartal innan man går plus (ungefär mitten av 2018) och förhoppningsvis kommer det att gå ner successivt. När väl de 40 MSEK som man har i kassan är förbrukade så skulle man förmodligen kunna finansiera sig med lån fram till dess att man går break-even. Vi får se hur det blir och kanske kommer det att dröja en ganska bra bit in i 2017 innan man får reda på hur man tänker kring finansieringen.  

23 november 2016

Matse: Q3 2016

Idag kom Matse med sin Q3-rapport och det var ungefär vad man skulle kunna vänta sig. Omsättningen landade på 60 MSEK, vilket var sämre en prognosen på 63,5 MSEK. Som skäl till att man missade prognosen angavs att det varit varmt under augusti och september. Intressant i sammanhanget är att Q3-prognosen presenterades i slutet av augusti, vilket innebär att vädret för augusti var känt när prognosen presenterades. Det är möjligt att jag är väl hård, men jag tror att det finns andra bättre anledningar till att man inte uppnådde sina mål.

Prognosen för Q4 är 81 MSEK. Det var högre än vad jag väntat mig. Oktober-matse-försäljningen landade på 23,4 MSEK. Om man antar att Cold Cargo och Kokaihop Media drar in 6 MSEK under Q4 skall det komma in drygt 50 MSEK under november och december från Matse. Med detta i bakhuvudet är det lite oroande att se att oktober-omsättningen är lägre än september-omsättningen, se nedan. Om man tittar på tidigare år så har nämligen oktober varit starkare än september. Att oktober ligger lägre än september stämmer även dåligt med resonemanget att Q3 var svagare än prognosen för att det var varmt i augusti och september.

Det är även värt att påpeka att december-omsättningen historiskt har varit lägre än november-omsättningen. Det är inte konstigt med tanke på att många är lediga i slutet av december och att ledigheter ofta innebär minskad omsättning för Matse. Om Matse ska kunna nå 81 MSEK under Q4, baserat på att 23,4 MSEK kom in under oktober, så tror jag att november måste komma in på minst 26 MSEK för att det ska gå ihop. Om november kommer in på 26 MSEK räcker det nämligen att december kommer in på drygt 24 MSEK. Värt att nämna är att hittills har aldrig Matse sålt för mer än 24 MSEK så det är två starka månader som krävs. Tyvärr tror jag inte att november kommer att komma in över 26 MSEK och jag tror heller inte att man kommer att nå 81 MSEK. Det känns mer rimligt att man landar Q4 på 77-78 MSEK.


Nedan finns en bra bild från delårsrapporten:


Att Matse inte nådde sin prognos för Q3 och kanske även kommer att ha svårt för att nå sin Q4-prognos tror jag inte i första hand beror på för varmt väder utan att de etablerade spelarna börjat satsa på allvar. Coop har enligt sina egna siffror växt mycket snabbare än marknaden och jag tror att det påverkar Matse. Coop kan konvertera sina kunder till onlinekunder och jag tror inte att så många faller bort från Coop till Matse i denna övergång. Matse säger att man vill vara störst på mat på nätet (har gjort i alla fall), men så som det ser ut nu så tar man inte marknadsandelar utan växer ungefär i takt med marknaden, vilket förvisso inte är dåligt, men heller inte enligt plan och att vara en marginalspelare utan supertydlig edge är inte så intressant.

Om man ska dyka ner lite mer på detaljer så är det några uträkningar i rapporten som jag ställer mig lite frågande till. I VD-ordet kan man läsa följande:

Vår starka tillväxt fortsätter med 39 procent mot föregående år. I denna rapport presenterar vi ny statistik för kundanskaffning och lojalitet. En hållbar tillväxt bygger på två grundpelare. 
• Effektiv kundanskaffning. Kundanskaffningen ökar i effektivitet år för år. 2015 genererade vi 3.23 kr ny försäljning för varje krona spenderad på marknadsföring. 
• Hög lojalitet. Genom att erbjuda en hög service och kvalitet, ett brett sortiment samt rätt prisnivå skapar vi lojalitet. Den bibehållna försäljningen från tidigare års kunder visar på en hög lojalitet, 2015 handlade kunder från tidigare år för 108% av vad de handlade för 2014.

