30 mars 2007

Vikten av att hålla reda på avstämningsdagarna

Jag köpte Readsoft-aktier för ett par dagar sedan. Det blev tyvärr ingen bra affär. Anledningen var att jag hade glömt att kolla upp när avstämningsdagen för utdelningen var. Det irriterar mig verkligen, framförallt eftersom jag själv brukar utnyttja det faktum att utdelningarna snabbt glöms bort av marknaden. Förhoppningsvis kommer aktien snabbt att leta sig upp över nivån som jag köpte för (dvs 36,70 SEK, just nu ligger den på 35,70 SEK), men det var ett misstag och sådana skall man lära sig av. Det allra bästa är naturligtvis om man kan lära sig av andras misstag :) En bra länk till när de olika avstämningsdagarna är finns här. Med avstämningsdag menas förresten den dag som man måste äga aktien för att ha rätt till utdelning.

Jag sålde precis en ganska stor post Investor för 165 SEK. Jag köpte dem för 162,50SEK innan avstämningsdagen för utdelningen, vilken var 4,50SEK. Det blev en ganska bra affär. Förhoppningsvis kan jag köpa tillbaka Investor-aktierna för 162,50SEK igen. Det blir kanske inte idag, men kanske i nästa vecka.

Tyvärr verkar det som att mitt återköp av BE Group inte kommer att gå som jag tänkt. Min förhoppning var att jag skulle kunna köpa tillbaka dem för 87 SEK, men aktien har stuckit iväg till över 90SEK (just nu i alla fall). Jag sätter mitt hopp till vinsthemtagningar och att kursen skall falla något så att jag kan få dem för 88 SEK. Tyvärr är jag inte så säker på att jag kommer att få dem för 88SEK. Aktien verkar vara i en positiv trend. Vi får se helt enkelt.

TeliaSonera har stuckit ned en bit idag, vilket är intressant. Om jag få ett par aktier för runt 59,50 SEK så kommer jag att slå till. TeliaSonera känns ganska intressant med den stundande utdelningen, men jag är inte intresserad av att betala för mycket.

AXIS berättade för övrigt att man inlett ett samarbete med IBM. Det låter mycket intressant, och naturligtvis stack kursen upp efter dessa nyheter. Frågan är bara hur stor omfattningen är på samarbetet, men hur som helst är det positiva nyheter.

För övrigt så är jag i Barcelona just nu på semester. Det är en trevlig stad med en massa rörelse, med andra ord en stad att rekommendera.

mvh Charlie

29 mars 2007

Kort innehav av BE Group och HIQ in i portföljen

Det har varit ganska bra omsättning i portföljen de sista dagarna. Precis som jag skrev i mitt förra mail så köpte jag tillbaka BE Group för 87,00 SEK. Eftersom jag är lite tveksam till att äga aktier för tillfället så lade jag direkt in en säljorder på 88,75SEK. Säljordern gick igenom samma dag, vilket innebar att det blev en liten trevlig vinst. Om börsen fortsätter ned idag så kommer jag förmodligen att köpa tillbaka aktierna. Det är inte omöjligt. Frågan är om jag kan få dem för 87 SEK.

Jag köpte även HIQ, ett IT-konsultbolag som känns ganska lockande. Tyvärr lyckades jag inte pricka nedgången riktigt, vilket gjorde att jag fick betala 36,70 SEK. Dagslägsta hamnade på 36 SEK, men så blir det när man inte kan följa det kontinuerligt (och så kan det naturligtvis även bli om man följer det kontinuerligt, även om jag inte provat det). Det oroar mig lite att aktien föll så mycket som den gjorde under dagen, men jag får hoppas att det bara var en tillfällig dipp.

Om gårdagens nedgång håller i sig även idag funderar jag på att köpa på mig Telia Sonera och Prevas, två favoritaktier som har åkt in och ut ur portföljen. Mina funderingar på att fylla på med XACT Bear finns kvar, men om det fortsätter ner idag så är det möjligt att jag avvaktar.

27 mars 2007

BE Group in och ut, XACT Bear ut och in

Igår så köpte jag aktier i BE Group. Jag fick betala 85,50 SEK och var ganska nöjd med mitt köp. Jag känner inte till dem i detalj, men det var relativt nyligen som de gjorde debut på börsen. Eftersom jag är lite skakis så valde jag att lägga in en säljorder på 88,75 SEK. Idag gick säljordern igenom, vilket gjorde att det blev ett ganska kortvarigt innehav. Jag har nu lagt in en nyköporder på 87,00 SEK. Om jag får dem för 87,00 SEK så är jag nöjd.

Vidare, igår sålde jag en del XACT Bear för 44,90 SEK. Det var en ganska onödig affär och jag ångrade mig direkt efter att jag såg att affären gått igenom. Lyckligtvis kunde jag köpa tillbaka dem idag för 44,45 SEK. En ganska onödig historia, men ingen förlustaffär i alla fall.

För övrigt så funderar jag på att köpa tillbaka Prevas och Handelsbanken om det går ner lite. Om det går upp lite så har jag vissa funderingar på att köpa på mig mer XACT Bear.

mvh Charlie

26 mars 2007

Wimax eller 4G?

Jag prenumerar på Affärsvärlden. I det senaste numret var det en ganska intressant artikel som hette "Slaget om trådlöst". Artikeln tog upp det "slag" som för närvarande utspelar sig mellan bl.a. Ericsson som representerar 4G och Intel m.fl. på andra sidan som representerar Wimax. Förmodligen kommer en av dessa två standarderna vara den som vi använder om ett par år för att surfa trådlöst.

