24 juni 2009

De största innehaven

I ett tidigare inlägg pratade jag om mina största innehav. En del av innehaven har blivit lite större än andra efter de senaste påfyllningarna. I förrgår köpte jag på mig fler aktier i Investor och Lundbergs som aviserat. Efter dessa påfyllningar är Investor mitt näststörsta innehav efter XACT BULL som är mitt största innehav och motsvarar knappt 10% av portföljvärdet för närvarande.

Nedan finns en sammanställning av portföljens sammansättning räknat på nuvarande värden.





De tre största innehaven XACT BULL, som är ett förhållandevis kortsiktigt innehav, Investor och Skanska kommer jag inte att öka. Snarare kommer jag att göra mig av med XACT BULL om börsen pinnar upp ett par snäpp. SCA och Volvo, som följer därefter, kommer jag inte heller att öka i. Volvo fyllde jag nyligen på med. SCA har varit ett stort innehav länge.

ABB är jag ganska sugen på att öka i. Det var inte länge sedan jag fyllde på med några aktier till, men jag har fyllt på med lite i taget så innehavet är fortfarande relativt litet. Eftersom jag tror på bolaget så kommer jag nog att öka på med ytterligare några aktier.

Olika aktier har köpts vid olika tillfällen vilket gör att andelen av portföljen inte är densamma som när jag köpte aktierna. Nedan finns en graf som visar hur innehaven procentuellt sett har förändrats sedan jag köpt dem.

Det är intressant att se att många av de innehaven som utgör den största delen har förändrats förhållandevis lite sedan jag köpt dem. Detta beror till största delen på att jag fyllt på successivt i dessa aktier. SEB och Swedbank har varit riktigt dåliga investeringar så här långt. Resultatet är dock inte helt rättvist. I Swedbanks fall var jag inte med i nyemissionen och fick några slantar för mina teckningsrätter. I SEBs fall var jag med i nyemissionen, vilket förklarar varför jag även har SEB A-aktier. Dessa A-aktier ligger idag långt över teckningskursen på 10 SEK, vilket gör att SEB inte varit en så dålig affär som historgrammet visar. För att synlighetens skulle nollställde jag dock utvecklingen på SEB A. Egentligen är den runt 200% räknat på vad jag köpte A-aktierna för.

Det var dagens Excel-övning.

Mvh Charlie

21 juni 2009

Köpt till sillen

Den senaste tiden så har så smått fortsatt att fylla på min portfölj. Precis som jag har skrivit tidigare så tror jag på AXIS som företag och jag bestämde mig därför att öka mitt innehav i bolaget. Den 17 juni köpte jag ytterligare några aktier i AXIS för 73 SEK, vilket är ungefär samma som mitt förra inköpspris på 75,50 SEK. Jag skulle inte vilja säga att AXIS har en låg värdering idag. Det finns nämligen många bolag som har betydligt lägre värdering sett till nyckeltal, men till skillnad från dessa lägre värderade bolag så verkar AXIS på en växande marknad. Dessutom en marknad som är stor i USA. Om konjunkturen vänder så är det många som tror att vändningen kommer att först synas i USA. Under antagandet att detta är en korrekt bedömning så borde AXIS ganska tidigt kunna dra nytta av en vändning i världsekonomin. En annan förhoppning jag har är att de statligt finansierade byggprojekt som sjösätts lite varstans i världen skall innebära ökad försäljning för AXIS eftersom kamerorna oftast installeras i samband med att hus byggs, även om detta inte är ett måste. Det finns alltså en hel del som talar för AXIS som jag ser det, men det är en chansning.

Den 18 juni slog jag till och fyllde på med ytterligare Volvo-aktier för 47,60 SEK. Efter denna påfyllning har Volvo seglat upp som ett av mina tre största innehav, något som känns bra. Till skillnad från SCA, ett annat stort innehav, så har jag förhållandevis lågt inköpspris på Volvo, nämligen runt 51 SEK. Förhoppningsvis ligger jag ganska snabbt på plus på mina Volvo, men det skulle inte förvåna mig om det kan dröja upp till ett halvår. Däremot så tror jag att när det väl vänder fr Volvo så tror jag att det kommer att vända ganska rejält. Idag säljs i princip inga lastbilar alls, ingen vågar satsa utan håller kvar vid gamla trotjänare. När väl inte de gamla trotjänarna orkar mer så måste man byta och då kommer det att synas i Volvos försäljningssiffror. Jag har alltså valt att lita på Leif Johansson som säger att det kommer inte att bli värre än så här. Det är möjligt att jag får vänta lite, men det kan jag göra i detta fall. Jag kommer däremot inte att fylla på med mer Volvo-aktier.