För det första tycker jag att det verkar vara dålig hävstång om 1 SEK i marknadsföring resulterar i 3,23 SEK i försäljning. Livsmedelsförsäljning är inte en högmarginal-businesss och om man måste spendera 1 SEK för att få 3,23 SEK i försäljning skulle det alltså krävas ungefär 100 MSEK till marknadsföring under 2017 för att öka försäljningen till ca 600 MSEK, vilket är break-even-nivån som kommunicerats. Det är kanske att dra resonemanget väl långt, men det ger en fingervisning om hur mycket pengar som krävs för att bygga ökad omsättning. Naturligtvis kan man pytsa ut lite mindre på marknadsföring under nästa år och låta kundbasen som byggs under nästa år växa till sig och på så sätt låta tiden göra jobbet istället, men då kan man å andra sidan säga att man betalar i form av tid istället för pengar.

Om man skulle vilja bygga ett case för ICA och Axfood skulle man kunna använda 1:3.23-kvoten för att argumentera att det är väldigt dyrt att bygga upp en kundbas och omsättning inom livsmedelsbranschen. Jag erkänner villigt att jag inte är van vid denna typ av förhållanden och har svårt att säga om det är imponerande eller skrämmande, men spontant som Matse-aktieägare så blir jag snarare bekymrad än uppspelt.

Som världens tråkigaste kvartalsrapportsläsare så kunde jag inte låta bli att även ställa mig lite frågande till den andra punkten i VD-ordet. Att kunder handlade för 108% 2015 av vad de handlade för 2014 är väl inte heller så bra. Jag gissar att man bara tittar på kunder som har fortsatt att handla. Det vill säga kunder som handlat under 2014, men inte under 2015, tas inte med. Inget konstigt med det, men värt att notera. Av de kunder som handlade under 2014 och 2015 så handlar dessa alltså lite mer än vad de handlade för under 2014. Det står inte 108% mer än 2014, utan 108% av vad de handlade för under 2014. Om man hade handlat lika mycket 2014 och 2015 hade siffran alltså varit 100%. (Det känns som att jag kan vara dum i huvudet och inte fattar vad som står i rapporten, men jag tar den risken)

Eftersom hela marknaden växer och många provar att handla på nätet så innebär det även att en del började att handla mat på nätet under slutet av 2014, vilket innebär att om man började att handla under december 2014 och fortsatte att handla under 2015 så framstår inte ökningen på etablerad kundbas som så himla imponerande. Naturligtvis kan det även vara åt andra hållet. En kund handlar under hela 2014 och bara under januari 2015 för att sedan byta till en annan aktör. Dessa två tar dock inte ut varandra för marknaden som helhet växer med ca 40% per år så det kommer att vara fler som kom in sent under 2014 och stannade kvar hela 2015 än det var kunder som fanns med hela 2014, men bara under början av 2015. Det är möjligt att jag inte alls förstår saken rätt och att 108% är en superimponerande siffra, men jag måste nog förstå det bättre innan jag kan bli imponerad i så fall.    

Jag förstår att jag framstår som tråkig och kanske rent utav negativ till bolaget. Det är jag faktiskt inte. Marknaden växer och Matse håller åtminstone jämna steg med marknaden. Man har en bra tjänst, både användarupplevelse och distributionsapparat verkar fungera väldigt bra trots att tvåsiffriga tillväxttal är vardag. Det är imponerande.

