30 september 2014

Multiq-ordertorkan är över

Idag kom en trevlig pressrelease från Multiq:

FÅR ORDER PÅ DIGITALA SKYLTAR VÄRD 4,6 MLN KR (Direkt)
https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/09/30/multiq-far-order-pa-digitala-skyltar-vard-46-mln-kr.html

Det skall bli intressant att läsa Q3-rapporten för att se hur mycket de omsätter månader när det kommuniceras ut få ordrar. Det skulle kännas välidgt bra om det visar sig att man säljer en hel del mindre lösningar som inte når upp till ordervärdet som ger en pressrelease. I mina ögon verkar det som att man har satt en gräns vid 1 MSEK för när man släpper pressrelease.

Jag har i nuläget inga planer på att fylla på med Multiq-aktier utan jag behåller den lilla post som jag har tills vidare. Förhoppningsvis kommer inte Q3 att vara så fasanfullt illa som många tror och då kanske man kan få ett litet ryck uppåt i aktien.

28 september 2014

Matse: Omsättningen för Q3 tror jag landar på 26 MSEK

 
Jag kom att tänka på att man in introduceringsprospektet angav intäktssnitt per dag och månad för 2013. Det är naturligtvis intressant information och om man kombinerar denna information med att man faktiskt vet tillväxten för både juli och augusti i år så kan man skapa sig en hygglig uppfattning om vad man nådde för försäljning under dessa månader.

 

Förmodligen skulle man landa på 196 kSEK/dag/mån för juli och runt 400 (185kSEK*118%) (Bilden ovan blev tyvärr lite fel) för augusti, vilket sammantaget ger ungefär 600 kSEK. Omsättningen på 20 MSEK för Q4 2013 motsvarar runt 860 kSEK i summerad intäkt per dag och månad. (Det får bli lite lattjo enheter)

September förra året landade på 270 kSEK/dag/mån. Vid ingen tillväxt alls så skulle det innebära att man stannar på en omsättning på 20 MSEK för Q3 2014, men det känns inte troligt naturligtvis. Om man istället tror på en omsättning på 100% skulle siffran för hela kvartalet vara 1140 kSEK(600+270*2), vilket skulle innebära en omsättning på 26,5 MSEK.

Det skall sägas att jag har inte tagit hänsyn till att det kan eventuellt vara olika många vardagar de olika åren. Eventuellt kan det göra skillnad.

 
 
En omsättning på 26,5 MSEK för Q3 skulle vara OK med tanke på att juli uppenbarligen är en tuff månad för mat-e-handlare, men det skulle behövas en högre växel för att komma ikapp mathem som tuffade in runt 250 MSEK under 2013 i omsättning.
 
Eftersom mathem redan gått ut och pratat om att man eventuellt vill notera så skulle man kunna gissa att man under 2014 gärna ser att förlusten minskar och kanske att man kan visa svarta siffror under nästa år, eller t o m nästa halvår, så att bruden är klädd inför noteringen. Mathems utveckling känns inte helt bra.


Spännande Q3-rapporter

Jag är inte särskilt förtjust i att kalla aktier för kryddor för det stämmer dåligt överens med hur jag ser på aktieinvesterande, men om nu några av mina aktier skulle kunna kallas kryddor så borde det vara matse och multiq. Båda har en hel del att leva upp till, men om man gör det så kan det bli roligt för aktieägarna (och naturligtvis finns även det motsatta alternativet).

Både multiq och matse Q3-rapporterar i november, matse den 26 november och mutltiq den 13 november. Det skulle inte förvåna mig något oerhört om matse aviserar en nyemission i samband med Q3-rapporten, men det kan också bli en ganska obemärkt tillställning där man redovisar siffror som man går att gissa sig till med hygglig precision baserat på månadsrapporteringarna.

