31 maj 2009

Ekonomiböcker

Jag håller på att förbereda mig inför sommaren och eftersom jag gillar att läsa på sommaren så skulle jag därför gärna få tips på bra böcker att läsa. I första hand är jag intresserad av någon bra bok som handlar om företagsvärdering med hjälp av fundamental analys. Jag är även intresserad av någon bok som handlar om teknisk analys (i helgen tittade jag på en ganska nyutkommen bok som heter EDGE som jag gärna skulle vilja veta om någon av er har läst och vad ni tyckte om den). Om det är någon som har tips på någon bra bok om nationalekonomi så är jag även intresserad av det.

Tack för hjälpen!

Charlie

28 maj 2009

Draknästet

Jag gillar Draknästet. SVT har gjort en bra satsning. Jag var rädd att det hela skulle bli ett fiasko, men Silverback som jag vet är produktionsbolaget bakom programmet har lyckats riktigt bra. Det är snyggt och det är bra tempo under programmen. Min farhåga var att det skulle bli en blek kopia av förlagan Dragons' Den som BBC gjort ett antal säsonger, men programmet står på egna ben och drakarna är ett skönt gäng.

Det verkar som att ekonomibloggaren Jakob, som mellan varven skriver om hur han blev rik, har snappat upp domänen www.draknastet.se och sammanställer de olika avsnitten på denna domän. Smidigt om man inte orkar googla upp de olika deltagarna själv.

En idé som jag fick idag när jag tittade på kvällens avsnitt är att man skulle kunna koppla samman exempelvis svenska entreprenörer med engelska investerare. Det hade varit intressant. Förmodligen hade det blivit en del sköna kulturkrockar och ganska bra TV.

För övrigt tycker jag att det verkar vara lätt att få riskkapital. Jag har hittills sett samtliga bidrag som visats i TV och vad jag kan komma på så hade jag bara satsat pengar på Jan-Erik Rova och hans stötdämpare. Det verkade väldigt smart och marknaden lovande.

Charlie

AXIS in i portföljen

Igår köpte jag ett antal AXIS-aktier för 75,50 SEK. Efter att jag köpte har kursen fortsatt ned och nu ligger den på 73 SEK. Anledningen till att jag köpte aktier är att jag tror att marknaden för digitala nätverkskameror kommer att öka samt att AXIS verkar vara ett välskött företag. Köpet är alltså ett långsiktigt köp, vilket för mig innebär 12 månader eller mer. Det kan naturligtvis ändras om förutsättningarna ändras, t ex genom att ny information framkommer i samband med Q2-rapporten.

Läs gärna mina andra inlägg om AXIS genom att använda etiketten nedan.

Charlie

26 maj 2009

Skanska in på 82 SEK

Mina pengar har börjat jobba lite mer på sista tiden. Idag fyllde jag på med Skanska på 82 SEK. Strax efter att jag köpt kom det ut siffror som visade att amerikanska konsumenter såg något ljusare på framtiden. Naturligtvis, som alltid, fick detta effekt på börsen. Just nu strax innan stängning ligger på kursen för Skanska på 83,75 SEK.

Jag tycker att Skanska känns som ett stabilt bolag med en värdering som känns OK om man ser det på längre sikt. Däremot kan konjunkturen naturligtvis sätta käppar i hjulen för Skanska, men jag är beredd att ta risken.

Är det någon annan som följer Skanska eller har någon åsikt om aktien?

Mvh Charlie

25 maj 2009

Jämförelse i SvD

Idag läste jag en intressant artikel i SvD. Artikelförfattaren jämförde kostnaden för en hyresrätt med kostnaden för en bostadsrätt. Tyvärr var artikelförfattaren helt ute och cyklade när han inte räknade med kapitalkostnaden. Det är ungefär som att jämföra vad det kostar att cykla och köra bil och bortse från bensinkostnaden.

Innan artikelförfattaren helt tappade besinningen konstaterade han att det kostade ungefär 100 kSEK för att bo i en hyres-4:a i Stockholm medan det ungefär kostade 200 000 SEK för motsvarande bostadsrätt om köparen puttade in 1 MSEK och inte tog hänsyn till kapitalkostnaden för denna miljon.

Därefter, sim salabim, genom att månadsavgiften för en bostadsrätt är lägre än månadshyran för en hyresrätt kommer man att tjäna på att köpa en bostadsrätt. Hur går detta ihop?Jo, genom att inte ta hänsyn till kapitalkostnaden (alltså glöm allt vad ränta och "normal" aktieutveckling heter, glöm definitivt ränta-på-ränta-effekten) så kommer artikelförfattaren fram till att den lägre månadskostnaden gör att den initiala investeringen äts upp med tiden. Detta är naturligtvis feltänkt och gjort av en organisation som gärna ser att bostadsbubblan inte pyser. Det är SBC, en bostadsrättsorganisation, som ligger bakom de tokiga beräkningar.

