30 juni 2016

Mathem under 2015

Breakit levererade information idag om hur det gick för Mathem under 2015. Man omsatte 718 MSEK och gick back 86 MSEK. Det sägs vara i linje med förväntningarna, men jag tycker mig minnas att man har sagt att man skulle visa vinst under 2016 vid något tillfälle. Förväntningar kan naturligtvis förändras, men jag tror inte att man är helt nöjd faktiskt.

Tilläxten ligger på 60%, vilket stämmer bra med siffrorna som finns på allabolag.se. Under 2014 omsatte man nämligen 453 MSEK och 2013 omsatte man 250 MSEK enligt informationen jag har hittat. Det är fin tillväxt och man är marknadsleadare precis som Thomas Kull säger.

Matse gör ungefär 10 MSEK i förlust kvartal i nuläget och jag tror att man kommet att landa året på 300 MSEK i omsättning och runt 40 MSEK i förlust. 2015 omsatte man strax över 200 MSEK och gick ca 60 MSEK med förlust. 2014 omsatte man runt 120 MSEK (hittade ingen riktigt bra siffra) och gick runt 40 MSEK i förlust (samma sak här, stor osäkerhet).

Det finns ett par skillnader mellan Mathem och Matse.
- Mathem har förvärvat tillväxt vid ett antal tillfällen, medan Matse har växt organiskt enbart.
- Matse har distributionscentraler i samtliga tre storstadsregioner, Mathem bara i två.
- Matse har bättre IT och logistik. I Matse:s app kan man se var bilen befinner sig, vilket jag inte tror att man kan göra i Mathems. Matse har samarbete med Volvo angående bakluckeleveranser.
- Mathem har riskkapitalister, Verdane, som ägare, medan Matse har ägare utan samma krav på avkastning inom en bestämd period. Det är möjligt att detta spelar mindre roll, men om jag förstår saken rätt så bör det vara så att Verdane snart vill ha en exit, vilket skulle kunna vara en IPO. Matse:s ägare har kanske en lite annan investeringshorisont. Om man vill göra exit under 2018 som man skriver så kan jag tänka mig att man kommer att fokusera mer på lönsamhet och mindre på tillväxt under resterande del av året.
- Matse verkar ha bättre kostnadskontroll. Under 2014 omsatte tex Mathem 450 MSEK och gick runt 100 MSEK back. Det finns anledningar till det, men mitt intryck är att Matse vill växa samtidigt som man håller kostnaderna i schack. Mathem är mer offensiva, på gott och ont. Matse verkar vara ganska datadrivna. T ex så har man gett väldigt precisa prognoser, vilket jag gillar eftersom det tyder på att man har koll.
- Mathem söker sig mer till media. Thomas Kull verkar ta tillfället i akt att marknadsföra Mathem så mycket som det går, medan Måns Danielsson verkar vara lite mer restriktiv när det kommer till att synas i rampljuset. Ibland kan jag tycka att det tar lite tveksamma uttryck. T ex så förstår jag inte varför Mathem har börjat sälja alkoglass och dessutom gett sig in i debatten. Det verkar vara fel sak att lägga sin energi på som jag ser det.

På måndag får vi förhoppningsvis veta hur det gått under juni för Matse. Jag hoppas att man kan komma in bra under juni. Man har lämnat en prognos på 71 MSEK för Q2. Matse-omsättningen för april och maj är 23 och 22 MSEK, dvs 45 MSEK totalt. Om man räknar in en omsättning för Cold Cargo och receptsajterna på 5 MSEK för kvartalet så ska omsättningen för juni landa på 21 MSEK. Det känns ganska rimligt och jag tror att det ungefär där omsättningen för juni kommer att landa, kanske något lägre.

http://www.breakit.se/artikel/4186/sa-mycket-forlorar-mathem-kan-vaxla-om-till-vinst-redan-i-ar

27 juni 2016

Brexit-nedgång

Det blev ungefär 8% ner idag, den första börsdagen efter Storbritanniens folkomröstning om EU. Jag köpte upp ungefär hälften av min kassa. Det blev HM, Nordea och Duni. Jag var även sugen på att fylla på med fler Telia-aktier, men jag besinnade mig. Jag har redan en del Telia-aktier och jag kände att det var dumt att aktivera hela kassan på samma gång.

Jag spekulerar i att det kommer att komma en rekyl uppåt relativt snart, kanske redan imorgon. Det är möjligt att jag ligger kvar ett tag, men om det tickar upp ett par procent så kommer jag kanske att lätta på några av innehaven, framförallt Duni är jag lite tveksam till så här i efterhand.