Den senaste tidens diskussioner om icke-kylda leveranser är absolut till Matses fördel. Det är inte OK som jag ser det att en bil kör omkring med kyl- och frysvaror i en vanlig lastbil. Argumentet att det inte är någon skillnad på detta eller att själv köra hem kyl- och frysvaror i egen bil från affären är inget bra argument. De flesta kunder skyndar sig hem med sina varor efter att man har handlat, dvs kort tid som varorna är i rumstemperatur, och vet om varorna kan ha utsatts för för höga temperaturer under för lång tid, dvs kunden vet om det finns en risk om varan kan vara dålig eller inte. Om en vanlig lastbil kör hem dina varor så kommer de för det första inte att gå raka vägen hem till dig utan kommer att stanna ett antal gånger på vägen hos andra kunder och för det andra så kommer du inte att veta om creme fraichen som du ska ha till fredagsmiddagen kan vara dålig för att den råkade stå varmt under 1.5 h pga bilköer, dåligt planerad rutt m.m. Om du hade kört själv så skulle du vetat detta.

Det är inte förvånande att en del aktörer på en ny marknad tar lite genvägar och jag är väldigt glad att Matse har en bra logisitk- och leveransapparat på plats. Det tror jag är en viktig kugge i Matse-bygget.  

Länkt till artikel om Coops ehandel:
http://www.ehandel.se/Coops-e-handel-vaxer-i-rekordfart,9100.html

Länk till rapporten:
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/cdn.mat.se/investor/reports/matse-holding-delarsrapport-2016-q3.pdf

18 november 2016

Matse: Måns Danielsson i intervju i Ehandelspodden

Ehandelspodden kom nyligen ut med en intervju med Måns Danielsson, VD för Matse, som kan vara intressant lyssning för alla som följer eller är intresserade av Matse  (https://soundcloud.com/ehandelspodden).

Det var inte så mycket nytt som sas i podden, i alla fall inte vad jag kunde uppfatta. Man pratar om framtiden och det är intressant att höra. Jag håller med om det mesta som sägs och jag tror att branschen står inför en intressant framtid precis som sägs i podden. Vad man missar och som jag tycker skulle vara intressant att höra är vad Matse har jämfört med andra spelare. En del skulle säga att man har en sajt som är bättre, andra skulle kanske lyfta fram att man har en bättre leveranstjänst, och båda är korrekta som jag ser det. Vad Matse tyvärr än så länge inte kunnat visa är att dessa komparativa fördelar syns ända ner till försäljningen, enligt mig. Man skulle kunna argumentera att Matse visst växer lite mer än marknaden och man skulle kunna säga att Mathem måste bränna mer pengar för att växa lika mycket som Matse, men som jag ser det, rätt eller fel, så har Matse, Mathem och alla andra online-mat-spelare mer eller mindre samma tjänst och det är ingen som direkt växer mer än marknaden. Det skulle vara intressant om man tog upp denna fråga i något sammanhang.

Det är absolut möjligt att jag ser saker och ting i för kort perspektiv och att marknaden fortfarande är i sin linda och att de skillnaderna som finns, och som jag inte ser som några större skillnader, kommer att visa sig vara betydelsefulla i ett senare skede. Jag är inte sämre än att jag kan erkänna det. Eftersom hela branschen växer starkt och spås fortsätta göra det så tycker jag fortfarande att det är intressant att vara med i spelet (och äga aktier i Matse), men jag hade gärna sett att man hade haft en plan på hur man skulle kunna vässa sitt erbjudande så att man kan bli dominant på marknaden.


16 november 2016

Matse: Uppdaterad ägarlista

Jag har tidigare skrivit om att någon på UBS passade på att tanka aktier för ett tag sedan. Jag spekulerade i att anledningen var att  man ville komma upp över 10% och av någon anledning så valde man att handla på vanligt sätt över börsen och inte som en direkt transaktion från en part till en annan. Förmodligen är anledningen till detta att om ett par procent av bolaget hade överförts av en ägare till en annan utanför börsen så hade man varit tvungen att meddela detta i form av en pressrelease eller på annat sätt. Jag vet inte om det är fallet, men det är min hypotes.