Slutsatsen som jag ser det är att om du står inför valet att köpa en 4:a för 5,3 MSEK, där du lånar 4,3 MSEK och tar 1 MSEK från ditt sparkapital, eller att hyra motsvarande 4:a så skulle jag definitivt välja hyreslägenheten (och investera miljonen klokt så att den växer). Årskostnaden för bostadsrättsalternativet är 200 kSEK per år, varav 148 kSEK är räntekostnader och 52 kSEK månadsavgifter, medan årskostnaden för hyreslägenheten är 100 kSEK. Dessa siffror är hämtade från artikeln. Värt att komma ihåg är att räntan är rekordlåg, att föreningen troligtvis också har lån och att en bostadsrättsinnehavare får stå för mer kostnader än vad en hyresrättsinnehavare får göra, exempelvis kylskåp som strejkar.

Summa summarum, när du överväger olika boendealternativ - glöm inte bort att räkna med kapitalkostnaden!

Kom igen nu - säg att bostadspriserna går upp 5% eller mer per år och att jag inte tagit med detta i beräkningarna :)

Charlie

PS. Jag har skrivit lite i ämnet tidigare. Du når de andra inläggen via etiketten nedan.

22 maj 2009

XACT BULL in på 95 SEK

Jag fick igenom min köporder på 95 SEK. Det var kul. Just nu ligger kursen på 95,60 SEK. Min snittkurs på mitt relativt lilla innehav i XACT BULL är nu 97,75 SEK. Jag har en köporder liggande på 93 SEK. Det är möjligt att jag lägger in även en på 94 SEK. Jag skall fundera på saken.

Charlie

Vem köper och vem säljer?

Det är ganska intressant att se vem det är som köper och säljer en aktie. Det kan man enkelt se på Avanzas sidor under fliken maäklarstatistik. Om man tittar på XACT BULL kan man exempelvis se att Carnegie nettosålt 78 000 aktier idag medan Avanza nettoköpt omkring 300 000 aktier. Nordnet har nettoköpt 128 000 aktier. Det verkar alltså som att småsparare, om man nu antar att Avanza och Nordnet representerar småspararnas rörelser, väljer att köpa XACT BULL, medan större aktörer verkar sälja. Ta statistiken för vad den är och dra inga för stora slutsatser. Jag ville i första hand tipsa om funktionen hos Avanza.

Är det någon som vet var man kan få tag på liknande statistik, men mer ordnat?

Charlie

------------------------------------------------------------------------------
UPPDATERING 2009-05-26

XACT BULL var ett dumt exempel eftersom det är en börshandlad fond som skall följa index med en faktor 1,5. En del aktörer köper alltså inte aktier för att de tror på företaget, eller i detta fall fonden, utan gör det för att kursen för aktien skall följa index. Börshandlade fonder är alltså ett dåligt exempel.

Readsoft rusar

Liggande säljordrar kan ibland göra att man sätter kaffet i fel hals. Det hände mig precis. Efter att ha konstaterat att jag är svagt tveksam till Readsoft som företag så plinkade jag in en säljorder på hela innehavet på 11 SEK, vilket innebar en förlust på runt 10% som helhet.

Jag trodde inte att säljordern skulle gå igenom så snabbt som den gjorde. Kursen rusade 10% på ett par minuter och min säljorder gick igenom. Just nu ligger kursen på 11,20 SEK, alltså något högre än nivån som jag tyckte kändes OK. Det är ganska många tankar som snurrar i huvudet just nu. Är det ett uppköp på gång? Är uppgången enbart en effekt av att det är relativt liten handel i aktien? Om det är det senare så är det inget att haka upp sig på. Om det är det förstnämnda så är det läge att köpa in sig igen. Är det någon som har hört något?

Charlie

Bottenfiske

Jag slängde in ett par köpordrar nu på morgonen. Se nedan:

Nokia 10,15 EUR
Jag hoppade av tåget på 10,70 EUR. Efter att jag hoppat av fortsatte kursen upp över 11 EUR för att nu ligga strax under 11 EUR. Det är möjligt att jag varit för snål, men blir det ett par sura börsdagar under nästa vecka går kanske ordern igenom. Om inte så är ingen fara skedd.

XACT BULL 95 SEK och 93 SEK
Jag sålde hela mitt innehav på 96 SEK. Främsta anledningen till att jag sålde var för att jag ville realisera en vinst så att jag kan göra mig av med lite förlustpapper. En annan anledning var att jag tycker att uppgång hittills i år varit bra, kanske lite för bra. Trots detta så tror jag att botten är passerad och att det finns anledning att äga aktier. Eftersom jag gillar indexberoende börshandlade fonder så tänker jag hoppa på XACT BULL igen. Det blir förmodligen i omgångar. Om kursen letar sig ned under 90 SEK så kommer jag nog gå in ganska tungt. I nuläget så snor jag åt mig ett par aktier i taget.

Skanska 82 SEK
Jag gillar Skanska. Skanska bygger hus och vägar och få betalt för det. Det är en affärsmodell jag fattar och som jag tror kommer att hålla. De är även tillräckligt stora för att ta riktigt stora infrastrukturprojekt, vilket är bra i dessa tider när bostadsmarknaden är tuff. Om kursen för Skanska sticker ned till 82 SEK så fyller jag på.