25 juni 2016

Brexit

Jag blev verkligen tagen på sängen när jag fick reda på att britterna röstat för att lämna. Lyckligtvis sålde jag mina Nordea häromdagen när de föll pga rykten av att det fattades en hel del pengar hos Nordea. Det är alltid svårt att veta hur mycket sanning som ligger bakom ett sådant påstående. Peter Benson och SvD tryckte på att det inte såg bra ut, medan FI som producerat PM:et hävdade att det inte var baserat på korrekt fakta.

Uppståndelsen kring Nordea i kombination med Brexit-omröstningen i kombination med att jag inte riktigt tror på Nordea gjorde att jag lättade på hela innehavet. Det var nog ett väldigt tursamt beslut. Förmodligen kommer bankaktier att ha en väldigt, väldigt tuff dag på måndag. Det är möjligt att det kan bjudas på intressanta öppningar i att gå in. Alla som har sina sparpengar i superstabila Handelsbanken kommer förmodligen att ha en av sina jobbigare dagar.

Det är lite intressant att två av många s k "trygga aktier" - SHB och HM - har det ganska tungt för närvarande. Handelsbanken kommer att få det tufft med Storbritannien i och med att man har satsat mycket på att bygga upp verksamhet där. Risktagande är en del av företagande, men det som verkade vara en otroligt trygg satsning för ett antal år sedan när Swedbank, SEB m fl var i knipa i Baltikum är idag inte lika tryggt. Jag säger inte att HM och Handelsbanken är dåliga aktier eller att det har varit dåliga investeringar. Min poäng är att allt aktieägande innebär risk och vad som verkar väldigt säkert behöver inte vara det. Vad gäller HM har jag köpt några få aktier ganska nyligen. Om HM skulle tappa runt 10% under måndagen eller liknande kanske, kanske jag fyller på.

Efter att ha sålt Sportamore och Nordea och inte köpt så mycket sitter jag nu med 25% kassa. Under morgondagen kommer jag att titta lite på vad jag skulle kunna tänka mig att köpa och till vilka nivåer. Jag ser två huvudscenario för måndag. Antingen så trillar marknaden ner mer än vad den har gjort på andra europeiska marknader eftersom Sverige är ett litet land och ett land som kanske står näst på kö att begära utträde eller så har marknaden besinnat sig och det blir en "kanondag" med nedgångar på bara 5-6% eller kanske ännu mindre.

Några favoriter som jag har är Telia, som redan är mitt största innehav, och HM, som jag tycker börjar komma ner till intressanta nivåer. Telia tycker jag gör mycket rätt och har en intressant värdering för närvarande, framförallt med tanke på att man får 1,50 SEK i utdelning i november. Förutom utdelningen så har man äntligen sålt Yoigo så att man kan sluta lägga tid på det, och man kommer troligtvis att snart göra sig av med Euroasien-verksamheterna. Mutanklagelserna finns naturligtvis kvar, men det känner jag att jag kan leva med.

HM öppnar butiker på löpande band, men marginalerna sjunker. Det straffar kursen naturligtvis. HM har absolut problem som jag ser det, men jag tror mycket på HM som företag och jag tror att man kan ta sig ur problemen. Att marginalerna har gått ner handlar säkert till stor del om att man har investerat mycket i online-delen och i andra projekt. Man har dock ett superstarkt varumärke, man har ett väloljat maskineri och man har visat att man kan växa med vinst. Jag tror inte att det pågår, men om det skulle pågå en diskussion mellan HM och Amazon om att integrera HM:s produkter i Amazons erbjudande så skulle det vara mycket intressant som jag ser det. HM har, om jag är rätt informerad, tackat nej till att finnas på Alibaba. Jag tror det beror på att man inte vill vara i beroendeställning, men det kan också bero på att man för diskussioner med andra. Detta är bara spekulationer, men min poäng är att HM behöver inte vara dåliga på e-handel om man inte vill. Det finns säkert många stora e-handlare som gärna samarbetat med HM.

Min bild av framtida e-handel är att man kommer att köpa mycket från samma, ungefär som Amazon Prime. Det finns ingen riktig logik att en mängd olika företag skickar paket till en som man ska springa iväg och hämta på något utlämningsställe (eller jobba hemifrån för att kunna ta emot). Det är anledningen till att jag tror på Matse. Nu är naturligtvis Matse för litet för att samarbeta med HM, men modellen att få kläder eller andra varor levererade med sina matvaror tror jag på. Konceptet är egentligen inte helt nytt. Att det det finns specialbutiker i anslutning till fysiska mataffärer har funnits i årtionden. Skillnaden är att det nu kommer att flytta ut på nätet. Jag tror att det är liknande tankar som ligger bakom Amazons och Googles satsningar på att matvaruleveranser.  Mina egna tankar, inget annat. Tyvärr kan det vara så att HM tycker att själv är bäste dräng och att man tycker att det där med e-handel kan vi nog fixa själv.