Efter att UBS-aktören samlat på sig en del fler aktier så finns det fem större ägare som har över 10% i bolaget. Det är Gavia Food Holding som är familjen Mattsson som fortfarande är största ägare. Pengarna kommer framförallt från succén som familjen haft med Santa Maria och Ludwig Mattsson är styrelseordförande och pappa Lars-Olov, som ligger bakom Santa Maria-succén, verkar i kulisserna.

Namaste Holding AB är ledningen och i 100 MSEK-nyemissionen så stack deras andel ner ganska ordentligt, vilket inte är unikt och säkert någonting som man har räknat med. Det är lite intressant att se att ledningen köper väldigt lite aktier. Man kan naturligtvis argumentera att man redan via Namaste sitter på en hel del aktier och att det finns en del optioner, men t ex nu när kursen är nere under 9 SEK hade det varit intressant om ledningen valt att köpa. Eftersom vi är dagar från en kvartalsrapport så går det förmodligen inte just nu, men om man hade velat hade man kunnat köpa tidigare.

Isac Brandberg AB är ett bolag kopplat till Gullspång Invest som kom in för ett tag sedan. Bakom bolaget finns familjen Brandberg. Christer Brandberg, som är pappa till Gustaf Brandberg som sitter i styrelsen, har gjort en hel del pengar på AXIS, men har en hel del andra bra affärer i bagaget. Tillsammans med Gavia Food Holding har man varit med i de senaste nyemissionerna och ställde även ut konvertibellån till bolaget för ett tag sedan.

UBS AG Clients Account är den mystiske ägaren som jag har funderat en del på. Jag har skrivit att det kan vara Bergendahlgruppen eftersom de levererar till Matse och för att de inte har någon direkt onlinesatsning som jag ser det. Motivet till att man skulle vilja vara hemliga skulle kunna vara att man vill köra ett eget spår parallellt med Matse och att man då tycker att det ser konstigt ut med ett ägande i Matse. Det är vilda spekulationer och inget annat. Jag har inte sett några kopplingar mellan Bergendahlgruppen och familjen Mattsson även om jag tror att man kanske känner till varandra eftersom man verkar i samma bransch.

Om det inte är famljen Bergendahl som gömmer sig bakom UBS-namnet så skulle det kunna vara någon annan rik familj eller individ som gärna är anonym. Det finns en del. Det skulle kunna vara familjen Persson som ligger lågt med denna investeringen eftersom man även har satsat på Mathem. Det skulle kunna vara familjen Lundberg som vill vara anonym för att det skulle skapa en massa skriverier om det kom ut att man blivit IT-investerare. Ett annat alternativ är att det är Rausing-familjen som satsat pengar. Finn Rausing sitter t ex i styrelsen sedan länge för Ocado och kanske tycker att det är intressant med en post även i en svensk spelare inom mat på nätet. Det är dock på alla sätt vilda fantasier och jag har inga som helst belägg för att det skulle kunna vara någon av dessa familjer som satsat i Matse.

Oavsett vem som ligger bakom UBS-kontot så är det en spelare som vill vara med och spela nästa gång det kommer en nyemission eller liknande. Man vill inte bli utspelad av de storägarna och med över 10% så har man mer att säga till om. Tyvärr tror jag inte att jag kommer att få reda på vem som ligger bakom UBS-kontot utan jag gissar att posten kommer att tas över av familjen Mattson eller Brandberg.

Den femte största ägaren är Prioritet Finans som intressant nog inte förärades en pressrelease av bolaget när man gick in. Kommentarerna som följde meddelandet att Prioritet Finans gick in i bolaget var inte direkt positiva.