Vad gäller Multiq kommer det framförallt att handla om hur dåligt Q3-resultatet är. Om det bara är dåligt eller jättedåligt så kanske marknaden kommer att ta detta som ett tecken på att även om inga ordrar annonseras så finns det lite att göra. Om det är katastrofdåligt, dvs knappt någon omsättning alls, så kommer förmodligen marknaden att bli tveksam till att det verkligen är en vändning på gång och handla ner kursen. Tyvärr kan jag inte säga att jag känner mig speciellt trygg i att det bara kommer att vara ett dåligt eller jättedåligt kvartal.

Innan kvartalsrapporterna kommer matse, om man är lika snabba som de brukar, att redan på onsdag presentera sin augustisiffra, förhoppningsvis en siffra som ligger en bit över 100% tillväxt.

Multiq kommer förhoppningsvis att få in nåon stororder innan sin Q3-rapport, men det har sett trögt ut en längre period nu.

24 september 2014

Matse:s marknad växer bra

Handelns utredeningsinstitut (HUI) visar varje kvartal siffror på tillväxten för middagslösningar och lösplock, till vilket matse och mathem måste räknas.

Det var föga förvånande fina siffror, hela 55% tillväxt för lösplock. Naturligtvis finns det inprisat en bra tillväxt i matse:s kurs och visst kostar det på att växa, men så länge marknaden växer och matse med den så kan det vara OK.

Länk till rapporten: 
http://www.hui.se/nyheter/d-food-index-q2-2014

För övrigt så kan man numer se transaktioner på matse:s sida, under finansiell information. Två storägare, styrelseordföranden själv Ludwig Mattson och Kimmo Björnsson från ledningsgruppen, har båda ökat sina redan stora innehav. Förmodligen skall man inte dra för stora växlar, men det är i alla fall inte dåligt.

När jag ändå är inne på matse så fick jag hem en tidning från mathem i brevlådan. Typisk redaktionell reklam där olika kockar ger sina tips medan mathem sticker emellan med lite tips om vad man kan köpa hos dem (förmodligen helt rätt typ av reklam). Hur som helst, på någon av de sista sidorna så blir inköpschefen intervjuad och där säger han att man dubblar omsättningen varje år. Det är lite intressant som jag ser det (även om man får ta det för vad det är). En dubblad omsättning för mathem skulle innebära runt 500 MSEK för 2014 och 1 000 MSEK för 2015. Det är ganska bra siffror, men med nackdelen att matse riskerar att hamna rejält på efterkälken eftersom man aviserat att man sikter på 400 MSEK under 2016. Att vara näststörst är inte bra. Jag har för mig att man från matse:s håll har varit ganska klara över att man siktar på att vara etta. Lite smolk i bägaren finns det alltså.




16 september 2014

Portföljen i stort

Den som följer bloggen vet att jag har köpt på mig en del Avanza Zero den senaste tiden. I nuläget består portföljen av omkring 60% Avanza Zero. Andra stora innehav är Skanska, Matse Holding och Investor. Mindre innehav är Lundbergföretagen, Nordea och Multiq.

Anledningen till att jag har valt att köpa på mig mer och mer Avanza Zero är att jag har svårt att få tiden att räcka till att göra ordentliga analyser eller hålla mig uppdaterad. Andra anledningar är naturligtvis riskspridning och att det på senaste tiden varit svårt att hitta intressanta bolag att investera i.

Matse Holding är väl stort i nuläget, knappt 10%, efter att jag köpt på mig både i ISKn och depån. Det kom in bra statistik för augusti och det kom även in en köprekommendation från Börsveckan, men något lyft för aktien blev det inte. Jag kan inte säga att jag tycker att det är konstigt, men jag hade heller inte blivit förvånad om Börsveckan-analysen lyft kursen någon krona. Om kursen hade hoppat upp hade jag förmodligen lättat något, som jag tidigare aviserat. Det känns inte otroligt att man väljer att ta in mer pengar i en nyemission för att kunna skynda på tillväxten ytterligare, tex för att starta upp ytterligare en site.