Jag tror att det är på sin plats att börja med att reda ut en del begrepp. Idag finns det, som säkert de flesta vet, en standard som heter 3G. 3G har större bandbredd än sina föregångare, vilket gör det möjligt att skicka och ta emot videosnuttar samt att det blir lite mer intressant att surfa (det går nämligen något snabbare). Tyvärr har surfande i mobiltelefoner inte riktigt slagt igenom. Förmodligen beror detta på en helt fel prissättning. När jag senast skulle köpa en mobiltelefon, vilket var ungefär ett halvår sedan, så övervägde jag att köpa en 3G-telefon med tanken att jag vid vissa tillfällen skulle kunna koppla denna till min laptop och på så sätt använda mobiltelefonen för att surfa med min laptop. Jag gav ganska snabbt upp denna tanke när jag fick reda på att det kostade 15SEK per MB. Säljaren försökte övertyga mig om att lite mail kostade inte så mycket att ladda ned, etc, men trots allt så är det helt fel prissättning. Jag är med andra ord inte det minsta förvånad att knappt någon använder sin mobiltelefon för datatrafik.

Hur som helst, den nya 4G-tekniken skall, som jag förstått det, vara en ytterligare utökning av bandbredden. Vodafones VD Arun Sarin kritiserade nyligen på mobilmässan i Barcelona bl.a. Ericsson för att utvecklingen av den nya 4G-tekniken går för långsamt. Det skulle man kunna se som ett tecken på att han är lite orolig för tillfället för hur situationen inom området ser ut.

På andra sidan finns, som sagt, bl.a. Intel och andra delar av datorvärlden. De förespråkar en teknik som kallas Wimax. Wimax är, väldigt förenklat, ett sorts trådlöst bredband med flera kilometers radie. Lillebroren till Wimax heter WiFi och finns idag redan på många platser, tex caféer. Platser där det finns WiFi brukar man kalla hotspots.

Det som talar för Ericsson och mobilvärlden är att de har erfarenhet att leverera mobila tjänster med allt vad det innebär av basstationsbyte etc. Å andra sidan så har inte mobilbranschen lyckats att få användarna till att använda datatrafikstjänster i någon större utsträckning. Min teori är att det fortfarande går för långsamt, att skärmarna är för små, att det är på tok för dyrt och att det finns ganska få tjänster som är anpassade till telefonerna.

Det som talar för datorbranschen är att de är förmodligen mer intresserade av att tjäna pengar på att sälja hårdvara än av att tjäna pengar på själva datatrafiken. Eftersom priserna på laptops sjunker snabbt så finns det nog möjlighet att lägga på en tusenlapp på priset för en Wimax-modul. En annan sak är förresten att datorbranschen förmodligen kommer att rikta sig till laptops snarare än mobiltelefoner. Om Internet kommer att fortsätta att vara gjort för stora skärmar så borde det också tala för Wimax-tekniken. Jag är iofs något osäker på detta, men jag tror att laptops är huvudfokus för Wimax.

Förresten, om man vill läsa mer om Wimax, så kan jag rekommendera wikipedias artiklar, se här, eller howstuffworks.com, se här.

Det är säkert många av er som är bättre insatta än vad jag är. Vad är er åsikt? Kommer Wimax att sopa banan med Ericsson, eller kommer Wimax-tekniken att vara teknisk kuriosa om 10 år?

mvh Charlie

Boktips "Framgång"

Jag var förbi biblioteket en kort sväng idag och fick tag på en småtrevlig bok som kanske skulle kunna intressera ekonomiintresserade läsare. Boken heter "Framgång" och består av ett antal intervjuer med kända svenska enteprenörer, bl.a. intervjuas Bertil Hult som startat EF. Om du vill titta närmare på boken så finns här en direktlänk till adlibris hemsida.

25 mars 2007

Jag ligger efter index

Ett mål som jag har med mitt sparande är att få en avkastning som är bättre än index. Det borde egentligen inte vara så svårt, men i nuläget ligger jag ganska mycket efter faktiskt. Min portfölj har endast gått uppp 0,3% under 2007, medan OMX-index har gått upp 6,1%. Det är ganska många procentenheter efter.

För att göra en snabb analys så är den största anledningen till att jag halkat efter att jag varit alldeles för likvid. I nuläget har 60% av mina aktiepengar (dvs den del av mina pengar som finns kopplade till en aktiedepå) i likvida medel. Det är för mycket, men eftersom jag tror att det kan komma en nedgång har jag varit försiktig. En annan anledning är att jag funderar på att köpa en bostadsrätt, vilket gör att jag ganska snabbt kan behöva pengarna.

En annan anledning till att det gått relativt dåligt än så länge i år är att jag har en ganska stor del i Ericsson som inte har haft en alltför kul utveckling än så länge i år.

Om börsen skulle sticka ned i nästa vecka så har jag goda förutsättningar att plocka in del på OMX-index. Jag sitter nämligen med en del XACT Bear för tillfället. Faktum är att jag har börjat så smått att fundera på att köpa på mig ännu fler XACT Bear, men det är än så länge bara en fundering som jag har.

22 mars 2007

Handelsbanken ut, påfyllning XACT Bear

Det var verkligen uppåt idag på börsen. Förmodligen är det fortfarande Bernankes tal angående den amerikanska räntan och framtidsutsikterna för den amerikanska ekonomin som får börsen att agera uppåt. Det finns säkert även de som tycker att det är köpläge nu efter den tidigare korrigeringen. Hur som helst, idag var det uppåt +1,5%.

Jag sålde mina aktier i Handelsbanken för 208,50 SEK. Jag köpte dem för 205 SEK, så någon större vinst är det inte att tala om, men jag känner mig osäker för tillfället och tar hellre den knappa vinsten än sitter med osäkerheten. Jag kommer troligtvis att lägga in en köporder på stax under 200 SEK.

Eftersom det gick upp ganska mycket passade jag på att fylla på med XACT Bear. Jag fick dem för 44,35 SEK, vilket gör att jag nu är fulladdad med björnaktier igen. Jag sålde nämligen en tredjedel av innehavet för 50,10 SEK för nån vecka sedan.

Om börsen fortsätter uppåt kommer jag att sälja av mina Investor-aktier. I nuläget lutar det åt att jag säljer dem för 171 SEK om börsen går upp, men jag måste fundera och räkna lite på det.