De fem största ägarna sitter på drygt 80% av bolaget. Det känns inte som att egentligen någon av ägarna har så mycket att vinna på att vara på börsen. I alla fall inte som jag kan se det. Man har pengar så att man kan finansiera bolaget och att man ska göra en nyemission som vänder sig brett känns inte direkt sannolikt med tanke på att man tidigare gjort riktade. Jag skulle inte bli helt förvånad om bolagets största ägare köper ut bolaget från börsen. Det som är lite jobbigt med detta är att man på så sätt skulle gynnas av en låg aktiekurs. Min gissning är att det diskuteras en del i konstellationen UBS-Mattson-Brandberg om hur man ska se på framtiden. Namaste får snällt se sig bli utspridda och Prioritet Finans får säkert vara med ibland.

Förutom att fantisera ihop om vem storägarna kan vara och vad som kan hända i framtiden så kan man konstatera att ägandet blir alltmer koncentrerat och att det finns väldigt lite aktier som sitter hos småsparare. Detta påverkar så klart omsättningen i aktien, vilket kan vara både en möjlighet och hot.

Jag har sålt mer än hälften av mina aktier de senaste månaderna och i det korta perspektivet så har det varit klokt. Kursen har tappat knappt 10% från de nivåer som jag har sålt. Det kan absolut bli så att kursen hoppar upp, men det kan också bli så att ännu mer aktier hamnar hos storägarna efter nästa kapitalrunda, vilket kan göra att aktiekursen går ner än mer. Det som talar för att aktien ska hoppa upp är att i takt med att man växer så växer en eventuell köpeskilling om någon skulle vara intresserad att köpa bolaget. Den senaste tiden har alla som läser tidningen noggrant lärt sig att det skall vara kylda transporter och inget fusk med okylda lastbilar (eller hur man nu väljer att se på det).

Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig för bolaget. Jag kommer inte att sälja mer utan jag kommer att hålla kvar vid de aktier som jag har. Om kursen skulle gå ned ända till 7,50 SEK skulle jag t o m överväga att köpa tillbaka lite av de aktier som jag har sålt.

14 november 2016

Matse: Tankar inför kvartalsrapporten

Oktobersiffrorna för Matse var inte så bra som jag hade hoppats på. Det var inte katastrof, men det som jag inte riktigt gillade var att siffrorna var svagare än septembersiffrorna och det var inte fallet förra året och inte heller året innan. Det är ingenting som man ska lägga för stor vikt vid, men det känns i nuläget som att Matse kämpar med att ta sig till nästa nivå. Jag hoppas att man kommer att spräcka 24 MSEK under november, men med tanke på att det varit en hel del snö så kanske det blir svårt.

Nedan finns statistik över månadsrapportering som jag sammanställt:


Förutom att omsättningen har hackat lite den senaste tiden så har inte heller kursen varit ett glädjeämne. I nuläget ligger kursen på 8,20 SEK. Börsvärdet ligger runt 270 MSEK och gissningsvis finns det 40 MSEK i kassan. Det är inte så utmanande tycker jag förutsatt att man kan fortsätta att växa snabbt. Det som jag tror tynger kursen i nuläget är att man inte vet hur man kommer att agera för att ta in nya pengar för det kommer man att behöva. Det ska bli intressant att se om man säger något intressant i kvartalsrapporten som kommer senare i månaden. Förmodligen kommer det inte att vara något större som meddelas utan det lär vara ungefär detsamma som de senaste och jag tror att man kommer att lämna en prognos på runt 70-73 MSEK för Q4.

10 november 2016

Matse: Minskat ytterligare

Matse levererade oktober-siffror som inte var så imponerande. Det var inte direkt dåligt, men man har svårt att riktigt lyfta försäljningen och det kommer att krävas mer pengar relativt snart tror jag. Jag tycker egentligen inte att värderingen är så ansträngd, men jag har legat för tungt i bolaget. För att inte vara alltför expeonerad mot Matse så har jag valt att sälja av ytterligare och innehavet är nu inte mitt näststörsta utan mitt femte största innehav (efter Telia, Skanska, SEB, Kinnevik). Innehavet är inte oviktigt på något sätt och jag kommer inte att sälja av mer på ett tag nu.