AXIS 75,50 SEK
Jag har länge trånat efter AXIS-aktier, men jag har ofta tyckt att de varit för dyra. En vacker dag hoppas jag att mina snåla köpordrar går igenom.

Är det någon som har något bra tips?

Mvh Charlie

Readsoft och Anoto på väg ut

Börsdagen började nedåt idag, vilket inte var helt oväntat med tanke på att de amerikanska börserna stack ned lite i onsdags kväll efter att den svenska börsen stängt. Jag hade en liten förhoppning att nedgången skulle bli överdriven (ungefär 3-4%) så att jag skulle kunna köpa tillbaka några av mina XACT BULL-aktier. Nu blev det inte så. OMX ligger i skrivande stund på -1,5% och jag har ännu inte gjort någon affär. Jag har dock lagt in två köpordrar på XACT BULL, en på 95 SEK och en på 93 SEK.

De senaste dagarna har jag funderat en del på att göra mig av med Readsoft faktiskt. Jag har svängt mycket fram och tillbaka, men anledningen till att jag nu börjar tveka är att besparingsprogrammet som utförs inte fått någon effekt på siffrorna i Q1-rapporten. Jan Anderssons (Jan är VD) kommentar angående detta är att detta till stor del beror på att många av företagets anställda jobbar utanför Sverige och att detta har gjort att lönekostnaderna stigit i takt med att kronan försvagats. Det rimmar illa tycker jag. Valutaeffekter borde slå både på intäkter och kostnader. I Readsofts fall verkar de ha slagit mer på kostnaderna än på intäkterna, vilket tyder på att de inte har bra kostnadskontroll. Det är möjligt att det finns bra förklaringar till att kostnaderna inte minskat som man aviserat, men i så fall borde dessa tagits upp i samband med rapporteringen. Min slutsats just nu är att kostnadskontrollen inom företaget brister och det gillar jag inte.

En annan anledning till att jag funderar på att göra mig av med aktierna är att ledningen verkar nöjd. Det är inte bra. Hungriga vargar jagar bäst. Jag köper Readsoft för att det skall vara en tillväxtaktie, inte för att jag tycker att dagens siffror i kombintation med dagens värdering är intressant. Ledningen, som till stor del även är grundarna av företaget, har all anledning att vara nöjda, men dagens värdering baseras på att företaget skall fortsätta att växa. Jag börjar så smått att bli tveksam inför att Readsoft kommer att växa mycket och snabbt. Det börjar alltmer att kännas som att företaget kommer att växa lite och ganska långsamt för att till slut konkurreras ut av andra tekniker som t ex e-fakturor. Det är möjligt att jag har fel, men det är så jag känner.

Anoto är ett annat bolag som finns i portföljen och som jag börjar bli tveksam till. Jag har ägt Anoto i omgångar och har de allra flesta gånger suttit ganska kort tid på aktierna, vilket naturligtvis beror på att jag inte är helt övertygad om bolagets storslagenhet. Denna gång är inget undantag. Jag gick in på 5,40 SEK efter Q1-rapporten. Anledningen till att jag valde att hoppa på var att företaget numer tjänar pengar och att jag trodde att detta skulle påverka värderingen positivt. Det blev inte så. Istället föll kursen till strax under 5 SEK och där ligger den nu.

Precis som med Readsoft så är jag smått tveksam till att Anoto kommer att lyfta. Det är möjligt att tekniken kommer att användas inom sjukvården och att parkeringsvakter kan spara lite tid, men sammantaget så är jag ändå tveksam. Det tar tid att skapa en marknad, därom råder inget tvivel, och jag tror även att papper och penna är mer naturligt för en människa en ett tangentbord och en skärm, men varför lyfter det inte? Jag oroas av att pennan fortfarande är klumpig och dyr. Det är absolut ingen fördel om man skall erövra eller skapa en marknad. Samtidigt så är företagets ekonomiska ställning god för tillfället och risken att det skall behövas mer pengar är liten, vilket talar för att det är klokt att behålla aktierna. Det är inte helt lätt och jag står och väger väldigt mycket. Förmodligen blir det som det brukar bli när jag köper Anoto-aktier, om det sticker upp ett par snäpp så säljer jag.

En ytterligare sak som oroar mig är att Anoto i sina senaste rapporter inte redovisat antal användare och hur användartillväxten ser ut. Jag tycker att dessa siffror är mycket intressanta och jag hade gärna sett sådana siffror. Är det någon som vet var man kan få tag i sådana siffror? Jag har läst igenom årsredovisningen för 2008 och Q1-rapporten för 2009 utan att hitta några bra siffror.

Mvh Charlie

19 maj 2009

Åter XACT BULL-ägare

Jag köpte tillbaka ett par XACT BULL idag för 100,50 SEK. Det var inte på långa vägar lika många som jag sålde igår, men en liten start. Anledningen till att jag köpte var för att jag tror att vi står inför en uppgång på aktiemarknaden. Min hypotes just nu är att det värsta är över och att bankerna har gått från att vara i total kris till att sakteliga klättra upp till normala nivåer. Förmodligen kommer industrin att vakna till liv igen, vilket bland annat visades i rapporten gällande exportchefernas förväntningar på framtiden. Q2- och Q3-rapporterna kommer nog innehålla siffror som inte är fullt så otäcka som en del tror, vilket kan få kurserna att hoppa upp ett snäpp. De positiva signalerna kommer förhoppningsvis att leda till att mer kapital letar sig in på aktiemarknaden, vilket också bidrar till att kurserna lyfter.