Tankar om länkutbyte

Idag såg jag på hurjagblevrik.se att Jakob, som driver sidan, hade länkat tillbaka till min sida. Det var naturligtvis kul, eftersom det förmodligen kommer att leda till fler besökare för min del. Tack för det!

En tanke som slog mig i samband med att jag läste inlägget på hurjagblevrik.se var vilka effekter som egentligen uppstår i samband med ett länkutbyte. Är målet att få så många som möjligt att länka till sin egen sida samtidigt som man själv länkar till så få som möjligt? Detta borde ju på något sätt få effekten att många leds till ens egen sida, men att man inte tappar användare till andra sidor, eller? Jag tror inte det. Jag tror att det resonemanget är för enkelt.

Om man inte länkar vidare till andra sidor så finns en risk att man placerar sig själv i en återvändsgränd. Det är inte bra. Man vill naturligtvis helst att besökaren skall hitta någonting som den tycker att är intressant på sin egen sida, men om man inte kommer på något intressant att skriva är det bättre att presentera en annan sida. På så sätt kommer besökaren att få ut någonting av sitt besök, vilket är huvudsyftet. Det är naturligtvis en risk att besökaren struntar i att återkomma till sidan, men det ser jag snarare som att man har ett dåligt innehåll än att man har länkat till fel sidor.

En annan tanke som jag fick är att det relativt smala fenomenet ekonomibloggar borde bara gynnas av att antalet når en sorts kritisk massa så att allt fler människor upptäcker fenomenet. Jag är övertygad att för varje ny ekonomiblogg som kommer så är det några till som börjar att läsa ekonomibloggar. Förmodligen, som det brukar vara inom denna värld, är det inte en linjär tillväxt utan snarare en expontentiell tillväxt, vilket naturligtvis är intressant.

Så, är det någon som är intresserad av länkutbyte är det bara att höra av sig.

mvh Charlie

19 mars 2007

Det känns lugnare på börsen

Jag vet inte om det beror på att jag inte haft tid att följa börskurserna slaviskt den senaste tiden eller om det är sanning - men det verkar som att börsoron har lagt sig, i alla fall något. Idag pinnade kurserna upp en bit och slutade på +1,8%, vilket ger +3,2% på helåret. I min portfölj var det riktigt glatt - Ericsson +2,9%, Investor +1,6%, Readsoft +4,6%, Handelsbanken +1,5% och XACT Bear -2,3%.

Anledningen till att Readsoft hoppade upp så mycket som 4,6% var att de meddelade att de fått en ganska stor order från Norska Posten. Det låter väldigt kul i mina öron. Om Readsoft kan visa att deras teknik fungerar bra inom postväsendet öppnar sig en stor och intressant marknad. Jag håller tummarna.

Jag funderar ganska allvarligt på att köpa tillbaka mina Prevas-aktier. IT-bolag är ganska intressanta för tillfället och jag tror inte att det är omöjligt att ett företag som Prevas blir föremål för ett uppköp. Om priset blir det rätta så slår jag till.

Om börsen fortsätter uppåt imorgon så kommer jag förmodligen att köpa på mig några ytterligare XACT Bear. Även om det verkar lugnt för tillfället så skulle det inte förvåna mig om det snart blir en svacka ned igen.

16 mars 2007

Recension: hurjagblevrik.se

För ett tag sedan erbjöd Jakob som driver hurjagblevrik.se ett sorts länkutbyte. Länkutbytet gick ut på att alla som skev en recension om hurjagblevrik.se skulle få ta del av ett länkutbyte med hurjagblevrik.se, och eftersom hurjagblevrik.se är en välbesökt sida så är det nog många som kommer att nappa på idén. Nedan följer min recension av hurjagblevrik.se

Recension av hurjagblevrik.se

Bloggen hurjagblevrik.se är idag troligtivs en av Sveriges största mötesplatser för en ny sorts entreprenörer, nämligen webbentreprenörer. Till skillnad från andra bloggar inom ekonomi har mannen bakom sidan, Jakob, lyckats att engagera en trogen skara som kommenterar flitigt, vilket gör att sidan lyfter från att vara statisk envägsinformation, förvisso bra sådan, till att vara ett brett forum för allt vad ekonomi och entreprenörskap innebär. I kölvattnet av hurjagblevrik.se har det uppstått en rad ekonomibloggar med angränsande tema, bland annat undertecknades blogg klirr-i-kassan.se. Förhoppningsvis fortsätter nestor Jakob att blogga under lång tid framöver. Vem vet, en vacker dag kanske han berättar om sitt företag?

av Charlie, klirr-i-kassan.se

15 mars 2007

Hur överlåter man domännamn?

Jag har som sagt fått upp ögonen för domännamn, men jag har ännu inte riktigt vågat satsa så mycket. En knäckfråga som jag funderar på är vilka omkostnader man kan räkna med när man skall överlåta ett domännamn till någon annan. Jag har läst lite och fått fram att man måste blanda in ett auktoriserat ombud för att få igenom överlåtelsen, men vad kostar det? Om själva överlåtelsen av domännamnet ligger på ett par tusen kronor eller mer så är det inte lika intressant längre. Är det någon som vet hur man på ett enkelt sätt kan överlåta ett domännamn? Jag vill gärna veta både i fallet med en .se-domän och med en .com-domän.

Tack på förhand.

mvh Charlie

Ner -3,2% och upp 2,4%?

Det är verkligen häftiga svängningar på börsen för tillfället. Om man skall tro på jordbävningsteorin, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, så borde dessa högfrekventa svängningar vara en tendens på att det snart kommer en nedgång. Jag vet inte om jag tror så mycket på de där teorierna, men vem vet det kanske stämmer i detta fall. Jag har inte gjort några förändringar i portföljen utan jag sitter ganska still. Det är möjligt att jag köper på mig några TeliaSonera-aktier och några Prevas-aktier om börsen går ned något, men annars så har jag ingenting planerat.