En annan aktie som kan vara intressant att fylla på med är Duni. Jag har några få, men om den redan ganska pressade kursen pressas mer så kan det vara intressant.

21 juni 2016

Matse: Coop öppnar "dark store" i Stockholm

Den senaste tiden har det kommit lite nyheter som pekar på att marknaden för mat på nätet kommer att öka ganska markant den närmsta tiden. Hemköp satsar på mat på nätet hörde jag på Breakit-podden för ett tag sedan och idag läste jag på ehandel.se att Coop startar "dark store" i Stockholm. Coop kommer att börja leverera från sin dark store redan under första halvan av nästa år.

Det känns logiskt att Coop satsar på en "dark store" i Stockholm. Till skillnad från ICA har man inga franchisetagare/handlare att ta hänsyn till utan kan göra det som är mest ekonomiskt riktigt, dvs ett optimerat lager för att så effektivt som möjligt packa matkassar. Det skall bli intressant att se hur sofistikerad lösning som Coop satsar på. Om man kör en budgetvariant med ett par hyllor och ett plockare eller om man väljer att göra en helautomatiserad lösning. Det är inte säkert att Coop kommer att vara så öppna med detta och det kan naturligtvis vara så att man startar i liten skala och rampar upp allt eftersom. Det faktum att man väljer att öppna en dark store är i sig ett stort steg.

Om man ska se Coops och Hemköps satsningar som något positivt eller negativt som Matse-ägare är naturligtvis upp till var och en och det finns både för- och nackdelar. En fördel är att övergången till online kommer att skyndas på. En nackdel är att Matses erbjudande blir allt mindre intressant eftersom det finns alltfler som erbjuder mer eller mindre motsvarande tjänst, dvs färdigpackade och hemkörda matkassar.

Tyvärr har jag blivit alltmer negativ till Matse den senaste tiden. Jag hade hoppats en del på att de nya ägarna skulle ge en hint om vad som ligger i korten framöver. I nuläget är det klart vem som tillförde 25 av de 100 MSEK, nämligen Prioritet Finans. Det är förvisso kul att det investerare som tror på företaget, men Prioritet Finans i sig är inte så intressanta som ägare. Jag tror inte att Prioritet Finans kommer att vilja vara speciellt involverade i bolaget och jag tror t ex inte att man kommer att vilja ha en representant med i styrelsen. Prioritet Finans är som jag ser det alltså en ägare som skiljer sig ganska ordentligt från familjen Brandberg. Värt att notera är att Matse faktiskt inte skickat ut någon pressrelease om Prioritet Finans. Hur som helst, pengar behövs och alla ägare måste inte vara involverade.

Jag hoppas att det relativt snart ska komma någon form av pressrelease från Matse om samarbeten kring deras logistiklösning och att det skall få fart på kursen. En annan nyhet jag hoppas på är information om vem som har gått in med pengar förutom redan kända Prioritet Finans. Om kursen hoppar upp ett par snäpp så är det möjligt att jag säljer av en del.

Förutom att minska i Matse så kommer jag nog att minska en del i Nordea när tillfälle ges. En anledning till att jag kommer att minska i Nordea är att jag känner mig tveksam i ljuset av de uppgifter som kommit fram i SvDs granskning. Jag har även köpt en mindre post i HM och lite aktier i Arcoma och Deflamo. De tre nya är alla väldigt små poster och det är möjligt att jag gör mig av med dem bara den anledningen.


08 juni 2016

Matse: Prioritet Finans går in som ägare till 10%

Idag blev det klart vem en av de nya ägarna är i Matse. Det är Prioritet Finans som har gått in med pengar i samband med den senaste nyemissionen och nu kontrollerar runt 10% av bolaget.

Nils Wiberg som är VD och grundare till Prioritet Finans verkar vara nöjd med investeringen och pratar om att han tror att mat på nätet är framtiden, men så mycket mer konkret kom det inte i samband med att man gick ut med pressmeddelandet. Man ska inte överdriva kursrörelser i bolag som Matse med väldigt låg omsättning, men dagens nedgång på runt 10% är förmodligen triggat av att en och annan blivit fundersam kring ägarbilden. Det ser man även i de få kommentarer som har kommit i olika börsforum.