Å andra sidan kommer inte krisen att vara över inom kort. Arbetslösheten har troligtvis inte toppat än utan kommer nog att toppa inom ett till tre år, vilket ger följdeffekten att bostadspriserna med ganska stor sannolikhet kommer att fortsätta ned en bit. Räntan har redan använts för att hålla priserna uppe, vilket gör att om arbetslösheten skenar kommer det att synas i bostadspriserna.

Det är alltid svårt att sia om framtiden, men jag tycker att aktier känns intressant just nu.

Mvh Charlie

18 maj 2009

Försäljningar

Idag slog jag till och sålde samtliga mina XACT BULL. Prislappen landade på 96 SEK. Tyvärr måste jag säga att det var en dålig försäljning av den enkla anledningen att den inte var helt genomtänkt. Naturligtvis spelar det in att kursen slutade på 98,60 SEK och att jag hade väldigt många aktier, i alla fall många i relation till vad jag brukar ha i ett innehav. Anledningen till att jag sålde var för att jag vill realisera en del av vinsten så att jag kan göra mig av med en del innehav som jag inte lägre tror på. Jag var nog tyvärr även lite påverkad av Krisen av Paul Krugman som jag läste ut i helgen. Förhoppningsvis kan jag få tillbaka XACT BULL-aktierna för 94 SEK.

Jag sålde även mina NOKIA-aktier. Till skillnad från XACT BULL-försäljningen var NOKIA-försäljningen enligt plan. Jag köpte för 10,04 EUR och kom ganska snabbt fram till att jag var nöjd om jag inom de närmsta dagarna kunde få dem sålda för 10,70 EUR, vilket jag också fick. Jag är lite tveksam till NOKIA faktiskt, även om jag tycker att NOKIA verkar vara ett välskött och offensivt bolag, men osäkerheten kring mobiltelefonindustrin känns lite jobbig.

Det var dagens aktieäventyr.

Mvh Charlie

17 maj 2009

Krisen av Paul Krugman

Jag gillar bokhandlar och brukar ganska ofta, när tillfälle ges, gå runt och kolla in utbudet, inte helt sällan hamnar jag på ekonomiavdelningen. En bok som jag stötte på för ganska länge sedan, men som det dröjde ganska länge innan jag satte igång att läsa är Krisen av Paul Krugman. Boken handlar som namnet antyder om den ekonomiska krisen som vi just nu befinner oss i och är skriven av nobelpristagaren Paul Krugman.

Det är en intressant bok och man lär sig en hel del om uppkomsten till krisen och Paul Krugman gör en hel del intressanta paralleller till tidigare ekonomiska kriser. Tyvärr är boken inte helt så strukturerad som jag tycker att böcker skall vara utan det mesta är skrivet i löptext utan att några direkta slutsatser dras. Nu utger sig boken förvisso inte för att vara någon lärobok, vilket gör att kritiken inte är helt befogad, men jag tror att många läsare, inklusive jag själv, skulle vara behjälpta av exempelvis ett flödesdiagram, eller liknande, för att förstå hur de olika företeelserna hänger samman. Om det saknas slutsatser och illustrativa flödesdiagram så finns det däremot gott om bra exempel, bland annat ett som handlar om barnpassning som är illustrativt.

Hur som helst, boken är klart läsvärd om man är intresserad av att förstå varför börskurserna havererade under förra året. Den kräver inte att man har så mycket förkunskaper inom området även om man troligtvis har större behållning av boken om man är någorlunda insatt i ekonomi sedan tidigare.

Är det någon annan som har läst boken och som är av annan åsikt?

Mvh Charlie

14 maj 2009

Glidande medelvärden som närmar sig varandra

I en kommentar som jag fick för ganska länge sedan så fick jag en länk till en graf där OMX30S (dvs ett index baserat på de trettio största företagen på Stockholmsbörsen) visas samt två glidande medelvärden, dels ett glidande medelvärde baserat på de 50 senaste dagarna (SMA 50, "Simple Moving Average"), dels ett glidande medelvärde på de 200 senaste dagarna (SMA 200). Anledningen till att man använder sig av glidande medelvärden är, något förenklat, för att se trender. En del menar även att när SMA 50 bryter SMA 200 skall detta tolkas som en köpsignal. I grafen nedan kan man se att de båda glidande medelvärdena är på väg att brytas, vilket om man tror på glidande medelvärden som bra indikatorer för när man skall köpa och sälja så är en köpsignal näraliggande.