14 mars 2007

Så var det storm igen

Jag är ganska nöjd med att jag litade på min magkänsla och sålde mina Prevas- och TeliaSonera-aktier. Det var bra att jag inte behöll dem och jag har goda förhoppningar att kunna köpa tillbaka dem ganska snabbt och inte oväsentligt billigare. I alla fall Prevas funderar jag på att köpa tillbaka. TeliaSonera är jag något mer osäker på. det är egentligen bara utdelningen som jag spelar på att marknaden skall glömma ganska snabbt. Det kanske visar sig att jag gjorde en miss, men så länge som jag kan köpa tillbaka dem billigare än vad jag sålde dem för så var det en bra affär. Just nu är det med andra ord en bra affär.

Börsen som helhet gick förresten ned -3,2%, vilket var ganska kraftigt. Ericsson, Investor och Handelsbanken var inga roliga aktier att äga idag, men det var nog bara tillfälligt. Readsoft gick förresten heller inget vidare. Det är ganska intressant läge för tillfälllet med stora utdelningar runt knuten och pressade kurser pga allmän osäkerhet. Jag är ganska sugen på att köpa på mig något mer nu efter dagens lilla korrigering. Samtidigt som jag är lockad av att köpa på mig aktier är jag ganska skraj. Jag tror nämligen att vi kommer att få en nedgång under 2007 på ungefär 10%. Det är en negativ syn, men jag tror att i takt med att räntan höjs och att allt fler företag kommer att vara tvungna att sänka sina prognoser för framtiden så kommer förväntningarna att justeras och därmed även kurserna. Dessutom, vilket inte skall räknas bort i sammanhanget, så är marknaden på helspänn och många är inne på marknaden för att krama ur de sista slantarna. Det brukar vara ganska riskabelt att göra det. Detta är som sagt mina alldeles egna funderingar.

När jag är igång så måste jag passa på att ge alla "fundamenta"-tosingar en känga. Att handla aktier på P/E-tal eller andra typer av värderingar är absolut inget dumt sätt, men att tro att man skall se sina egna pytteinvesteringar på samma sätt som större investerares investeringar är mest bara löjligt. En större investerare köper andelar i ett bolag för att han aktivt kan gå in och göra ändringar i ett bolag och därmed också tjäna pengar, medan en liten sparare endast köper för att kunna tjäna en slant. Alltså, min poäng, att som liten sparare kopiera en storinvesterares filosofi är inte helt lätt. Man skall som liten sparare naturligtvis studera fundamenta som en sak, men att tro att man skall hitta en felvärdering, är inte någonting som man skall räkna med. En felvärdering är enligt mig, må vara att jag använder vissa termer lite fel, att man kan se en potential i ett företag som inte utnyttjas fullt ut och att man kan gå in i företaget och ändra detta förhållande. Det kan man inte som småsparare och därför skall man inte stirra sig blind på fundamenta. En liten utvikning.

12 mars 2007

Jag är en räddhare!

Idag läste jag två artiklar om bostadsmarknaden. En av dem handlade om att bostadsbubblan i USA håller på att spricka och den andre handlade om att det blivit dyrare att bo i Sverige. Man har räknat ut ett sorts index som motsvarar inkomsterna i förhållande till boendekostnader för att se hur stor del av inkomsterna som går till boendekostnader. Jag tycker att boendekostnaderna är läskiga för närvarande.

För tillfället håller jag och min blivande sambo på att titta på lägenheter och i de flesta lånekakyler som vi läser amorterar man ingenting alls och dessutom så räknar man på räntor under 5%. Självfallet så vill mäklaren att lägenheten skall vara så attraktiv som möjligt och att då varna för räntehöjningar eller vikten av att amortera är naturligtvis inte så intressant. Dessutom är naturligtvis jämförelsen korrekt om man skall jämföra en bostadsrätt med en hyresrätt, men, hur som helst, att inte amortera känns principiellt fel. Jag tror att de flesta som köper lägenhet idag amorterar väldigt lite eller ingenting alls. Det är synd. Det är när räntorna är låga som man har råd att amortera. Nog predikat om felsatta bostadsrättspriser av en spekulant som vill med på karusellen!

Artiklarna som jag läste skrämde hur som helst upp mig, eller rättare sagt påminde mig om varför jag köpt mina XACT Bear. Efter att jag tänkt efter lite beslöt jag att sälja av mina TeliaSonera med knapp vinst, likaså mina Prevas såldes med knapp vinst. Det var ingenting annat än ren feghet som fick mig att sälja. Jag är tveksam till att marknaden kommer att fortsätta stiga och om det skulle komma lite negativ statistik, t ex att oljepriset sticker åt fel håll eller att ett par företag nu i veckan drar ner sina tillväxtsiffror, så finns risken att de kommer att straffas på samma sätt som Ericsson straffades för ett par veckor sedan när Svanberg drog ner framtidsutiskterna något. Om ett par företag levererar lite tråkiga nyheter och Asien börjar darra igen, då finns det risk, enligt mig, att kurserna sticker ner igen. Jag är en räddhare för tillfället som inte vågar äga aktier. Inte nog med att jag är rädd, jag är velig också. Det kan bli så att jag bara tar det lugnt ett par dagar. Bara avvaktar.

Vi får se.

mvh Charlie

10 mars 2007

SKF eller Alfa Laval?

Min portfölj består idag av informationsteknik (Prevas, Readsoft, Ericsson), telekomoperatörer (TeliaSonera) och finans- och fastighetsbolag (Investor, Handelsbanken). För att få en bättre riskspridning i portföljen har jag funderat på att köpa aktier i ett verkstadsföretag. Två verkstadsföretag som lockar är Alfa Laval och SKF.

Alfa Laval lockar för att de leverar fina resultat gång på gång och deras produkter känns som framtiden, men kursen känns hög för tillfället. Så här i efterhand hade det varit ett perfekt köp under stormveckan, men att vara efterklok tjänar man inga pengar på.