Ibland är det dock mer intressant att läsa vad som inte skrivs. I samband med att familjen Brandberg gick in i bolaget under förra året så var man glad från Matse:s sida att man fått in pengar från en investerare som kan bidra till att skapa ett framgångsrikt företag. Jag har inte läst några liknande uttalanden i detta fall.

Det är egentligen fel att döma någon utan att ha riktigt på fötterna, men ska man skapa ett framgångsrikt investmentbolag så är förtroende av stor vikt. Prioritet Finans har inte ett fläckfritt rykte och det känns inte helt bra. Det är förvisso rakryggat att inte gå in med pengar via något nybildat bolag som inte är uppenbart kopplat till Prioritet Finans utan att man är tydlig från vem pengarna kommer.

Förutom att man har fått in en ägare som har 10% med skumraskstämpel så kan man också undra om det finns några andra planer från Wibergs sida. Ser Wiberg några synergier mellan Prioritet Finans och Matse eller är det en ren finansiell placering från Wiberg?

I Breakits artikel som finns tillgänglig via länk nedan så står det att Prioritet Finans stått för en fjärdedel av nyemissionen. Jag tror, som jag tidigare skrivit, att familjen Brandberg är en av de befintliga ägarna som varit med i nyemissionen, men knappast för samtliga övriga tre fjärdedelar. Förmodligen kommer det alltså att presenteras ytterligare nya ägare inom kort.

Inte direkt kopplat till investeringen som sådan, men jag kan inte riktigt förstå varför Nils Wiberg vill posera med en liten hund. Mina tankar går direkt till Bond-skurkar. Kanske är det Nils sätt att ge alla som kallar hans affärer för skumraskaffärer en gliring, kanske vill han bara passa på att visa sin hund.
 
Länkar:
http://www.breakit.se/artikel/3975/prioritet-finans-kliver-in-i-mat-se-koper-tio-procent

http://www.svt.se/ug/20111018130920_stjarnsponsor_gor_affarer_med_grova_ekobrottslingar

02 juni 2016

Matse: Vad driver kursen och vad hände med konvertibellånen?



Jag använde mig av DI Trader för att få fram mäklarstatistik för Matse. Det är lite intressant att se att SEB står för merparten av köpandet idag, även om det är väldigt låga nivåer. En annan iakttagelse är att det är inte bara småsparare via Avanza och Nordnet som står för köpandet längre utan det är en del andra aktörer som även börjat handla. Inga större slutsatser kan dras som jag ser det.

Majstastitiken kom in relativt svagt, +36% på utveckling per leveransdag. Det är ingen katastrof och inom ramen för vad man kan förvänta sig, men det hade varit kul att se att någon av regionerna lyfte från de inarbetade nivåerna. Göteborg taktar runt 15 MSEK per månad, Stockholm runt 6 MSEK per månad och Malmö runt 1 MSEK per månad. Så har det varit mer eller mindre hela året. Jag tror att man kommer att komma med lite nyheter under andra halvåret som kan lyfta omsättningen. Då tänker jag inte på bakluckeleveranser eller liknande som förvisso är intressant i ett längre perspektiv och som skapar uppmärksamhet, men som inte kan driva så mycket omsättning. Det är två saker som jag tror hade kunnat driva omsättningen - 1) lojalitetsprogram och 2) storpack till bra pris.

Vad gäller lojalitetsprogram så hade det varit en idé som jag ser det att slänga med en biobiljett till alla som handlar för 5000 SEK eller 50 SEK i rabatt till alla som twittrar ut en bild på en Matse-bild eller liknande. Jag tycker att man gör för lite för att driva omsättning. Förmodligen beror det på att man vill hålla kostnaderna i schack, vilket väl i och för sig är bra, men det är viktigare att driva omsättning i min bok.

Ett annat problem med Matse är att man uppfattas som dyrare. Om man räknar in tiden det tar att handla en helg på ICA eller Coop så kan man naturligtvis komma till en annan slutsats, men de flesta kollar nog stint på priserna och jämför dessa rakt av. Ett sätt att komma åt fler kunder skulle kunna vara att ha mer storpack, tex superbra pris på 12 flaskor mineralvatten eller riktigt bra pris på blöjor eller riktigt bra pris på kvarg eller någon annan träningsdietprodukt.