Länk till Yahoos finanssidor:
http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EOMX#chart1:symbol=^omx;range=5y;indicator=sma(50,200)+volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

Mvh Charlie

Fulladdad med XACT BULL

Idag så fyllde jag på med ytterligare XACT BULL. Jag indikerade i tidigare inlägg att jag skulle kunna tänka mig att köpa fler runt 90 SEK och så blev det också. Tidigare idag köpte jag för 90,50 SEK. Kursen stängde på 94,90 SEK. Efter påfyllningarna är min snittkurs på 85,50 SEK.

Jag skall fundera lite på säljnivåer, kanske blir det så att jag gör mig av med hela innehavet på 105 SEK ungefär eller så säljer jag i omgångar. Jag har inte riktigt bestämt mig. Det enda jag vet är att jag hoppas att uppgången tar sig.

Mvh Charlie

13 maj 2009

Nokia in i portföljen

Jag har som jag tidigare skrivit om funderat på NOKIA. Idag slog jag till på 10,04 EUR. Kursen slutade på 10,10 EUR, vilket gör att jag ligger svagt på plus just nu. Det blir troligen så att jag säljer om kursen närmar sig 10,50 EUR eller kanske 10,60 - 10,70 EUR. Just dessa aktierna bränner lite i fickorna och jag är inte främmande för att göra en snabb affär där jag gör en vinst på ungefär 5% efter courtaget. Om det visar sig att de senaste dagarnas nedgång bara varit ett tillfälligt hack så åker Nokia.

Mvh Charlie

Påfyllning Readsoft

Äntligen trillade det in ytterligare några Readsoft i portföljen. Avslutet gick igenom på 9,20 SEK efter att jag velat lite fram och tillbaka om vilken nivå jag skulle lägga mig på. Kursen slutade på 9,30 SEK och nu efter påfyllningen har jag en snittkurs på 12,32 SEK, vilket känns bra. Förmodligen kommer jag inte att fylla på med ytterligare aktier.

Min förhoppning är att ett par ordrar kommer att aviseras den närmsta tiden. Det var ett tag sedan det kom någon ny order, närmare bestämt för drygt en månad sedan. Jag känner mig ganska trygg med att det kommer fler ordrar. Allt fler bolag ser över sina kostnader och en självklar del i att se över sina kostnader är att effektivisera administrationen.

Efter att jag köpt på mig aktierna gjorde jag en djupdykning bland materialet som presenteras på Readsofts hemsida. En punkt som jag inte gillar med den senaste rapporten (Q1) är att besparingsprogrammet som genomfördes under 2008 (Q3 och Q4) inte syns än i siffrorna. Jan Anderssons, VD, svar på frågan under frågestunden i samband med presentationen av Q1-rapporten var att besparingarna inte syns på grund av att de flesta av företagets anställda, omkring 70%, arbetar utanför Sverige. Det är möjligtvis en förklaring, men en dålig sådan. Med all rim och reson borde då även den fina tillväxten vara en effekt av valutakurser. Att inte kostnaderna har gått ner i förhållande till intäkterna är inte godkänt efter att ha genomfört ett besparingsprogram.

Om det finns någon som är intresserad kan man hitta en videopresentation av Q1-rapporten på http://webcast.zoomvision.se/clients/readsoft/090423/.

Jag kommer med all sannolikhet inte göra några påfyllningar eller försäljningar före presentationen av Q2-rapporten den 12 augusti. Möjligtvis, om kursen av någon anledning sticker upp över 12,32 SEK, så säljer jag av hela innehavet, men sannolikheten för det får man väl säga är ganska låg.

Är det någon annan än jag som följer bolaget?

Mvh Charlie

12 maj 2009

Wihlborgs

Jag blev medlockad att lyssna på Wihlborgs VD. Det var ganska intressant, så intressant som ett fastighetbolag kan vara. För er som inte känner till Wihlborgs så är det ett fastighetsbolag som fokuserar på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, framförallt den svenska sidan.

Kontentan av mötet var att VD:n Anders Jarl verkar vara en vettig man. Det är viktigt oavsett bransch. En annan sak som kom fram var att bolaget i princip enbart kör med rörlig ränta, vilket inte är så konstigt i mitt tycke. Det tar för stor del av kakan att försäkra sin räntenivå, vilket det egentligen handlar om när man binder räntan.

Jag är mer positivt inställd till bolaget efter att ha hört presentationen, men jag är inte så pass övertygad så att jag direkt kommer att köpa aktier. Om det däremot kommer ett riktigt race neråt som drar med sig samtliga sektorer så tror jag nog att det kan vara intressant att sätta lite pengar i Wihlborgs.

Idag har jag noll exponering mot fastighetsbranschen. Jag äger inte ens mitt eget boende. Det talar naturligtvis för att sätta lite pengar i ett bolag som Wihlborgs, men det är inte tillräckligt starkt.

Vad tycker ni om Wihlborgs?

Mvh Charlie

11 maj 2009

Swedbanks uppgång

När man läser Finansiell ekonomi eller någon liknande kurs på något universitet (tro det eller ej, men det har jag faktiskt gjort) så får man ganska snabbt lära sig att risk och avkastning hänger samman enligt de allmänt vedertagna modellerna. Kort sagt innebär det att om man vill ha hög avkastning måste man vara beredd att ta stor risk.