SKF lockar genom att de känns stabila och levererar bra resultat. Jag tror att SKF har bra rykte runt om i världen och i takt med att ekonomier som Kinas växer så går det också bra för ett företag som SKF. Min erfarenhet är att svensk basindustri har ett väldigt gott rykte utomlands och att vi inte alltid väger in det i börskurserna. SKF:s värdering känns något mer lockande än Alfa Lavals därför är det inte omöjligt att det blir några SKF-aktier innan det är dags för utdelningar i april/maj.

Om kurserna sticker ner igen i nästa vecka så är det inte omöjligt att jag köper på mig SKF eller Alfa Laval. Ett annat tänkbart köp som jag skrivit om innan är AXIS.

Sov gott!

Charlie

09 mars 2007

"Varning för varnarna"

För ganska länge sedan nu läste jag en krönika på ekonominyheterna.se som var skriven av Cecilia Aronsson. Budskapet i krönikan var att man inte skall skrämma upp småsparare i onödan eftersom börsen har en rimlig värdering och många av de som idag varnar för en sämre utveckling på börsen gör detta för att sko sig själv. Därefter nämndes ett antal personer som har sagt att börsen skall gå ned och sedan påpekades det hur fel de hade haft. En liten roligt grej i sammanhanget är att krönikan publicerades precis innan nedgången i förra veckan, vilket gjorde att de "felaktiga" varningarna inte kändes helt felaktiga, men det var egentligen inte det som jag ville påpeka.

Det som jag ville påpeka, och som jag tycker att Cecilia Aronsson helt missar i sitt resonemang, är att det stora flertalet av de som uttalar sig om börsen tjänar på att börsen går upp. Till exempel, en stor aktör som banker har egentligen en bra sits på många sätt för tillfället. För det första kan de låna ut en massa pengar till någon som skall köpa en bostad, och sedan eftersom räntorna är så låga och aktieutecklingen så bra kan de säkerligen i många fall locka samma person som lånat pengar av banken att investera i fonder istället för att dra ned på lånet. På så sätt tjänar banken dels pengar på lånet i form av ränta, dels tjänar banken pengar fondförvaltningen. Vad skulle då hända om bankens analytiker gick ut och varnade för en rejäl nedgång på börsen? Vad skulle hända om denne sade "Vi närmar oss nu slutet av en högkonjunktur och vi kan vänta oss en klart sämre utvecking på börsen de närmsta åren"? Skulle då den lokale banktjänstemannen kunna framhålla lösningen att ha stora lån på bostaden och en del pengar i fonder som en bra lösning. Förmodligen inte. Det finns med andra ord många stora aktörer som tjänar på ett positivt börsklimat och allt som sägs av analytiker på banker, eller för den delen andra aktörer, skall tolkas med vetskapen om var pengarna från deras lönekuvert kommer.

Nu vill jag inte svartmåla de analytiker som jobbar på banker. Min poäng är snarare att man alltid skall kritiskt granska den information som man får, särskilt ekonomiska analyser, och att säga att varnarna skulle tjäna mer på att varna än vad pådrivarna tjänar på att pådriva det tycker jag är oriktigt.

PS. Det är på sitt sätt orättvist att jag ratar Cecilias krönika. Hon är en av få vars krönikor jag läser, men å andra sidan, en krönika skall väl väcka debatt?. DS

Någon som vill kommentera?

Rock n Roll!

Charlie

En realiserad förlust och slöa pengar

Efter mycket funderande och velande så sålde jag till slut mina Teleca-aktier. Jag fick 28,10 SEK för dem och jag köpte dem för 34,70 SEK i juli förra året. Förlusten i procent landade alltså på ungefär 19%, vilket inte är bra men ändå inom de gränser som jag satt upp för mig själv mellan 15 och 20%. Anledningen till att jag väntat så länge med att realisera förlusten är att jag har sett Teleca som en intressant turn around-aktie, dvs en aktie som ingen tror på just nu, men som med en ny VD, en ny stororder eller liknande kan segla upp och få en riktigt trevlig utveckling. En liten faktor som talar för att Teleca skulle kunna vända är att delar av Dan Olofsson-sfären, dvs Sigma, Epsilon och Teleca, håller på att samlas runt Dockan i Malmö (Dockan är ett populärt nybyggt område i Malmö som ligger på det gamla Kockums-området, därav namnet Dockan.) Det är möjligt att denna flytt skulle kunna skapa en positiv skjuts för Teleca, men jag är själv tveksam till betydelsen av denna flytt.

Börsen som helhet står för tillfället runt 0%. Den började nedåt i morse, men vände sedan uppåt runt lunchtid när det kom positiva signaler från USA.

Jag funderar på att sälja av en del av mina Investor-aktier. Det blev lite för många under förra veckan och utvecklingen har varit bra så det skulle kunna vara läge att sälja av en del. Å andra sidan så tror jag att utvecklingen kan fortsätta vara god för Investor. Svårt val, men letar sig aktien över 170 SEK inom den närmsta framtiden så säljer jag hälften av de som jag köpte i förra veckan.

Ett generellt problem i min portfölj är att mina pengar jobbar för dåligt. De ligger mest och slöar. Det är naturligtvis mitt fel. Det är jag som skall få dem att jobba. Jag har därför vissa funderingar på att göra en del investeringar inom den närmsta tiden. Eftersom jag är tveksam till börsen på längre sikt så kommer det förmodligen att bli ganska kortsiktiga investeringar, men skall jag ha en chans att matcha index måste jag öka risknivån i portföljen. En konkret fundering som jag har är att öka i Telia Sonera, ett annat alternativ är att köpa AXIS-aktier och ett tredje alternativ är att köpa på mig mer XACT BEAR.

08 mars 2007

Var det bara skrämselhicka?

De två senaste bördagarna har varit trevliga börsdagar, +1,5% och +1,9% om jag kommer ihåg rätt. Det känns inte helt konstigt att börsen återhämtar sig något efter korrigeringen. Jag tyckte att nedgången kändes överilad, vilket också var anledningen till att jag köpte på mig Investor, Telia Sonera, Handelsbanken, Prevas och Readsoft. Jag passade även på att sälja av en del av mina XACT BEAR under nedgången. Det känns dock inte som att det är läge att luta sig tillbaka och ta det lugnt. Förmodligen kommer det snart att storma igen.

