26 april 2011

SCA - påfyllning

SCA rapporterar på fredag och det kommer inte att vara klang och jubelsång. Det är känt, inprisat och kompenserat i kursen. Förklaringarna är att kronan är stark och råvarupriserna har klättrat. Kimberlay Clarke släppte sin rapport härom dagen och slutsatserna man kan dra av den är att det är tuffa tider, men, som sagt, det är välkänt.

Eftersom SCA är ett välskött bolag som säljer till stor del konjunkturokänsliga produkter och har dolda värden i form av skog och varumärken samt att delarna inom företag är värda mer var för sig än tillsammans så tyckte jag att det var läge att slå till idag. Aktierna trillade in för 94,55 SEK och SCA är numer mitt näststörsta innehav (Tele2 är nummer ett och är dubbelt så stort som SCA-innehavet).

Jag har en del torr ammunition (pengar stående) som jag skulle kunna använda för ytterligare köp, men jag är lite tveksam. SCA har problem och värderas därefter. Det finns ingen direkt trigger som skulle kunna få bolagets värdering att sticka upp snabbt. En sådan skulle vara att man bestämt sig för att sälja förpackningsverksamheten, men det tror jag inte att man kommer att göra inom den närmsta tiden.

Min slutsats är att SCA handlas till ett bra pris, men givet att villkoren är tuffa för bolaget för närvarande och att jag redan har en hel del aktier gör att jag troligen inte kommer att satsa mer pengar. Å andra sidan så tycker jag att SCA, möjligen tillsammans med Telia Sonera, är ett av de mest prisvärda bolaget för tillfället.

23 april 2011

Evinnerligt trött på SAAB-affären

Jag tillhör skaran människor som kastar sig över ekonomitidningar när tillfälle ges. Det kanske verkar märkligt i mångas ögon, men jag tycker att affärsrelaterade nyheter är bland det mest intressanta att läsa, i synnerhet nyheter som rör företag som man har en eller annan relation till. Eftersom jag lägger ganska mycket tid på att läsa så har jag på många sätt byggt upp "relationer" till väldigt många företag. Det finns dock ett företag som står mig upp i halsen och som jag helst inte vill se mer av över huvud taget - SAAB.

Varje dag cirkulerar det nya lösryckta nyheter om Muller, Antonov och alla långivare. Eftersom svenska skattebetalare är en av långivarna och SAAB är ett välkänt bilmärke så finns det naturligtvis ett intresse, men jag är så förbaskat trött på att alla rykten tar upp varenda förstasida dag efter dag. Det känns även ganska märkligt i mitt tycke att affärsplanen som låg till grund för lånen inte uppfylls och att Antonov, som enligt långivarna skulle hållas utanför affärer, hela tiden haft ett finger med i spelet genom att ha lånat ut pengar till Muller. Jag tycker att hela affären känns som en fars och jag tror inte att firma Muller & Antonov kan vända det krisande bilföretaget. Min enda förhoppning är att staten håller hårt i slantarna och att det inom kort kommer att finnas annat att läsa om.

22 april 2011

Avstämning mars

Jag upptäckte precis att jag missat att göra avstämning för mars månad. Något sent, men likväl, nedan följer en kort sammanställning av förra månadens affärer:

1 mars sålde jag mina AXIS-aktier för 135 SEK. Inköpskursen var strax över 90 SEK om jag inte minns fel och det blev med andra ord en bra affär. Naturligtvis (som disktueras i förra inlägget) så borde jag sett i backspegeln väntat med att sälja eftersom utvecklingen för aktien varit fortsatt stark. Samma dag sålde jag även en del av mina Cellavision för 11,70 SEK samt att jag gjorde en snabb trade med BULL OMX X3 H som genererade en liten vinst.

2 mars så köpte jag ett par HM-aktier för 203,30 SEK efter att jag tyckt att kursen känts väl pressad. Samma dag passade jag på att köpa CDON-aktier för 30,00 SEK.

3 mars sålde jag ytterligare Cellavision-aktier för 11,90 SEK.

4 mars gjorde jag en affär med BULL OMX X3 H som genererade en liten vinst samt att jag köpte på mig fler Tele2-aktier i två omgångar, dels för 140,50 SEK, dels för 141,10 SEK.