Om man läser ekonomibloggar och liknande så hör man ofta citat som att de största förmögenheterna byggs upp när det är som sämst tider. Naturligtvis finns det möjlighet att göra bra affärer när det är dåliga tider och ofta kan det framstå som självklart i efterhand att en viss affär var en bra affär. Det man dock ofta glömmer när man tittar tillbaka är att det ofta är väldigt svårt att överblicka situationen samtidigt som saker och ting verkligen händer. Om man har förmåga att sålla ut den intressanta informationen så har man ofta möjlighet att göra bra affärer.

De senaste dagarna har jag spanat på Swedbank. Det är skyhög risk i banken i och med exponeringen mot Baltikum. Det kan gå hur illa som helst, eller, nå ja, konkurs i alla fall. Samtidigt är det väldigt svårt att egentligen få en överblick över hur situationen ser ut för banken. Kanske blir det så att jag om fem år köper en bok som heter något i stil med "Bankkrisen anno 2008" och tänker att det var ju tämligen obegåvat att jag inte insåg att en slant i de olika krisstämplade bankerna skulle vara en bra investering.

Sedan årsskiftet har Swedbank varit nere och vänt under 20 SEK och ligger nu på runt 60 SEK. Det är en tripplering av pengarna om man tajmat optimalt. Kort sagt kan man nog säga att de som chansade på att Swedbank skulle fixa krisen och valde att pumpa in pengar i samband med nyemissionen har gjort en bra affär. Risk och avkastning. Kristider och väldigt bra affärer.

Mvh Charlie (som inte var med i Swedbanks nyemission)

NOKIA-köpordern tas bort

Jag har blivit lite tveksam till NOKIA och har därför tagit bort min köporder. Anledningen till att jag blev tveksam var faktiskt att jag hörde Bengt Magnusson uttala sig i en kommentar på DITV om att det cirkulerade rykten om att en av NOKIAs planerade TouchScreen-modeller var försenad. När jag tittar på Yahoos finanssidor så verkar kursen vara ganska intakt. Det är möjligt att jag hörde fel, men jag tar för säkerhets skull bort köpordern.

Är det jag som börjar bli nojjig eller är det någon annan som uppfattat något liknande?

Mvh Charlie

Påfyllning XACT BULL

Det svänger fort ibland. Jag såg i morse att börsen backade något och slängde in ytterligare en köporder, XACT BULL på 99 SEK. Affären gick vägen och jag sitter nu med en ännu större bunt tjuraktier. Det känns fint.

Min nya riktkurs är nu 84,94 SEK, jämfört med 83,16 SEK som den var tidigare. Om man avrundar lite blir det 85 SEK, istället för 83 SEK. För att jag skall göra samma nominella vinst räcker det alltså med att kursen tickar upp till 108 SEK istället för 110 SEK som det var tidigare. Jag kommer trots påfyllningen att hålla kvar vid riktkursen 110 SEK. Det är möjligt att jag fyller på ytterligare en omgång om kursen letar sig ned mot 90 SEK, men det tror jag inte att den gör faktiskt.

Mvh Charlie

09 maj 2009

Liggande köp- och säljordrar

Jag har inte varit så bra på att skriva ned mina tankar om nya aktieköp den senaste tiden, men nu blir lite bättring. Det finns en del pengar som skall in på marknaden eftersom jag inte köpt någonting på relativt länge.

Köpordrarna som ligger inne är följande:

Readsoft 9,40 SEK
För att jag tror på bolaget som jag har skrivit tidigare. Se tidigare inlägg genom att använda etiketterna nedan.

NOKIA 10,21 EUR
Förväntningarna på mobiltelefonmarknaden är lågt ställda och alla talar om kris, vilket förmodligen är ganska riktigt, men å andra sidan finns det större möjlighet att förvåna positiv med dagens låga förväntningar. Nokia är i mina ögon välskött och jag tror att de kommer att komma igenom krisen ganska bra, dock inte opåverkade.

Nordnet 14,10 SEK
Fler och fler handlar med aktier. Det kan nog finnas utrymme för ganska hyggliga resultat för en nätmäklare som Nordnet, men detta är en chansning.

BULL OLJA H 51,00 SEK
Jag tror att det är större sannolikhet att oljepriset hoppar upp än att det hoppar ner, fyllda lager till trots. Återigen en chansning. Om jag får innehavet kommer jag att snabbt försöka sälja det till någon annan snabbt som tusan, så osäker är jag.

AXIS 75,00 SEK
Jag gillar AXIS och har skrivit mycket om bolaget tidigare på bloggen. Använd etiketterna för att läsa inlägg där jag haussar bolaget.

Det blev även en säljorder.

Anoto 6,70 SEK
Om kursen hoppar upp till dessa nivåer inom ett par dagar så kammar jag hem vinsten. Förmodligen kommer denna order inte att gå igenom, men om den gör det så har jag gjort en bra affär.

Kommentarer?