Jag är väldigt kluven för tillfället och jag tycker att börsläget är svåranalyserat. Å ena sidan har vi en lång tid av börsuppgång bakom oss, vilken innebär att många sitter på stora reavinster, medan å andra sidan har vi fina utdelningar framför oss samt bolag med fina siffror.

Ett svar som man fick förra veckan är att många är beredda på att sälja, vilket jag tolkar som att många är relativt nöjda med sina vinster. Det skulle inte förvåna mig om många funderar på att sälja av en del fondinnehav för att amortera på huslån eller andra lån som skulle kunna gå upp inom en snar framtid. Eftersom många sitter på säljknappen så är det kanske risk för att det blir lite turbulent framöver. Samtidigt skall man komma ihåg att det var många fler som satt kvar i båten den här gången än vad det var i maj förra året. Då var i och för sig fallet större, och på många sätt inte helt jämförbart med förra veckans nedgång.

Hur som helst, en del av de investeringarna som jag gjorde under de stormiga dagarna i förra veckan har utvecklat sig riktigt bra. Investor har t.ex. drygt gått upp 4% från min snittkurs, och en aktie som Readsoft som stack ner rejält precis efter att jag köpt den har återhämtat sig väl och ligger nu bara -2% jämfört med min inköpskurs (trots att aktien backade något idag). Tyvärr ligger jag ganska taskigt till i jämförelse med index. Min portfölj är -0,5% och index är +3,4% sedan årsskiftet. En anledning till detta är att jag har en ganska stor Ericsson-post som drar ner mig rejält.

Det kanske verkar konstigt att jag köper aktier samtidigt som jag har kvar mina XACT BEAR. Anledningen till att jag har kvar mina björnaktier är dels för att jag tror att vi på några månaders sikt kan få se en nedgång och dels för att jag tycker att läget är svåranalyserat och att jag inte vill göra något överilat. Jag håller fast vid min säljnivå på 44,60 SEK, än är det en bit kvar.

Jag funderar även på att sälja av några av mina ganska nyinförskaffade aktier, kanske att TeliaSonera ryker. Teleca ligger också i farozonen.

mvh Charlie

06 mars 2007

Stormen över?

Nu är börsdagen ännu inte riktigt slut, men det verkar i nuläget som att börsen kommer att sluta på plus. Det är knappt en timme kvar just nu och OMX står på +0.3%. Ett tag var börsen nästa uppe 1% för att sedan tappa något.

Jag tycker att det känns rätt skönt att det verkar bli en plustecknens dag. Om börsen hade fortsatt att falla idag också då hade det känts motigt, framförallt för att jag, enligt min egen filosfi, borde sälja av en del av mina nyinköpta aktier med förlust. Att ta en förlust är det jag är absolut sämst på. Det är nog också det som de flesta har absolut svårast att hantera. När jag ser tillbaka på de affärer som jag har gjort under 2006 är ungefär 90% vinstaffärer, förvisso med ganska liten vinst per affär, men dock. De resterande 10% som är förlustaffärer har tyvärr en ganska stor förlust per affär. Det ligger gissningsvis på 15-20% i förlust per affär, medan vinstaffärerna ligger på ungefär 5-10% i vinst per affär. Ett sådant facit är egentligen inte speciellt imponerande under ett år som 2006 då kurserna generellt sett gick väldigt bra.

En annan faktor som man skall ta hänsyn till är att, som jag handlar, med ganska många ordrar liggande så krävs en ganska stor kassa, vilket naturligtvis gör att jag förlorar mot index när det går upp. Jag har gjort lite försök med att strukturera upp förhållandet mellan kassa, säljnivåer och köpnivåer, men det är inte helt lätt att hitta en modell som funkar bra. I nuläget lägger jag köpordrar när någon aktie känns lockande och prisvärd. Om jag får aktien beror säljnivån ganska mycket på vilken typ av aktie det är, hur mycket jag tror på aktien, vad jag tror om börsutvecklingen generellt och hur mycket jag har i kassan.

En annan strategi som jag använt mig av är att låta aktier "växa" när de nått över en viss nivå, dvs att när en aktie har gått +10% så kan man exempelvis sätta en stop-loss på +5% och hoppas på att aktien fortsätter att stiga. Om den fortsätter att stiga så flyttar man upp stop-lossen med jämna mellanrum ända tills den går igenom. Det var ett tag sedan som jag använde mig av denna strategi, men det är egentligen ingen dum strategi. Jag har en tanke på att jag skall använda mig av denna strategi på Readsoft om den utvecklas bra nu i början.

Apropå Readsoft så repade sig Readsoft riktigt bra idag, ungefär +4% och då var den även uppe och nosade på +6% under dagen, vilket kändes kul. I övrigt ligger resten de nyinförskaffade aktierna inom +-5%, vilket känns bra. Sorgebarnet i portföljen för tillfället, Teleca, var uppe och snuddade på 27,50SEK, men föll tillbaka under dagen. Förlusten i Teleca ligger på ungefär -22%, vilket inte är bra, men jag har ännu inte bestämt mig hur jag skall göra, eller rättare sagt vilka nivåer som skall gälla för aktien. Ända sedan raset så har jag försökt fötränga förslusten och hoppats på att den skall återhämta sig, men nu börjar det bli dags att ta konsekvensen. Förmodligen blir det så att om den sticker den upp något, så försvinner den.

mvh Charlie

05 mars 2007

Fortsatt storm

Efter ännu en stormig börsdag som vid lunchtid var ända nere på -3,5% så måste jag säga att det blir allt svårare att bedöma vilken riktning börsen skall ta. Börsen återhämtade sigskönt nog något för att sluta på -1,4%.