7 mars ökade jag i HM för 207,10 SEK efter att aktien börjat röra sig i rätt riktning. Fler CDON trillade in för 29,50 SEK och jag fyllde på med ännu fler Tele2 för 136,40 SEK.

15 mars så köpte jag på mig ytterligare Tele2 för 131,10 SEK.

16 mars så minskade jag ytterligare i Cellavision för 11,30 SEK. Hela CDON-innehavet såldes för 30 SEK efter att reaktionen uppåt som jag hoppats på uteblivit. (Det skulle visa sig att det dröjde lite längre innan den kom)

29 mars så köpte jag Kinnevik för 143,60 SEK efter att jag läst om dem i Aktiespararen. Det är inte otänkbart att jag ökar ytterligare i bolaget inom kort. Det känns betydligt mer spännande med Kinnevik än t ex Investor som allt som oftast kommer ut som en besvikelse.

30 mars köpte jag på mig fler SCA-aktier i två omgångar, 102,20 SEK respektive 101,90 SEK. Jag trodde att det skulle vara en god idé att köpa innan utdelningen (på 4 SEK), men det har visat sig att så var inte fallet. Just nu handlas aktien för drygt 95 SEK. Jag har skrivit ett inlägg om att aktien ser billig ut och det känns det onekligen som, men jag kommer nog inte att gå in med mer pengar i bolaget. Det finns andra bolag med bättre vind i ryggen som troligtvis är bättre investeringar, åtminstone på kort sikt.

Jag funderar som sagt på att öka i Kinnevik för tillfället. En annan tanke är att köpa någon börshandlad fond som följer index, mest i brist på egna idéer.

Många f d aktieinnehav pinnar på bra

Jag släppte mina AXIS-aktier innan bolaget drämde till med en rapport som var bra på alla punkter. Min säljkurs landade på 135 SEK och nu ett par veckor senare är kursen uppe på runt 150 SEK. Att kursen har gått upp efter att jag har sålt förändrar inte att jag har gjort en bra affär, men är det någonting som jag skall ta med mig så är det att inte släppa bolag som har vind i ryggen. Anledningen till att jag sålde var att bolaget idag har en ganska hög värdering. I kursen ligger det att marknaden skall växa ordentligt (vilket den med all sannolikhet kommer att göra eftersom övergången från analog teknik till digital teknik känns ganska självklar), att AXIS skall behålla sin position som ledare inom nischen (kanske inte lika självklart med tanke på att man konkurrerar med ett antal stora asiatiska jättar) och att lönsamheten skall fortsatt ligga på höga nivåer. Rapporten som släpptes nyligen bekräftar att AXIS lever upp till de högt ställda förväntningarna, men det finns inte mycket utrymme för misstag med dagens värdering. Min timing var inte perfekt, men jag tycker inte att bolaget känns köpvärt på dagens nivåer. Det är för populärt för tillfället.

Ett annat f d aktieinnehav som pinnar på ordentligt är CDON. Jag hoppade senast av på 30 SEK efter att kursen hoppat runt 30 SEK-strecket ett tag. Efter att jag sålt har det varit riktigt bra drag i aktien och nu handlas den för 37-38 SEK om jag minns rätt. Det finns stora värden i bolaget och de är duktiga på att göra reklam för sig. Heppo-annonser syns lite överallt på nätet och jag tror att man ganska snabbt kan få rätt så bra ruljans på många av sina nya områden. Min farhåga att CD-skivorna skulle vara svåra att ersätta med andra intäktskällor kanske var väl nojjigt. Jag tycker bra om CDON och det är inte omöjligt att jag hoppar på igen, men först måste jag svälja att jag missat en bra uppgång i aktien :)

Ett tredje aktieinnehav som jag ordat mycket om är Cellavision. Eftersom jag inte blev så imponerad av deras Q4-rapport valde jag att minska något. Det var inte så bra gjort sett i efterhand eftersom att aktien har stuckit upp från 11-12 SEK till 13-14 SEK, ganska många procent med andra ord. Bolaget är väldigt intressant och jag tror mycket på deras produkter. Manuell blodanalys känns inte som framtiden, vilket gör att Cellavisions apparater kommer att leta sig in på många sjukhus. Inträdesbarriären är nog förhållandevis hög för nya aktörer, dels är branschen sådan att man inte vill chansa på något osäkert kort och dels så verkar tekniken var avancerad i mina ögon. Jag hoppas att man under de närmsta åren kan komma fram till en modell där man tjänar bra med pengar på instrumenten, tex genom att man kan sälja mjukvaruuppdateringar eller annan form av återkommande intäkter.