Samma dag som jag köpte Volvo-aktier så köpte jag även aktier i Skanska. Köpet gjordes till kursen 79 SEK. Precis som med Volvo innebar denna påfyllning att Skanska seglar upp som en av mina största innehav. Snittkursen ligger på 88 SEK, vilket är ungefär 10% från torsdagens slutkurs på 79,25 SEK. Anledningen till att jag köper Skanska-aktier är för att jag tycker att bolaget är välskött och att jag tror att Skanska kan plocka en del intressanta ordrar även i tuffare ekonomiskt klimat i och med statliga satsningar på exempelvis infrastrukturprojekt. Jag hoppas att Skanska kommer att hoppa upp till en plus/minus-nivå snabbare än vad Volvo gör, men om det skulle dröja så kan jag vänta. Precis som med Volvo så kommer jag inte att fylla på med fler Skanska-aktier.

Jag är lite sugen på lite högrisk-IT. Det är två gamla favoriter som spökar i mitt huvud. Dels så är jag sugen på att åter gå in i Readsoft. Företaget rapporterar nya ordrar och dessutom så har ett återköpsprogram lanserats. Jag hoppade av på 11 SEK (efter att kursen hoppat upp mycket snabbare än jag trott), vilket är ungefär en krona under dagens nivå på 12 SEK. Det är alltid lite tuffare att hoppa på tåget igen på en högre nivå, men det är inte uteslutet att jag gör det. Besparingsprogrammet (som jag blev förbannad över att det inte gjorde någon effekt i Q1-rapporten) kanske kommer att visa effekt i Q2. Tillsammans med fina försäljningssiffror kanske företaget kan överraska positivt. Bollen verkar vara i rullning. Vi får se. Bli inte förvånade om jag hoppar på igen.

En annan IT-aktie som jag lurar på är Precise Biometrics. Mitt förra besök i ägarlistan blev lyckat. Jag hoppade in på 0,95 SEK och hoppade av på 1,90 SEK. Anledningen till den plötsliga uppgången var att företaget meddelade att de ingått samarbete med Gemalto, vilket i förlängningen kan leda till att företagets teknik letar sig in i Microsoft-världen, vilket naturligtvis skulle öppna en stor marknad. Vi får se hur jag gör. En anledning att inte hoppa på är mitt Anoto-äventyr som hittills inte varit lyckosamt. Det har varit oroväckande tyst från företaget och jag är lite skrajsen över att VD:n Anders Norling yppade något om att det "kan bli en skakig resa" när Q1-rapporten presenterades. Just nu ligger jag ungefär 12% back på mina Anoto-aktier och jag funderar lite på att hoppa av faktiskt.

Andra antiloper som jag, geparden, har siktat in mig på är ABB, Investor, Lundbergföretagen och XACT BULL, samtliga finns redan i portföljen. Anledningen till att jag funderar på investmentbolagen Investor och Lundbergs är för att jag fortfarande står med lite för mycket pengar vid sidan och jag tror att de kan förvalta mina slantar ganska bra. ABB tror jag på som företag. Det finns mycket generatorer etc runt om i världen som skall bytas ut och det kommer att gynna ABB, som handlas till ganska bra nivåer för tillfället. Sist men inte minst så funderar jag på att pytsa in ytterligare en liten slant i XACT BULL. Anledningen - för att jag tror mer på uppgång än på nedgång för närvarande.

Kommentera gärna. Då blir jag glad.

Charlie

08 juni 2009

Kinnevik in, påfyllning ABB

I helgen bläddrade jag igenom senaste numret av Börsveckan. Det var som vanligt intressant läsning. Specialinriktningen för det numret som jag läste var svenska investmentbolag.

Börsveckan rekommenderade Investor och Kinnevik. Anledningen till att de rekommenderade Investor var dels substansrabatten, dels att företaget sitter på en bra kassa sedan försäljningen av Scania-aktierna. Kinnevik fick rekommendation dels på grund av substansrabatten, dels på grund av innehaven. Det är möjligt att det fanns ytterligare poänger presenterade i tidningen, men de fastnade inte hos mig. Efter lite funderingar så slängde jag in en köporder på Kinnevik.

Idag så gick köpordern igenom. Affären var ganska liten och landade på 82,50 SEK, vilket var dagens slutkurs. Jag har ännu inte bestämt mig för om innehavet skall få en plats bland de långsiktiga innehaven eller om jag skall försöka mig på en snabb affär. Vi får se. Det är inte omöjligt att jag gör mig av med innehavet om kursen hoppar upp ett par steg.

Jag fyllde även på med ABB idag. Det var en gammal köporder på 123,50 SEK som trillade in idag. ABB är ett företag som jag tror på även om jag inte har följt dem så väl den senaste tiden. ABB tillhör mina långsiktiga innehav och kommer med ganska stor sannolikhet finnas kvar ganska länge i portföljen.