Jag har ett längre tag trott att det skall komma en korrigering, därav mina XACT BEAR, men samtidigt så trodde jag inte att korrigeringen skulle komma just nu och på detta sätt. Om jag skall vara ärlig så förstår jag inte riktigt vad det är som drar ned börsen. Förmodligen handlar det till stor del om vinsthemtagningar. Det har, trots allt, varit strålande börstider ett tag och att räkna med att räntan skall bli lägre känns ganska osannolikt i nuläget.

Nedgången, som jag har förstått det, beror på vinsthemtagningar i Kina, som i sin tur föranleddes av ett rykte på en reavinstskatt på 20% (Idag har man ingen reavinstskatt i Kina). En annan sak som hände i Kina var att ett förslag lades fram på att ta bort skattelättnader för utländska företag. Om detta förslag fick några direkta effekter vet jag inte, men det lades ett sådant förslag i alla fall. Hur som helst, om man av denna information, och kanske även annan information, kan dra slutsatsen att tillväxten i Kina kommer att avta så är det naturligtvis mindre bra för många svenska företag, speciellt de verkstadsföretag som tjänat bra med pengar på den rusande kinesiska ekonomin.

En av anledningarna till att jag köpte mina björnaktier var på grund av att jag trodde att den kinesiska ekonomin inte skulle fortsätta med en tillväxt på runt 10% per år, men det var inte huvudanledningen till att jag köpte mina XACT BEAR. Jag trodde att oljepriset skulle spela världsekonomin ett spratt och skjuta upp ganska ordentligt, men det har än så länge uteblivit.

En annan faktor, som man inte skall glömma, är att många svenska investerare under slutet av 90-talet fick uppleva vad det kan innebära om man sitter kvar i båten. Om man inte hoppade av i tid, vilket tyvärr inte jag gjorde, så blev det en ganska dyr affär. Jag tror att IT-kraschen kan spela en ganska stor psykologisk roll just nu. Många tar helt enkelt hellre en vinst än chansar på att situationen reder ut sig.

En IT-aktie som jag köpte under förra veckan är Readsoft. Tyvärr har utvecklingen för denna aktie inte var helt bra den senaste tiden. I nuläget är jag ungefär -9% på mina Readsoft, ungefär 1% från min avgrundsvrålsgräns och säljgräns. Jag kommer nog att rucka lite på denna gräns eftersom jag tror ganska starkt på företaget. Det är dock mer än känsla än någonting annat.

Några aktier som har betett sig ganska bra är Handelsbanken och TeliaSonera. Handelsbanken har jag ungefär 1% ned och TeliaSonera har jag ungefär 1% upp. En aktie som jag verkligen funderar på att göra mig av med är Teleca. Jag köpte och sålde Teleca i omgångar ända till det small till efter att Teleca meddelat att deras kund Siemens BENQ gått omkull. Eftersom fallet var så stort så hann jag inte riktigt med och plötsligt satt jag med Svarte Petter och visste inte vad jag skulle göra. I ett sådant fall kan jag hålla med om att det skulle vara bra med en stop-loss, men pga min avoga inställningar till dessa hade jag ingen sådan. Prevas som jag också köpte i veckan har heller inte varit någon succé, ner ungefär 4%. Investors VD, Börje Ekholm, sade för inte så himla länge sedan att de trodde att det fanns bättre möjligheter utanför börsen än på börsen. Jag sätter allt mitt hopp till detta uttalande och hoppas att han och hans lag kommer att vända upp Investor, i nuläget är jag ner 2% på min Investor-aktier.

Även om jag köpte lite väl tidigt så här i efterhand så är jag inte alltför ledsen. Mina enda egentliga bekymmer just nu är om Readsoft och Teleca fortsätter ned. Vad gäller Readsoft så tror jag att aktien tar fart och vänder upp, men vad gäller Teleca så vet jag inte. Det är möjligt att jag tar förlusten i Teleca.

Förresten, det blev inga björnaktier sålda idag. Jag satte min andra säljgräns på 51,50SEK och riktigt så högt letade sig inte kursen idag. Säljgränsen får stå kvar tills vidare.

04 mars 2007

Två nätmäklare hade varit bra

En sak som jag lärde mig under veckan var att det skulle vara bra med mer än en nätmäklare. Jag har idag aktiedirekt och är nöjd med dem, men när det är galet på börsen och antalet avslut är 3 gånger så många som det är i vanliga fall då kan det ibland vara svårt att få igenom sina ordrar.

En annan anledning till att ha mer än en nätmäklare är att insättningsgarantin bara sträcker sig till 250 000 SEK, inte för att jag tror att Aktiedirekt skall gå i konkurs (Aktiedirekt ingår i Nordnet), men det är likväl en anledning till att ha ytterligare en nätmäklare.

Jag har inte hunnit kolla runt så mycket, men eftersom jag via aktiedirekt har möjlighet att göra billiga småaffärer är inte lägstapriset det mest relevanta när jag nu letar efter en andra nätmäklare. (Aktiedirekt har nämligen fördelen att lägstapriset är 9SEK för en affär. Dessutom är courtaget 0,15%, vilket är ganska OK.) Det jag istället söker är en bra tjänst. Allra helst skulle jag vilja kunna ställa in så att jag fick mail om vissa gränser passerades, men de tjänsterna har jag ännu inte hittat.

Är det någon som har ett bra tips?

mvh Charlie

Nummer 1 på Google!

Jag läste ett inlägg på dan.se som handlade om att hamna på plats nummer 1 vid en sökning på Google. Dans målsättning var att hamna som nummer 1 vid en sökning på "dan". Jag tycker att det är ganska intressant med sökmotoroptimering, även om jag inte kan så mycket. Efter att jag läst artikeln var jag naturligtvis tvungen att kolla vilken plats jag hade på Google. Till min stora förvåning var jag redan etta :) Nu skall man naturligtvis säga att "klirr i kassan" och "klirr-i-kassan" är ganska smala sökord, men likväl - jag är skitnöjd.

Jag vet inte hur stor roll det spelar att jag använder mig av blogger för mitt bloggande. Blogger ingår nämligen i Google-koncernen så tanken att det skulle spela viss roll känns inte helt främmande.