Charlie

Ny riktkurs för XACT BULL

Det finns en del grundregel som jag försöker hålla mig till när jag handlar. En av dem är att inte bli girig. Om kursen letar sig upp till den nivå som man har tänkt sig så bör man sälja. Då har man gjort en bra affär och skall vara nöjd.

I fallet med XACT BULL som jag tjatar om var och varannan dag här på bloggen så har jag tidigare haft en riktkurs på 104 SEK, vilket ungeför motsvarar 800-nivån för OMX30S, dvs där vi är just nu. De senaste dagarna har kursen varit uppe och vänt på 105 SEK, men eftersom jag dragit tillbaka min säljorder så blev det ingen affär. Kursen slutade på strax under 104 SEK i fredags. Summa summarum, om jag skall hålla mig till vad jag sagt för ett tag sedan så borde jag sälja om kursen pinnade upp en liten bit, ytterst liten bit till och med.

Jag tror inte att jag kommer att göra det faktiskt. Det har kommit lite ny fakta på bordet i samband med stresstesterna i USA och jag tycker att framtiden ser ganska ljus ut. Allt fler, bland annat Rodney Alfvén, anser att botten är passerad, vilket iofs inte är samma sak som att säga att kurserna kommer att fortsätta upp, men ändå en positiv signal. Förhoppningsvis kommer allt fler medvindsseglare som plockat ut sina pengar i oktober att återvända nu när det börjar skönjas morgonluft. Detta har som bekant redan börjat hända, men det finns mer pengar som kan leta sig in på börsen.

Hur som helst, bottom end är att jag nog kommer att strunta i 104 SEK-nivån och istället hoppas på att kursen innan sommaren är slut har letat sig upp till 110 SEK. Det känns inte otroligt. Den nya riktkursen får alltså vara 110 SEK.

Hur dum anser ni att jag är?

Charlie

Högriskbolaget Anoto

Precis som jag skrev i mitt förra inlägg så gav jag mig in i ett nygammalt innehav i veckan, Anoto. Bolaget är i min mening ganska intressant just nu även om naturligtvis risken är hög.

Anledningen till att jag tycker att det känns intressant är att verksamheten går med vinst. Det är bra och det är förmodligen en stark orsak till att kursen avancerat från runt 2-3 SEK till drygt 5 SEK som den ligger på idag. (En annan ganska stark orsak är att förlustavdragen i bolagen förmodligen i sig motiverar en kurs på 2-3 SEK) Vinstgenererande bolag är trevligare än de som dras med förluster eftersom ett bolag som går med vinst med stor sannolikhet inte kommer att behöva be ägarna om mer pengar.

En ytterligare anledning, egentligen viktigare än den förra, är att Anoto erbjuder egentligen en teknik som inte har så många motsvarigheter på andra ställen i världen, i alla fall vad jag vet. Därför, om deras teknik kommer att användas av många människor, finns det möjlighet att göra bra med pengar. Likaså, eftersom tekniken i första hand är paketerad i form av mjukvara, kan hävstången bli bra om efterfrågan ökar ytterligare.

Den tredje anledningen, som var anledningen till att jag tryckte på köp-knappen när jag såg rapporten, är att användarantalet växer och det är ingen storaffär som ligger bakom det positiva resultatet. Många bäckar små är bra för ett bolag som Anoto. Det tolkar jag som att deras arbete med samarbetspartners fungerar. Det är viktigt.

En fjärde anledning är att bolaget har ett skamfilat rykte på marknaden. Många har lockats att investera i bolaget, men efter nyemission på nyemission och nedåtgående kurs så har förmodligen de flesta gjort dåliga affärer på Anoto, i alla fall de som varit långsiktiga. Ett skamfilat rykte innebär att kursen blir lägre, vilket gör aktien mer intressant.

Ligger det ingenting bakom det dåliga ryktet? Jo, visst gör det, men det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att ta fram ny teknik och än längre tid att förändra ett beteende. Ruben Rausings engångsmjölkförpackningar konkurrerade inte ut lösviktsmjölk och glasflaskor över en natt bara för att nämna ett exempel. Jag tror på tekniken.

En femte anledning som är lite vag, men som borde stämma, är att pennorna med all rim och reson borde bli billigare allt eftersom. Jag vet inte riktigt vad en penna kostar idag, men jag gissar på ett par tusen om man skulle handla endast en. I takt med att komponenter blir billigare borde detta pris kunna pressas en del, men det är som sagt bara mina egna slutsatser. Likaså borde man kunna göra pennan smidigare, även om jag inte har provat de senaste versionerna som jag tycker ser ganska nätta ut.

Vi får se hur det går. Jag kommer med stor sannolikhet att sälja om kursen sticker upp till 7-8 SEK inom kort utan att det framkommer något nytt, vilket jag egentligen inte tror att det kommer att göra inom det närmsta. Om jag säljer på 7-8 SEK så är det i runda slängar en uppgång på 50%, vilket naturligtvis är bra. Å andra sidan, om kursen sticker nedåt, säg till 3-4 SEK, utan att det framkommer något nytt om bolaget, så kommer jag nog att köpa på mig mer aktier, men det är jag inte lika säker på.

Är det någon som tycker något om Anoto?