13 april 2011

SCA ser billig ut

Det är gäckande med ett företag som SCA som i mitt tycke oftast ser billig ut, men som aldrig lyckas tvätta av sig tråkstämpeln och aldrig riktigt lyfter. Det finns bra anledningar till att SCA är "billig" för tillfället. Dyr el och dyr olja är knappast någonting som spelar SCA i händerna. En stark krona är heller inte helt bra för ett företag som har en hel del kostnader i svenska kronor. Ständiga problem med dåliga marginaler inom en del av affärsområdena gör heller inte saken bättre. Kort sagt, det finns anledningar till att SCA inte utvecklas uppåt i racerfart.

Trots att jag alltså oftast lyfter fram SCA som en bra placering och trots att det på senare tid inte var särskilt svårt att hitta bättre placeringar så tycker jag faktiskt ännu en gång att aktien ser billig ut. För närvarande handlas aktien runt 96 SEK, vilket bör innebära en direktavkastning på runt 4%, kanske t o m drygt 4% om man skall tro på bolagets historiska direktavkastning. Lägg därtill att mycket är dåligt för tillfället, vilket man kan se som att nedsidan är begränsad. (Alternativt, om man tror på ytterligare höjda olje- och elpriser, fortsatt marginalpress etc så blir naturligtvis slutsatsen en annan.) Utöver det så finns det en styckningspotential i bolaget - delarna är värda mer för sig än tillsammans. Hygiendelen med varumärken som t ex Libero skulle förmodligen prissättas ganska annorlunda om denna del var särnoterad. Att SCA skall styckas är dock allt annat än nytänkande hos SCA-aktieägare. Bolaget har dock hittills visat lite intresse för att dela upp och det är inprisat i kursen.

Jag funderar på att köpa på mig ännu mer aktier i SCA trots att jag redan sitter på ganska många. Det är ett tråkigt bolag som inte ofta bjuder på överraskningar som får kursen att hoppa upp, men det finns värden i bolaget (skog, varumärken etc) som gör värderingen attraktiv. Lägg därtill att SCA är det mest osexiga och tråkiga man kan äga så behöver inte företagsledningen göra något supercrazy för att marknaden skall bli förvånad. För att vända på steken, vad SCA skulle kunna göra för att bli en mer tråkig aktie har jag svårt att komma på faktiskt. Om någonting händer så kommer det med andra ord förhoppningsvis att få marknaden att reagera positivt.

Det är möjligt att SCA är en väl defensiv aktie och att det finns bättre köp, men det är inte omöjligt att jag slår till likväl. Om aktien sticker upp till runt 102-103 SEK så kommer jag nog att sälja om jag nu väljer att fylla på med ytterligare aktier.

Charlie

AXIS överraskar

AXIS är tidigt ut att rapportera för Q1. Rapporten kom in högt över förväntningarna och det egentligen enda smolket i bägaren är att produktionen kommer att påverkas av katastroferna i Japan på grund av att många underleverantörer har sina fabriker där. Egentligen har företaget kommunicerat ut detta sedan tidigare och det är även känt för de flesta att många kamerakomponenter tillverkas i just Japan. Inte mycket nytt under solen med andra ord. Bolaget vill inte närmare precisera omfattningen som komponentbristen kommer att få, vilket delvis säkert kan förklaras med att man inte helt och hållet själv kan göra så bra prognoser. Underleverantörerna försöker troligtvis att göra sitt bästa för att inte skrämma bort kunder till andra leverantörer. Med andra ord, det kommer att bli komponentbrist och AXIS kommer att påverkas, inte helt otänkbart mer än vad marknaden tror. Effekten syns inte i Q1, vilket kanske en del förbiser.

Trots allt är komponentbristen i det stora hela endast ett litet hack i en imponerande tillväxtkurva. Företaget visar att man har en stark ställning på marknaden, vilket får till effekt att man kan växa i takt med marknaden trots att man tävlar mot namnkunniga konkurrenter som t ex Panasonic. Tillväxten går heller inte ut över vinsten. Marknadsledare, hög tillväxt, bra vinster - det är vad Robert Koch skulle kalla en "star business".