Nu skall jag fundera ut nya köp- och säljnivåer för mina XACT BEAR.

mvh Charlie

02 mars 2007

En sjöman älskar havets gång...

Om jag vore sjöman så skulle jag älska havets gång, särskilt när det stormade en del och man fick visa att man kunde styra båten. Nu är jag tyvärr ingen sjöman. Jag har inte ens ett litet ankare intatuerat. Det är till och med så illa att de flesta båtfärderna som jag gjort i livet är med färja. Nu när det dessutom finns en bro till Köpenhamn är det närmsta jag kommer havets gång ett tåg som dundrar fram på en bro. Hur som helst, vad jag däremot är, och som jag villigt kan erkänna, är en tradar-wannabe som gillar börsens gång, särskilt när det stormar lite.

Jag gillar som sagt när det rör på sig, men idag har jag legat lågt. Börsen gick förresten uppåt först för att sedan vända ned och sedan till slut gå upp igen och sluta på +0,8%. Det är sådana här dagarna som man inte skall sitta med tajta stop-loss-ordrar.

Precis som jag skrev igår var jag lite sugen på att lägga vantarna på några AXIS-aktier, men det var mer än jag som hade läst rapporten och till skillnad från mig så tyckte de att det inte var läge att vänta. AXIS-aktien slutade på 97 SEK, vilket var +2,7% från igår. Det är förmodligen inget dåligt köp, men eftersom jag har handlat en del på sista tiden så skall jag försöka sprida mina inköpstillfällen något. Vem vet, kanske får vi en ny kalldusch i nästa vecka?

Mina aktier betedde sig ganska bra idag och jag ligger ungefär +/-0% på de aktier jag köpt i veckan, med undantag för Readsoft som backat 5%, men det tar den aktien igen på en positiv pressrelease (hoppas jag iaf).

Nu skall jag ut och investera i god mat och ädla drycker!

Trevlig helg!

/ Charlie

klirr-i-kassan.se

Jag skrev i ett tidiagre inlägg om att jag har fått upp ögonen för domännamn. Av naturliga skäl är det inte helt oproblematiskt att dryfta dem här på bloggen, men nu när den första domänen är registrerad så kan jag vara lite mer öppen. Domänen som jag registrerat är klirr-i-kassan.se och jag lyckades, på ett föredömligt enkelt sätt, dirigera om den så att den pekar till min blogspot-adress, dvs www.klirr-i-kassan.blogspot.com. Jag blev tipsad att använda mig av loopia, vilket var ett bra val. Billigt och användarvänligt!

En annan rolig grej som hände var att jag fick beröm. Det gillar jag. Det var mannen bakom bloggen www.10miljoner.com (finns även i länksamlingen till höger) som lämnade en kommentar till mig. Många av ekonomibloggarna på bloggtoppen handlar om att bygga upp en förmögenhet, och jag tror att 10miljoner.com-mannen har valt helt rätt väg för att nå dit. Han driver nämligen ett eget IT-företag. Förmodligen helt rätt väg att gå om man vill bygga upp en förmögenhet, även om den naturligtvis inte innebär samma trygghet som livet som anställd. Jag läste igår i en ganska intressant artikel att Rune Andersson, mannen som bland annat varit med och byggt upp Getinge, är av samma åsikt.

Nu skall jag snabbt sammanfatta börsdagen, men det får bli i ett annat inlägg.

BR,
Charlie

01 mars 2007

Lite mer Investor, lite mindre XACT BEAR och så några Telia-aktier

Idag var det ännu en härligt turbulent dag på börsen. Värsta berg-och-dal-banan, trots att det är sportlovsvecka :)

Idag passade jag på att fylla på med lite till Investor för 159SEK. Det visade sig vara ganska bra tajming då aktien slutade dagen på 162,50 SEK, vilket nu också är min snittkurs. Trevligt med ett ganska stort innehav i Investor. Det är lite för stort i dagsläget, så jag kommer förmodligen att sälja av en del ganska snart. Det är inte omöjligt att jag säljer en del av innehavet om aktien kommer upp runt 170SEK.

Jag gjorde som jag antydde igår, nämligen sålde av en del av mina XACT BEAR-aktier. Priset för dessa blev 50,10 SEK, vilket var bra med tanke på att de slutade på en kurs strax under 49SEK om jag minns rätt. Jag vet i nuläget inte riktigt hur jag skall göra med resterande björnaktier. Det är möjligt att det kommer en korrigering till längre fram i samband med avstämningsdagarna. Då är det naturligtvis fint att sitta med björnaktier, men å andra sidan finns det en risk/möjlighet att börsen kommer att gå upp nu inför jätteutdelningarna.

Apropå utdelningar så köpte jag även några TeliaSonera-aktier idag. Utdelningen på Telia är 6SEK, om jag inte är kraftigt felinformerad, och jag fick aktierna för 57,50SEK. Det blir en ganska bra direktavkastning. Jag kollade upp avstämningsdagen, och tror, om jag kommer ihåg rätt, att den är den 21 april. Detta köp var inte direkt underbyggt av någon närmare analys, utan jag chansar helt enkelt på att marknaden har ett kort minne, dvs att aktien kommer att hämta de 10% som den tappar vid avstämningsdagen ganska snabbt. Om aktien stiger ett par kronor så säljer jag förmodligen innehavet. Jag är nämligen lite kluven till operatörer för närvarande. Det var inte så länge sedan som jag brände lite pengar i Tele2. Det kan naturligtvis påverka.

Förhoppningsvis går börsen uppåt lite imorgon så att jag kan sälja av lite, annars får jag helt enkelt behålla aktierna ett tag. Om börsen därmot går ner ytterligare så är jag ganska sugen på att köpa några AXIS-aktier. De har fallit från runt 110SEK ner till runt 95SEK. Jag blev klart imponerad av deras senaste rapport, och att de lyckades stå emot trycket från marknaden. Ni som läst min blogg tidigare vet att jag gillar AXIS så för er är det nog ingen nyhet.

Kommentera gärna.

vänliga hälsningar

Charlie