Mvh Charlie

07 maj 2009

Anoto in i portföljen

Anoto, ett bolag som jag har handlat lite med förra året, gjorde idag come back i portföljen. Beslutet var relativt hastigt och grundade sig på att bolaget, i mitt tycke, presenterade en bra rapport. Det är verkligen kul att se att bolaget har fått fart på sin försäljning och att de går med vinst under första kvartalet.

Anledningen till att jag är positiv till bolaget är att om tekniken får fäste, eller annorlunda uttryckt blir en de facto standard inom olika områden, kommer resultaten inte att vänta på sig. Det har förmodligen de flesta insett. En annan anledning är att bolaget har fått dåligt rykte på grund av sina många nyemissioner, vilket gör att priset är ganska intressant.

Mitt köp landade på 5,40 SEK och kursen stängde på 5,20 SEK.

Mvh Charlie

06 maj 2009

Morgondagens stresstest

Det skall bli intressant att se vad morgondagens stresstest av de amerikanska bankerna kommer att leda till. Förmodligen är ett positivt resultat inprisat i nuvarande priser, vilket gör, i min mening, att ett negativt resultat kan få kurserna att dala ganska ordentligt, medan ett positivt resultat förmodligen inte kommer att få marknaden att röra sig mer än lite uppåt. Det är naturligtvis en löpande skala, dvs resultatet kan vara mer eller mindre bra, men, hur som helst, så tror jag att sannolikheten för en rejäl skjuts uppåt är relativt liten under morgondagen.

Martin Guri på Nordea menar i en kommentar att bara det faktum att transparensen ökar kommer att få marknaden på bra humör. Naturligtvis har han rätt på så sätt att osäkerhet ogillas och leder till låga kurser, men samtidigt gäller det alla gånger att ligga steget före, vilket gör att jag tror att resultatet av testet har långt mycket större betydelse än just det faktumet att man vet hur det står till, dvs transparensen. Dessutom är den naturliga följdfrågan vad man egentligen mäter. Om resultatet från ett test, som man i sig kan ifrågasätta, blir tillkännagett påverkar det än mindre.

Trots att jag inte tror att morgondagens redogörelse av testet kommer få kurserna att skjuta i höjden så har jag ändå tagit bort min säljorder på mina XACT BULL. Det kan nämligen vara så att om det är ny fakta, som verkligen ändrar förutsättningarna till det positiva och som inte redan förutspåtts av marknaden, kommer det att ge marknaden en liten knuff uppåt och i sådant fall vill jag inte sitta med en säljorder som ligger precis knappt över dagens nivå. Efter att jag vet morgondagens nya fakta så kommer jag att sätta en ny nivå.

Vad tror ni om morgondagen? Bull eller bear?

Mvh Charlie

04 maj 2009

Ratos ut ur portföljen

Ratos blev inget långvarigt innehav i portföljen. Jag sålde för ett par dagar sedan för 138 SEK, vilket var lite överilat med tanke på att kursen nu hackat upp till 148 SEK. Anledningen till att jag slängde in en säljorder så snabbt efter att jag köpt var att jag läste en artikel där Ratos inte rekommenderades eftersom substansrabatten var relativt låg, om inte obefintlig. Det var inte ett helt genomtänkt beslut att köpa och inte heller en genomtänkt försäljning, men så blir det ibland. Jag handlar med små summor och jag hoppar ibland på tåget utan att fundera speciellt mycket. Oftast när jag själv tycker att jag har agerat för snabbt och ogenomtänkt så försöker jag göra mig av med innehavet.

Jag har börjat fundera på att realisera en vinst i XACT BULL, vilket är ett innehav där jag har gått in på ett mer genomtänkt och planerat sätt. Just nu ligger jag inne med en säljorder på 104 SEK. Om säljordern går igenom kommer jag att försöka handla tillbaka en del på 102 SEK och en del på 98 SEK. Det beror lite på dock. Just nu så verkar det vara mycket pengar på väg in i systemet, vilket indikerar att uppgången kan hålla i sig och i sådant fall är det bättre att avvakta så att jag inte hoppar av och får hoppa in igen på en högre nivå. Det är naturligtvis svårtajmat, men jag har fått känslan av att USA allt mer börjar få ordning på sitt ekonomiska system och att risken för ett bakslag blir mindre, vilket gör att uppgången kan fortgå ett tag.

Försäljningen på 1,90 SEK i Precise Biometrics var nog ganska bra. Just nu ligger kursen på 1,50-1,60 SEK och jag är lite sugen att fiska upp ett antal på runt 1,40 SEK om kursen letar sig ner till de nivåerna. Jag är dock mer sugen på att köpa på mig fler Readsoft om kursen för den aktien letar sig under 9 SEK. I dagsläget ligger kursen där runt 9,30 SEK. Jag funderar även på att fylla på lite överallt i de befintliga innehaven, bl a Volvo om kursen letar sig under 50 SEK. Det är inte heller omöjligt att jag ökar i XACT BULL. Det finns många uppslag. Till helgen hinner jag förhoppningsvis sortera alla tankar.

Mvh Charlie