Den trogne läsaren vet att jag sålde mina aktier i bolaget för 135 SEK efter att Ragnhild Viborg skrämt upp mig. (Jag blir ofta uppskrämd av henne). Även om kursen för tillfället letat sig upp till 145 SEK så håller jag det inte för omöjligt att det kan komma lite vinsthemtagningar och möjligen mindre positiva klargöranden om komponentbristen som tillfälligt kan pressa tillbaka kursen, möjligen till 130-135 SEK.

Charlie

09 april 2011

Tankar om pågående orosmoment

Jag har tyvärr inte haft så mycket tid de senaste veckorna till att fördjupa mig i ekonominyheter, men ett litet öga har jag naturligtvis haft. Vad man kan konstatera är att katastroferna i Japan inte oroar marknaden nämnvärt och att kriget i Libyen inte heller oroar nämnvärt. Eurokrisen verkar inte heller den vara någonting som man ligger vaken och tänker på, trots att Portugal till sist var tvunget att kasta in handduken. Till viss del känns det som att man har tröttnat på att vara pessimistisk och lyfta varnande fingrar. Efter sol kommer regn och i fallet men marknaden, som består av människor, känns det som att man ibland tröttnar på regn och kollektivt bestämmer sig för att det är dags att solen tittar fram.

Naturligtvis finns det andra förklaringar till att ovan nämnda orosmoln inte längre lägger sordin på stämningen. Japans problem är stora, men hela Japan är inte drabbat och många företag har faktiskt viss beredskap för situationer där leverantörer inte kan fullfölja så som bestämt. Visst kommer katastroferna i Japan att få effekt, men det kommer att vara en begränsad effekt. Kanske kommer ett litet företag som Cellavision att bli förhållandevis hårt drabbat eftersom det finns en risk att ett så pass litet företag kan ha mindre krisberedskap än ett större företag med kännbar komponentbrist som följd. Även AXIS har medgett att katastroferna kan komma att få effekt för bolaget.

Krisen i Libyen och andra delar av arabvärlden gör att oljepriset blir lite högre än vad det annars skulle vara. Det missgynnar naturligtvis bolag som måste ha olja för att kunna producera och gynnar oljebolag. Min gissning är att krisen i Libyen ganska snart kommer att vara överspelad. Oljepriset kommer förmodligen att vara fortsatt högt och jag skulle gärna vara med på ett hörn, men oljeindustrin är inte lätt i mitt tycke. Ett exempel på att oljeindustrin kan vara svår är skattesmockan som Enquest åkte på för ett tag sedan. Bolaget kan naturligtvis fortfarande vara intressant att investera i, men just att förutsättningarna i grunden kan förändras från en dag till en annan gör mig försiktig till att investera.

Vad gäller Portugal så tror jag att marknaden till viss del andas ut. Att Portugal faller spelar inte så stor roll. Om Spanien hade fallit hade det däremot känns i Eurozonen, men om man skall titta på de räntor som Spanien för tillfället kan låna till så är situationen hyggligt under kontroll. Spanien kommer nog inte att behöva be om nödlån. Spänningarna i Eurosamarbetet finns naturligtvis kvar och samarbetet kommer fortsatt att knacka i fogarna med vissa länder som går som tåget och andra länder som fuskat sig in i samarbetet.

Oavsett ovanstående problem så spelar förmodligen stigande räntor (både i Sverige, men även i Europa), stark krona och högt oljepris större roll för den svenska börsen. Tillsammans kan dessa tre faktorer, som är kopplade till varandra och till viss del till problem ovan, ha en dämpande verkan på börsen under resten av året.

02 april 2011

Påfyllning SCA

SCA kommer att dela ut 4 SEK de närmsta dagarna. Eftersom kursen är förhållandevis tillbakapressad (handlas runt 102 SEK) så valde jag att fylla på med ett antal ytterligare aktier. Aktierna trillade in i torsdags för 102,20 SEK och 101,90 SEK. Om det visar sig att kursen snabbt letar sig upp mot 102 SEK efter utdelningen är det möjligt att jag säljer av en del av innehavet och för över pengarna till någon aktie som ännu inte delat ut, möjligtvis Kinnevik som jag har för mig delar ut ett par dagar efter SCA.