Även om jag gärna hade sett att omsättningen hade stigit snabbare så måste jag ge ledningen att de har rätt bra koll på sin marknad. De prognosticerade 73 MSEK förra kvartalet och landade väldigt nära, lite över om jag minns rätt. Man har prognosticerat 71 MSEK för innevarande kvartal, om jag minns rätt, och sett till de två första månaderna så kommer man nog att landa nära. Man har bra koll med andra ord och att man inte växer mer beror inte på att man inte kan utan att man valt en medelväg mellan kostnadskontroll och tillväxt, tror jag i alla fall.

Jag hade väntat mig att man skulle få någon information om konvertibellånen. Lösendagen var den 31 maj och som jag läser pressreleaserna kring dessa så var inte inlösen en möjlighet utan något som skulle ske. När jag läser pressreleasen kring nyemissionen så verkar så inte vara fallet utan där verkar det som att konvertibellånen skall fortsätta löpa, vilket är lite märkligt. Jag hoppas att konvertibellånen löses och att det inte finns någon icke-kommunicerad klausul i avtalet med storägarna. Förmodligen kommer det snart klargörande information om konvertibellånen.

Förutom konvertibellånen så är jag också inte helt bekväm med att det är så mycket hemlighetsmakeri kring vem som är ägare. Jag inser att Matse inte har gjort något fel utan att det är jag som är ovan att äga aktier i bolag där ägarbilden inte är fullt ut transparent. Det är också sant att säga att jag inte tidigare har lagt så mycket tankemöda på ägarbilden i något av bolagen som jag har ägt aktier i. Förr eller senare så kommer man nog få information om vem som var med och gick in med 100 MSEK och kanske även information om vem UBS-ägaren är.

På tal om annat, så läste jag idag att Mellby Gård, dvs Rune Andersson med familj, skulle gå in en stor del av Academedia. Det tycker jag är intressant och det gör mig intresserad av att titta närmre på bolaget.

01 juni 2016

Arcoma: Lite spänning in i portföljen

Jag har den senaste tiden tittat lite på småföretag som skulle kunna stå inför ett intressant skifte. De jag har tittat på är Arcoma, Deflamo och Serstech. Alla tre är förhållandevis okända, men det finns en del småsparare som skriver en del om bolagen och som tror på bolagen.

Alla tre bolag är små bolag med börsvärde runt 50 MSEK eller mindre. För att vara mer specifik så har Arcoma ett börsvärde runt 50 MSEK och Deflamo och Serstech runt 30-35 MSEK. Alla tre bolag har haft det ganska motigt och under ganska lång tid också. Som en effekt av att det har varit motigt så handlas bolagens aktier på låga nivåer, vilket på inget sätt innebär att det är köpvärt.

Hur som helst, under dagen så slängde jag in en köporder på Arcoma och jag fick en del av de aktier som jag hade tänkt mig. Det är möjligt att jag köper på mig lite mer, men det kan också bli så att jag gör mig av med de få jag fick.

Arcoma kan vara  intressant eftersom de har en historik och en fungerande verksamhet. Man är dessutom verksam inom ett intressant segment - digital röntgenutrustning - och säljer till stora etablerade spelare. Man verkar ha bestämt sig för att gå från att vara ren OEM-leverantör till att verka som OEM-leverantör och sälja under eget varumärke. I mina öron låter inte detta klockrent och jag skulle kunna förstå om Canon mfl ställer sig tveksamma till att köpa av en leverantör som också är åtminstone till viss del en konkurrent. Det kan dock finnas bra skäl, tex att man säljer som OEM inom vissa segment och under eget namn inom segment där OEM-kunderna inte är verksamma, men jag har inte riktigt förstått hur man har tänkt sig.

Q1-resultatet var en riktig kalldusch och det har satt sina spår i aktiekursen. Försäljningen gick ner med 50% jämfört med samma period förra året. Jag vet inte om det var ett resultat av försäljningsminskningen eller om det fanns andra skäl, men hur som helst har VDn fått gå och en ny VD, Mikael Högberg, presenterades nyligen.

På styrelsefronten hittar man bland annat Yvonne Mårtensson som ledde Cellavision under många år och som i alla fall jag tror har stor del i den fina resa som Cellavision har gjort. Tyvärr äger varken hon eller så många andra personer i styrelsen några större mängder aktier, men väl några optioner. Det är ingen fördel, men heller inte en "no go" för min del.

Jag tror att Arcoma är inne i en tuff period, men jag tror att man kan få skutan på rätt köl. VD-bytet skulle kunna vara en del i ett sådant skifte.

Nedan finns en intervju med den avgående VDn Jonas Salomonsson:



Jag får återkomma med mina tankar om Serstech och Deflamo.

För övrigt så fortsatte medvinden på börsen för Matse idag. Det är glädjande.