När jag såg att börsen hade varit nere ganska djupt under dagen trodde jag först att jag hade lyckats knipa några Avanza-aktier, men det hade jag inte. Avanza var som lägst nere på 119, 50 SEK och min bottenfiskeköporder var ända nere på 114 SEK. Snål som få.

Värt att notera är att bankaktierna fick bra drag efter att det kom ut nyheter om att Lettlands regeringskoalition enats om besparingsåtgärder. Det är positivt eftersom det indikererar att Lettland kan komma att få ytterligare lån från IMF, vilket i sin tur betyder att Lettland förhoppningsvis inte behöver devalvera. Det gillar svenska banker (och svenska bankaktieägare) eftersom en devalvering förmodligen skulle innebära att lettiska låntagare inte skulle kunna betala tillbaka sina lån, dvs kreditfölusterna skulle öka. Läs gärna mitt tidigare inlägg om Swedbank. Jag förstår inte riktigt hur Swedbank skall kunna klara sig utan ytterligare nyemissioner. Kommentera gärna om du har någon bra information/tankar kring detta.

Mvh Charlie

05 juni 2009

Swedbank och Lettland

Det är ganska intressant att följa vad som händer i Lettland just nu. Ett litet stycke finanshistoria utspelas. Som alltid är det först i efterhand som alla pusselbitar kommer att presenteras på ett lättöverskådligt sätt, men jag skulle vilja försöka mig på ett litet räkneexempel. Om det är någon som är mer insatt och välinformerad så får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.

Om Lettland devalverar, vilket man nog får säga att de flesta räknar med, så kommer den lettiska valutan lat att sjunka i förhållande till andra valutor, däribland euro. Detta får effekten att de letter som har lånat i euro får väldigt mycket svårare att betala tillbaka sina lån. Räknat i euro kommer alltså lånen att vara oförändrade, men lönerna kommer att sjunka dramatiskt eftersom den utbetalas i lat. För Swedbank och de andra svenska bankerna som är långivare innebär detta att kreditförlusterna kommer att öka, dvs allt fler kommer inte att kunna betala tillbaka sina lån. Jag räknade lite på detta, men är lite osäker på om det blev helt rätt. Uträkningen följer nedan.

Swedbank har enligt SvD lånat ut 65 miljarder i Lettland. Eftersom det finns ungefär 500 000 aktier i Swedbank (vad jag kan se, rätta mig gärna om jag har fel), vilket ger att det per aktie finns ungefär 130 000 SEK utlånat i Lettland. (Det är kanske inte ett helt representativt mått, men det gör det något lättare att ta till sig summan 65 miljarder.) Alla lån är förvisso inte i Euro, men enligt de uppgifter som jag har så är det 90%, vilket känns högt. Hur stora kreditsmällar kan Swedbank egentligen klara utan att ta in mer pengar? Om det blir kreditförluster upp emot 100 000 SEK per aktie så förstår jag inte hur banken skall kunna stå emot. Så stora reserver kan väl inte finnas?

Det är säkert en hel del som jag inte förstår. Det erkänner jag villigt. Däremot är jag nyfiken - vad gör att man tror på Swedbank just nu?

--------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 2009-06-08

Det skall inte vara ungefär 500 000 st aktier. Det är bara en tusendel av antalet aktier som finns i Swedbank. Det riktiga antalet aktier är ungefär 700-800 miljoner aktier.

Räknat med korrekta siffror är alltså utlåningen per aktie i Lettland ungefär 100 SEK, vilket även det är en hög siffra, men inte i närheten av några 130 000 SEK.

Helt plötsligt ser det tusen gånger bättre ut för Swedbank i Lettland :)

Tack för upplysningen.

Mvh Charlie

04 juni 2009

Några dagars köperi

Jag har köpt en del aktier de senaste dagarna. För det första har jag hoppat på XACT BULL igen, vilket kanske inte förvånar de som läst min blogg tidigare. I förrgår köpte jag en post för 102 SEK. Posten var ungefär hälften så stor som den post som jag sålde för 103 SEK dagen innan. Igår fyllde jag på ytterligare. Först ett par stycken på 101 SEK (eftersom jag var orolig att marknaden skulle sticka upp och lämna mig ensam på perrongen) och därefter ytterligare ett par stycken för 98 SEK. Snittkursen ligger just nu på ungefär 100 SEK och i skrivande stund handlas aktierna för 96,50 SEK. Om det kommer lite "bad news from over there" eller om det blir officiellt att Lettland tvingas devalvera så kanske en hel del kommer att paniksälja. Om det blir så kommer jag nog att sno åt mig ytterligare XACT BULL, om inte så kommer jag nog att ligga lite lågt ett par veckor. Om kursen sticker ned mot 93 SEK så kommer jag med ganska stor sannolikhet att fylla på.