Vad gäller Multiq så kom det en mindre order i september till slut, men allt pekar nu på att Q3-rapporten kommer att vara långt ifrån lika bra som Q1- och Q2-rapporterna. Till viss del är detta nog inprisat och det skall bli intressant att se hur dålig Q3 blir och hur marknaden reagerar. Om det skulle visa sig att Q3 inte är så katastrofal trots alls så kanske jag väljer att göra mig av med innehavet. Jag tror på digital signage, men jag känner mig inte helt bekväm med att det svajar något otroligt mellan de olika kvartalen. Vi får se.


04 september 2014

Idag slog jag till på Multiq

En del av de pengar som frigjordes i samband med försäljningen av Holmen använde jag för att köpa några Muliq-aktier. Tyvärr gick bara en del av min köporder igenom så jag kommer att försöka fylla på med ytterligare imorgon. Det skall bli en intressant resa. Förhoppningsvis kommer det snart att dimpa ner en pressrelease om ytterligare försäljningsframgångar. Om det inte kommuniceras ut några order under september så kan det bli en mindre rolig Q3-rapport, men med två starka kvartal i ryggen så finns det lite marginaler för mindre roliga kvartal, bara de inte är katastrofala.

03 september 2014

Multiq

Ett företag som jag sneglat lite på den senaste tiden är Multiq. Det är egentligen inte min kopp te och lite för mycket risk för min smak, men ett börsvärde som är ungefär detsamma som omsättningen och en del positiva nyheter kring bolaget den senaste tiden gör att det känns lockande. En som skriver en del om Multiq är Fritz the Cat, se tex hans senaste kommentar kring den relativt färska Q2-rapporten.

Värderingen av Multiq är låg sett till nyckeltal, tex, som sagt, P/S runt 1, och ibland när man läser inlägg om net-nets så dyker bolaget upp. Nyemissioner mm gör dock att många förhåller sig skeptiska och detta har naturligtvis pressat kursen.

Idag poppade kursen upp 12% till 0,84. Det är absolut låg omsättning och man skall inte dra för stora växlar på att kursen tar ett skutt på detta sätt, men det är ändå intressant att notera. Möjligen kan Q2-rapporten vara startskottet för en omvärdering av bolaget. Vi får se.

02 september 2014

Matses augustistatistik

I vanlig ordning har Matse presenterat sin månadsstatisk. Det var munter statistik för augusti. Man växte med 118% jämfört med augusti 2013. Juli växte man med 96%. Intressant i sammanhanget är att augusti 2013 var ca 50% bättre än juli 2013 om man tittar i prospektet som släpptes i samband med noteringen (sid 11, intäktssnitt/dag/månad). Q3 2013 omsatte man enbart 13 MSEK. Baserat på statistiken för juli och augusti känns det fullt rimligt att man kan komma upp i det dubbla för Q3 2014, dvs 26 MSEK, kanske t o m 28-29 MSEK. Räknat på 26 MSEK för Q3 och att Q1-Q2 summerade 53 MSEK hamnar man på 79MSEK för Q1-Q3. Med dessa siffror skulle nolltillväxt för Q4 räcka för att man skall hamna på 100 MSEK i årsomsättning. Räknat på en tillväxt på 100% för Q4 så hamnar man istället på 120 MSEK.

Det är möjligt att mitt sifferdribblande inte var helt lätt att följa, men jag tror att ett rimligt antagande är att omsättningen för helåret hamnar på 120 MSEK, vilket skulle innebära att man ungefär dubblar från 2013 till 2014. Eftersom Stockholm kom med först Q2 2014 så skulle en rullande tolvmnånaders hamna högre än så, förmodligen runt 135 MSEK.

Att man växer är centralt för verksamheten, men naturligtvis gäller det att kunna växa utan att dränera kassan. Q3 var ett svagt kvartal under 2013 och förmodligen kommer det att bli så även under 2014. En del av de kostnader som man har haft för uppstarten av Stockholm under Q2 kommer man förmodligen att slippa, men om kassaflödet inte bättras under Q3 så finns det anledning att vara lite orolig, som jag ser det.

Värt att notera från konkurrenterna är att Linas matkasse har lanserat Linas matbutik. Det är positivt. Det visar att det finns andra som ser möjligheter och som kan se till att fler väljer att handla matvaror via nätet istället för fysisk butik.