Generellt så tror jag att ekonomin är på väg att vända och jag har bestämt mig för att risken att köpa aktier idag med tolv månaders perspektiv är något som jag kan leva med. Det är möjligt att det är uppåt väggarna, men det är så som jag har resonerat.

Förutom XACT BULL-affärer så har jag även fyllt på med Volvo igår till kursen 49,80 SEK, vilket är något högre än rådande kurs som ligger på 48,50 SEK. Det skall bli intressant att se om jag har resonerat rätt med Volvo. Mitt tips är nämligen att Volvo kommer att slå börsen på både 12 och 24 månaders sikt. Volvo har det förvisso tufft för tillfället, men att ha det tufft är relativt. Förr eller senare kommer Leif Johansson & Co att få ordning på torpet och då är rådande värdering för låg. Jag tror att ordningen kommer att infinna sig inom de närmsta tolv månaderna, men visst är det en chansning.

Idag köpte jag Telia Sonera för 38,30 SEK, vilket ungefär är kursen just nu. Det var ingen stor post, men den kanske kommer att utökas. Anledningen till att jag köpte TeliaSonera var dels på grund av en artikel i senaste numret av Aktiespareren, dels på grund av att jag har lite väl mycket pengar som inte jobbar, dels på grund av att jag inte sedan tidigare hade någon teleoperatör i portföljen, m a o riskspridning.

Var det vansinniga köp?

Mvh Charlie

01 juni 2009

XACT BULL-aktier sålda för 103 SEK

Idag så gjorde jag mig av med mina XACT BULL för 103 SEK styck. Det var ett ganska snabbt fattat beslut, men jag tyckte att uppgången på över 3% var något överdriven även om det kom statistik från USA som tyder på att vi går mot ljusare tider. Jag hoppas att jag kan köpa tillbaka mina XACT BULL för under 100 SEK inom kort.

Jag ligger mer likvid än vad jag tänkt mig för tillfället och borde därför investera en del pengar. Anledningen till att jag sitter på för mycket pengar är att jag sålde en stort innehav XACT BULL för ett tag sedan för 96 SEK. Efter att jag sålt gick jag in igen med mindre summor i två omgångar och hamnade på 97,75 SEK i snitt. Det var dessa som jag sålde idag för 103 SEK. Förmodligen kommer jag att gå in ganska snart igen i XACT BULL eftersom jag tror på att en uppgång är på väg, dock kommer jag att gå in med lite mindre summor.

Skanska på 82 SEK och AXIS på 75,50 SEK som är mina två senaste köp har än så länge varit bra köp. Det kan naturligtvis svänga snabbt, men just nu känns det bra. AXIS fortsatte ner efter att jag köpt och det var först idag som jag hamnade på plus. Jag är dock optimistisk till bolaget och jag kommer nog att hålla kvar dem ett tag, mycket tack vare att jag tror att marknaden för digitala nätverkskameror kan komma att utvecklas snabbare än vad många räknar med. Det är naturligtvis min egen lekmannaanalys, men att köpa analoga kameror 2009 känns märkligt omodernt.

Det är alltid svårt att se bra köp efter en häftig uppgång som dagens, men jag tycker att Avanza lockar tack vare att antalet affärer har ökat ganska rejält samt att jag har fått för mig att Avanza något oförtjänt dragits ned av övriga banker, vilket inte är helt rättvist med tanke på att Avanza inte har någon exponering mot Baltikum. Tyvärr är jag nog lite för sent på det, men det är möjligt att det finns lite till att hämta i aktien.

En annan aktie som jag funderar på är Telia Sonera. Anledningen är enkel. Teleoperatörer tuggar på i båda bra och dåliga tider. Dessutom så tror jag att operatörer som Telia Sonera kan tjäna en del pengar på mobilt bredband och andra tjänster. Ytterligare en anledning till aktien skulle göra sig i min portfölj är att jag inte har någon teleoperatör i portföljen. Av samma anledning funderar jag även på att köpa Astra Zeneca, även om jag inte vet särskilt mycket om bolaget. Två innehav som jag gärna skulle vilja öka i är Volvo, som jag tycker är ganska attraktivt värderad om man ser aktien på lite sikt, och ABB, som jag tror på och som idag bara är ett mindre innehav i min portfölj.

Det var dagens funderingar. Läs gärna mitt inlägg från igår som handlade om ekonomiböcker. Jag vill nämligen gärna ha tips på bra böcker.

Mvh Charlie